Miért kell szén-dioxid az akváriumba, ha már egyébként is van benne?

Valamikor iskoláskorunkban megtanították, hogy a növények fotoszintéziséhez szén-dioxidra is szükség van. Napfényben a növények fotoszintetizálnak, sejtjeik zöld színtesteiben szén-dioxidból és vízből szerves anyagok és oxigén képződik, tanultuk tizedikben. Na de miért kell plusz szén-dioxidot adagolni az akváriumba, ha a természetben erre nincs szükség?

fotoszintézis kémiai alapegyenlete szerint a fényenergia kémiai energiává alakul át. A szén-dioxid és a víz a nap fényének hatására glükózzá alakul, miközben oxigén és víz keletkezik.

Hogy ez kit érdekel? Azokat biztosan, akik tudni szeretnék, vajon megúszhatják-e azt, hogy az otthoni akváriumba extra szén-dioxidot adagoljanak. 

Akkor miért is kell plusz CO2 az otthoni akváriumba?

Azért, mert adagolásával gyönyörű zöld és gyorsabban növekedő növények lesznek az vízben. És azért, mert az a szén-dioxid-mennyiség, ami pluszadagolás nélkül az akváriumban fellelhető, elég kevés. Ezt a problémát orvosolhatjuk az adagolással.

Az Akvaguru hozzáteszi: az algák ellen is ez a leghatékonyabb fegyver, ráadásul az extra CO2-vel nevelt növények a halak egészségét is támogatják az ammónia eltüntetésével. 

És hogy mennyi szén-dioxidot adagoljunk? Erre már nem lehet általánosan, mindenki számára jó választ adni, hiszen a víz pH-ja, kH-ja (keménysége) és CO2-tartalma szorosan függ egymástól, és rengeteg más tényező is segít a számításban. Így ebben már érdemes egyénileg tanácsokat kéri az üzletben.  

A pótláshoz a szakemberek szerint a kissé költséges, de biztosan megfelelő szén-dioxid-szintet adó nagynyomású rendszer a legtökéletesebb, de a nigro.hu oldalán egy házilag fabrikált eszköz készítését is bemutatják. Akár ez is jó megoldás lehet a nagyobbak helyett. 

És most pedig mindenki együtt:

Oszd meg másokkal is!
Mustra