Az édesburgonya-püré egy kis fahéjjal, gyömbérrel és tejszínnel lesz az igazi

Bármilyen egyszerűen fűszerezett húst vagy rántott zöldséget feldob ez a különlegesen ízesített köret, aminek a tetejére ropogós sülthagyma-kockákat vagy pirított tökmagot is szórhatsz – ezekkel még izgalmasabb és tartalmasabb lesz.

A batáta a burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó növényfaj, aminek állítólag fiatal levelei is fogyaszthatók. A rengeteg béta-karotin és C-vitamin mellett értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne, így érdemes minél többet fogyasztanod belőle. 

Sajtcsipsz és egy kevés pirított tökmag is jól illik hozzá.
Sajtcsipsz és egy kevés pirított tökmag is jól illik hozzá.DronG

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló édesburgonya
  • 0.5 bögre tejszín
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • ízlés szerint só, bors, gyömbér, fahéj, szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg annyi vízben a felkockázott édesburgonyát, amennyi ellepi, majd krumplinyomóval pürésítsd, és dolgozd el alaposan a többi hozzávalóval. Ha még különlegesebbé tennéd, reszelt sajtból készült sajtcsipsszel tálald. 

Édesburgonya-krémleves és sajtchips Édesburgonya-krémleves és sajtchips

Ha szeretik a sütőtöklevest, ez is tetszeni fog. Édeskés krémleves, mellé egy kis ropogós sajtchips. Addig krémlevesezzünk, amíg még tart a szezonja!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Ezt az édesburgonya-curryt a vegán vendégek is szeretni fogják

Ez a gyors édesburgonyás ragu egy durumtészta tetején remek, de akár pirítósra melegítve vagy tortillalapokba töltve is érdemes kipróbálnod. Napon szárított paradicsommal és friss bazsalikommal klassz, olaszos hangulata lesz a fogásnak.

2021. február10., 06:04

Édesburgonya és bulgur – tökéletes újévi, életmódváltó fogás

Mi csípősen szeretjük a legjobban ezt a klassz salátát, amit tortillalapokba töltve akár magaddal is vihetsz a munkahelyedre. Ha hiányzik belőle a hús, néhány szelet napon szárított sonkát érdemes kínálod mellé.

2021. január14., 06:04

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Édesburgonyás quesadilla napon szárított sonkával és jó sok olvadt sajttal

Ha maradt az ebédről egy kevés édesburgonya-püré, használd fel vacsorára, és készítsd el vele ezt a remek quesadillát. Rengeteg reszelt vörös cheddar kerül bele, és azért, hogy a friss, ropogós zöldségek se maradjanak ki belőle, paradicsomot és rukkolát is töltöttünk a tekercsekbe.

2021. október19., 09:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek