Mitől lesz valamiből hungarikum?

Minőségi követelmény is van, vagy elég, ha nagyon magyar a dolog? Csak termékeket jelölhet, vagy akár olyan helyszíneket is, ahol gyerekként nyaraltál, vagy épp a kutyád fajtáját? Hogyan lesz valamiből hungarikum? Utánajártunk.

Egy rakás hungarikum van, és akad közöttük néhány, amiken talán gondolkodnunk sem kell. Ilyenek a pálinka, a mohácsi busójárás, a gyulai kolbász, a Béres-csepp, a makói hagyma, a Kodály-módszer vagy az egri bikavér. 

Akad néhány érdekesebb is, amikkel ha megáll a buli, akár menőzni is tudsz, vagy tisztességtelen, tutibiztos fogadásokat köthetsz rá. Ilyenek a szikvíz, a fröccs, a magyar pásztorkutyafajták, a Magyar Védőnői Szolgálat, a solymászat, a magyar operett és a magyar tanya.

Na de hogyan lesz valamiből hungarikum?

Legegyszerűbb, hivatalos definíciója szerint a hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom. Hungarikum az, ami nagyon magyar, minőségi és különleges.

Maga a hungarikummá válás egy alulról építkező, többlépcsős folyamat, melynek során többen megállnak a dobogó alsóbb fokain és nem kerülnek a legnagyobbak közé.

Ha valamit hungarikummá nyilváníttatnál, az első feladat az adott érték települési, külhoni települési, tájegységi vagy ágazati értéktárba való felvételének és nemzeti értékké nyilvánításának kérelme. Ha ez sikeres volt, a második teendő a hungarikumjelölt Magyar Értéktárba való felvételének kérelmezése, és ha ez is sikeres, már csak a Hungarikumok Gyűjteményébe való felvétel megcélzása marad hátra.

A 2012. október 18-án alakult, 21 tagból álló ítészgárda hivatalos neve Hungarikum Bizottság. A tagok delegálás útján kerülnek a testületbe a Magyar Országgyűlés, a Magyar Állandó Értekezlet, különböző minisztériumok, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának tagjai közül. A bizottság elnöke az agrárpolitikáért felelős miniszter.

A passzív agresszió igazi hungarikum
A passzív agresszió igazi hungarikum

A 48-as forradalom leverése utáni időkben sokat tanultunk arról is, mit lehet kezdeni a nálunk erősebbekkel.

Tovább »

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.