10 finom étel barnarizsből

Szeretjük a rizst minden formájában, a barnát pedig különösen, mert nagyon úgy tűnik, hogy ő is szeret minket: gluténmentes, védi a szívet, és egy kicsit lassabban szívódik fel fehér testvérénél. Ezért gyűjtöttük össze 10 legnagyobb kedvencünket, amiket barnarizsből is egyszerűen elkészíthetsz.

Amennyire egyszerű ételnek tűnik, a barna rizs annyira dúskál különféle vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Gazdag B1-, B3-, B6- és B5-vitaminban, és nagy mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor, a réz, a mangán és a szelén. És ez még nem minden: akad benne még B2-vitamin, kalcium, kálium és folsav is. Az íze kissé gabonásabb a fehérnél, és tovább kell főzni is, de nagyon megéri, ha fontosnak érzed, hogy minél egészségesebb fogások kerüljenek az asztalodra. 

Nagyon szeretjük azokat az ételeket, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakik velük. Ez a klassz fűszeres rizssaláta pont ilyen, ráadásul egy csomó rosttal, fehérjével és vitaminokkal teli alapanyag teszi nagyon egészségessé. 

Az újhagyma friss zöldje és egy adag cayenne bors teszi még érdekesebbé ezt az egyszerű csirkés fogást, amiből alig fél óra lesz lassan felszívódó, tartalmas és egzotikus főétel. Ha már unod a csirke-rizs kombót, mogyoróvajjal tedd még érdekesebbé és tartalmasabbá!

Ha szereted a paradicsomlevest, akkor itt egy egészséges változat jó sok zöldséggel és egy adag egészséges barna rizzsel! Frissen őrölt színes borssal és egy nagy adag petrezselyemmel a tetején az igazi!

Nincs a rizskochhal semmi baj, simán belefér az egészséges menübe is ha barna rizsből, lassan felszívódó édesítővel készíted, és lekvár helyett kedvenc gyümölcseidből készítesz mellé ragut. Nálunk vaníliás eper készült mellé, de van egy rakás tippünk arra, milyen különleges gyümölcsragukkal tálalhatod az epresen kívül. 

A rakott káposzta mindegyik változata indokolatlan mennyiségű sajttal és tejföllel a legfinomabb, amihez cserébe lassan felszívódó barna rizs, egészséges savanyú káposzta és egy adag sovány pulykahús került. Savanyú káposztával is éppen annyira szeretjük, mint kelkáposztalevelekkel. 

Egy kis rozmaring és fehérbor dobja fel ezt a pillanatok alatt elkészülő, tartalmas fogást, aminek készítésekor az egyetlen, amire figyelned kell, hogy ne süsd túl a májat. 

Persze hogy a piláf sem más, mint egy adag rizses hús, ám annak egy klassz, egzotikus változata, ami ha barna rizzsel készül, még egy jó adag egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is juttat a szervezetedbe. 

Ha szereted a leveseket, érdemes kipróbálnod ezt az olasz, friss spenóttal készült változatot, amibe nálunk egy adag egészséges barna rizs is került. Ebben a változatban simán kivált egy vacsorát.

Megint egy olyan fogás, amivel úgy ügyeskedhetsz, hogy a család hedonista és épp diétázó tagjai is jóllakjanak. Ezek a klassz rizsfasírtok sokféleképpen tálalhatók. Egy egyszerű, balzsamecettel ízesített saláta is tökéletes melléjük. 

Ha van egy kis időd hétvégén, süss egy adag egészséges zsömlét zabbal és barnarizsliszttel. Jóval lassabb felszívódású, tartalmasabb péksüteményeket kapsz, amiket ráadásul kedved szerint fűszerezhetsz őrölt köménnyel, mézzel, de akár sült hagymakockákat, vagy olívabogyót is keverhetsz bele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek