Minek a rövidítése az Áfor, a Mahasz vagy a Közért? – Kvíz!

Mit, hol, miért? Megmondja most a Piért! Eddig oké, de mi is volt az a Piért?

Jó, rendben. Az elején segítünk. A mozaikszót a Papír-Írószer Értékesítő Vállalatra alkalmaztuk, és a Piértbe értelemszerűen elsősorban írószerekért mentünk. De mi van a többi, régen sokat hallott vállalatnévvel? Halványan dereng, hogy mivel foglalkoztak? Vagy pontosan tudod, mi volt a (jobbára) rendszerváltás előtti vállalatok fő profilja, de hogy konkrétan mi van a mozaikszó mögött, eddig nem volt világos? 

Hol voltak még 40-50 éve az angol márkanevek és a fantázia szülte cégelnevezések! A magyarban a kommunizmus és a szocializmus ideje alatt orosz mintára lett nagyon elterjedt szóalkotásmód az összevonás és a betűszóalkotás, aminek emlékét egy sor régi – esetenként még ma is működő – vállalatnév őrzi. A szóképződmények sokszor csak ez egyes szavak egy-egy betűjét, máskor egész szótagokat tartalmaznak, és elsősorban új tulajdonnevek létrejöttében volt szerepük. Gyakorlatilag ezzel a szóalkotással jött létre az össze „ért” végű tulajdonnevünk a Fűszérttől az Ofotértig. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Lássuk, mit tudsz ezekről a ma már ritkán hallható vállalatnevekről! Nyugi, ha nagyon nem megy a kvíz, még mindig elmehetsz az Égigérő fűből ismert, és részben a fenti szóalkotásmódot parodizáló Pagobajba! Megsúgjuk, hogy Központi Panasz-, Gond- és Bajbejelentő Hivatalt jelent. 

(Címlapkép: Fortepan, Krasznai Gyula)

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra