Édesburgonya-röszti – füstölt paprikával és egy kis fokhagymás tejföllel tálald

Talán már hallottad, de ha nem, akkor itt az idő, hogy megtudd: az édesburgonya egyáltalán nem rokona a krumplinak. Az édesburgonya vagy batáta a burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak.

Napjainkban az édesburgonya-leveleket elsősorban a csendes-óceáni és az ázsiai, afrikai országokban fogyasztják leginkább, pedig állítólag megéri, mert számos bioaktív anyagot tartalmaznak, amik szerepet játszanak az egészségvédelemben, és emelett az immunrendszer működését javítják.

A tejföl ki nem maradjon.
A tejföl ki nem maradjon.Fotó: freeskyline

Hozzávalók 2 személyre:

  • 45 deka lereszelt édesburgonya
  • 1 csapott evőkanál füstöltpaprika-por
  • só és színesbors-keverék ízlés szerint
  • 2 kisebb tojás
  • 2 gerezd összetört fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál oregánó (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd el egymással alaposan a hozzávalókat, majd hevítsd fel az olajat, és kanállal adagold bele a rösztiket, amikor már elég forró. Kis lángon, bő olajban süsd készre őket néhány perc alatt. Fokhagymás-petrezselymes tejföllel a legfinomabb, egy kevés citromhéjjal a tetején. 

A házias is lehet könnyű: így készítsd a tócsnit a gyereknek
A házias is lehet könnyű: így készítsd a tócsnit a gyereknek

Lehet a neve röszti, lapcsánka vagy macok, ugyanazt értük rajta: a tócsnit. Nyáron is jól jön, de nem kell, hogy olajban tocsogjon.

Tovább »

Még több recept

Tengerparti hangulatban: tonhalas tészta tejszínnel és kapribogyóval

Ha van otthon egy lelkes tízéves, talán még ő is szívesen összedobja ezt az egyszerű, kicsit mediterrán hangulatú ételt, amivel csak annyi dolgod van, hogy a kifőtt tésztával elkeversz minden hozzávalót. Ha még ezt is tovább fokoznád, egy kevés parmezánnal és zöld borssal küldd meg a tetejét.

április6., 06:00

Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

április2., 06:00

Készítsd a pogácsát túróval és sült hagymával, úgy még finomabb lesz!

A pogácsa örök dzsóker – nem kell ahhoz alkalom, hogy összedobjunk egy adagot, elég, ha van időnk rá. Egy kis májpástétommal, puha vajjal és zöldségekkel vacsorára is tökéletes, már ha marad belőle.

április3., 06:04

Próbáltad már a házi kenyeret egy adag friss medvehagymával?

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:53

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Érdekel a legegyszerűbb pizzatészta receptje? Mutatjuk a bögrés változatot!

Imádjuk a kényelmesen összedobható recepteket, és ha te is, csinálj gyorsan egy képernyőfotót, mert ezzel a pizzatésztaalappal két közepes vagy egy hatalmas pizzát is megsüthetsz, a lehető legegyszerűbben. Ha szereted a kenyérlángost, akkor annak az ízét is felidézheted, ha paradicsomos alap helyett tejföllel, baconkockákkal és lila hagymával készíted.

április2., 06:00

Mustra