Itt a medvehagymaszezon és vele a kedvenc medvehagymás receptjeink!

Itthon legnagyob eséllyel a Mecsekben bukkanhatsz medvehagymára, de a Zselicben és a Bakonyban is biztosan találsz. Nevét onnan kapta, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteget falnak belőle, valószínűleg az emésztésük serkentésére és vitaminpótlásként.

A népi gyógyászatban leginkább méregtelenítésre és emésztési zavarok esetén vetik be, mellette étvágytalanságra, az immunrendszer erősítésére is jó, és azt mondják, regenerálja a májat, az epét és a gyomrot, vízhajtó, vérzéscsillapító, köptető és lázcsillapító. Igen, ez mind igaz a medvehagymára, amiből ezen a héten a kedvenc receptjeink is elkészültek. 

Nemcsak különleges és tavaszi, de nagyon egyszerűen összedobható ez könnyű, tejszínes leves, amihez csak egy nagy csokor medvehagymát kell szerezned. Nehezebb ételek és tavaszi grillezés előtt is simán bevetheted.

Ez a pesto igazi jolly joker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett pizzán, húsok tetején és salátára locsolva is megkóstolhasd! Ha igazán pikánsra szeretnéd, egy kis kanál barna cukorral és néhány csepp citromlével dobd fel!

A röszti jó kis gyors, költséghatékony étel, amit általában mindenki szeret, aki a krumplit, a lángost, a palacsintát. Tejföllel, medvehagymával és hús nélkül finom vega vacsora lesz belőle.

A majonézes burgonyasalátánál nincs is jobb alap a konyhai kreativitás kibontakoztatásához: ahogy egy nagy adag gránátalma, úgy egy csokor friss, apróra vágott medvehagyma is jól áll neki.

A medvehagyma friss, pikáns aromája mellé nincs is jobb, mint néhány falat camembert, körte és egy kis szilvás öntet. Ha hedonista módban vagy, egy kis adag sült baconkockával hintsd meg a tetejét, a kiolvadt szalonnazsírt pedig az öntethez használd fel!

Ajánlhatnánk utazáshoz, vendégvárónak és iskolába, de egyrészt mi is szeretünk finomakat nassolni otthon, másrészt pedig ezekre is lesz lehetőség néhány hónap múlva. Addig is jó, ha kigyakorlod ezt a klassz és egyszerű kekszet, amit a gyerekek is jó eséllyel szívesen gyurmáznak majd. 

Ez az időszak a tartalék élesztők, a kamrában sorakozó lisztek, vagyis a házi kenyerek időszaka. Ha azokból is inkább egy extrát választanál, tuningold fel medvehagymával és szárított paradicsommal az ezek nélkül is abbahagyhatatlan friss kenyeret. 

Csak dobd össze a tojáskrémet ugyanúgy, ahogy szoktad, és tedd még finomabbá egy adag medvehagymával. Ha melegen jobban szereted, grillezd meg néhány szelet kenyéren sült hagymával és füstölt sajttal. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.