A világ legolcsóbb Michelin-csillagos ételét alig néhány száz forintért te is megkóstolhatod

A Michelin-csillag birtoklása általában azzal jár, hogy az ember akár csillagászati összegekért is kínálhatja ételeit, hiszen azok minősége, frissessége, íze, tálalása még a szakértők szerint is tökéletes. A világ legdrágább ételét is egy ilyen helyen fogyaszthatjuk, méghozzá az ibizai SubliMotion étteremben, ahol Paco Roncero séf különlegességeit kóstolhatjuk meg úgy félmillió forintért adagonként. Ám akkor sem kell kétségbeesnünk, ha néhány száz forintból úsznánk meg a garantáltan finom falatokat.

A világ legolcsóbb Michelin-csillagos éttermei között akad düsseldorfi interkontinentális menü nagyjából hatezer forintért a Fritz’s Frau Franziban, de ehetünk nagyjából ugyanennyiért á la carte menüt a brit The Coachban, és nem fogjuk megbánni azt sem, ha a bangkoki Jay Fay-ben menüzünk kicsit több mint 3000 forintért. 

Az olcsóbb michelines kaják között is rekorder a szingapúri szójaszószos csirke: ezt árfolyamtól függően nagyjából 600 forintért vásárolhatjuk meg, ami azért is érdekes, mert Szingapúr a világ legdrágább városai közé tartozik. 

A díjazott étel egészen pontosan mázas csirkéből, nyers uborkából, félkeményre főtt tojásból, pirított szójababból és szójaszószos rizsből (vagy tésztából) áll. 

A csillag tulajdonosa Chan Hon Meng, a díjazott hely neve pedig Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, és valójában nem is étterem, hanem egy utcai kifőzde. Meng már több mint 35 éve dolgozik szakácsként, és azt mondja: egy nap alatt legalább 180 csirkét ad el. 

A büszke séf
A büszke séfBloomberg / Getty Images Hungary

A CNN azt írja róla: a szakács azt hitte, hogy vicc, amikor szóba került, hogy Michelin-csillagot kaphat. 

„Nem tudtam sokat a Michelin Guide-ról, csak annyit, hogy a nagyon magas minőségű éttermeket mutatja be” – ismeri el a malajziai születésű séf, aki kezdetben azt hitte, hogy vicc, így nem foglalkozott a Michelin illetékeseinek megkeresésével. 

A lap tudósítása szerint az emberek mindig hosszú sorokban állnak a hely előtt, és csúcsidőben hajlandók akár órákat is várni, hogy kapjanak egy-egy adagot a világhírű csirkéből. 

A nagy érdeklődés miatt a séf azóta egy új, beülős éttermet is nyitott, egy kissé modernebb, légkondicionált helyet, ahol a csirke is drágább kissé, de még így sem éri el a 4 dollárt. Az új étterem étlapján már más finomságok is szerepelnek, például a thai stílusú tofu és a wonton leves. A séf maga dolgozik az új helyen, miközben a régi kifőzde is működik: azt felesége, Irene vezeti.

Ha meglátogatnánk az éttermet, az Insider beszámolója szerint legalább negyedórát kell majd sorban állnunk, majd kapunk egy sorszámot, ami ha megjelenik a képernyőn, már át is vehetjük a rendelésünket. Utóbbi még minimum fél óra lesz, úgyhogy nem érdemes nagyon éhesen érkezni az étterembe. A konyha látható az étteremből, de

egyáltalán nem olyan, mint amilyennek az ember egy Michelin-csillagos éttermet elképzel.

A hely megtartotta a kifőzdehangulatát, és a belső terek is nagyon egyszerűek – áll a lap beszámolójában. 

És hogy mi jelenti a luxust a legolcsóbb Michelin-csillagos ételt felszolgáló helyen? A legdrágább ételük egy egészben sült csirke, ami alig több mint 20 helyi dollárba, vagyis kicsit több mint négyezer forintba kerül.

Pénztárcabarát Michelin-helyek

A legutóbbi összesítés szerint ezek voltak a világ legolcsóbb Michelin-csillagos vendéglátóhelyei (a név mellett a legolcsóbb étel árát találod):

1. Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, Szingapúr (2,87 USD)

2. Tim Ho Wan, Hong Kong (4,96 USD)

3. Hamo, Szöul, Dél-Korea (9,26 USD)

4. Chugokusai S.Sawada, Oszaka, Japán (12,65 USD)

5.  Jay Fai, Bangkok, Thaiföld (15,66 USD)

6. Ginza Ibuki, Tokió, Japán (16,57 USD)

7. Three Coins, Taipei, Tajvan (16,96 USD)

8. Lao Zheng Xing, Sanghaj, Kína (19,05 USD)

9. L’Antic Moli, Castell, Spanyolország (21,66 USD)

10. Al’s Place, San Francisco, USA (23,48 USD)

Oszd meg másokkal is!
Mustra