Ezért lesz csomós az otthon készült puding

A legfontosabb kérdés talán nem is az, mitől lesz csomós az otthon készült puding, hanem hogy mitől nem. Akár gyerekbulin vagánykodik az ember vele, akár sütemény helyett vagy gyümölcsök alá dobna össze valami egyszerűt, nem valami nagy élmény, ha még egy ilyen, könnyen elkészíthetőnek vélt desszert is rosszul sikerül. Természetesen van megoldás, nincs más dolgunk, csak egy kicsit alaposabbnak lenni.

Valamit nyilván nem dolgoztunk el a legtökéletesebben, így csomókba állt össze. Na de hogyan lesz az otthon készült puding a lehető legtökéletesebb? És hogyan lehet megmenteni, ha már így alakult a dolog? Utánajártunk. 

Mitől lesz csomós a puding?

A puding akkor lesz csomómentes, ha minden apró munkafolyamatnak megadjuk a módját, és alaposan elkeverjük a port a megadott mennyiségű folyadékkal még a melegítés előtt. Ha már sikerült csomómentesre kikeverni a pudingalapot, akkor kezdd el melegíteni. Kis lángon forrald, és ne legyen forró a tej, amikor beleteszed az elkevert adagot, mert összekapja. Ez is okozhatja azt, ha darabokban áll össze a krémesnek szánt puding. A hőmérséklet sem mindegy: a port kevés hideg tejjel kutyuld el az elején, így lesz tökéletes.

A Cooksillustrated.com arra kereste a választ, hogy vajon megmenthetők-e még a csomósodás után a pudingok és mártások. A szakértők szerint van megoldás.

Ha észreveszed, hogy a pudingban kezdenek kialakulni a kis darabok, azonnal öntsd ki a forró edényből egy tálba, és botmixerrel öt másodpercenként keverj rajta egyet, amíg sima nem lesz. Ez 15-45 másodpercig tarthat, attól függően, hogy mekkorák a darabok. Arra vigyáznod kell, hogy ne dolgozd túl, mert az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél: vékony, vizes keverék lesz a végeredmény. 

Az is fontos, hogy a művelethez lehetőleg ne használj turmixgépet vagy aprítógépet, mert azokkal inkább levegős és habos, nem krémes lesz a végeredmény. Keverés után szűrd át a folyadékot egy finom szemű szűrőn, hogy eltávolítsd a maradék csomókat is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra