Koronavírus: Túl sok az álhír, a WHO tisztázza a helyzetet

A kínai Vuhanból decemberben indult koronavírus-járvány (2019-nCoV) hírével tele van a hagyományos és az internetes sajtó – nem véletlen, hogy megannyi hamis hír és pánikkeltő riogatás látott napvilágot. Mindig vizsgáld meg a forrást, és tájékozódj a tényekről, mielőtt bedőlnél nekik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint december óta február első napjaira húszezer körüli megbetegedést és 400 fölötti halálos áldozatot regisztráltak. Az esetek 99 százaléka és 1 kivételével a halálok mindegyike Kínában fordult elő. A következendő napokban és hetekben az esetek száma növekedni fog, a páciensek ugyanis széles körben képesek megfertőzni másokat. Lehetséges – bár egyelőre még nem bizonyított –, hogy a fertőzöttek már azelőtt továbbadhatják másoknak a vírust, mielőtt tudomásuk lenne róla, hogy ők maguk elkapták, ezért fontos, hogy ügyelj a megfelelő védelemre.

Nincs globális összeesküvés a háttérben

Sajnos az interneten rengeteg téves információ kering, melyek könnyen félrevezethetik a gyanútlan hírfogyasztókat. A különböző összeesküvés-elméletek hívei például előszeretettel terjesztik, hogy a koronavírust emberek alkották laboratóriumban, vagy hogy az amerikai kormány már évekkel ezelőtt kifejlesztett egy vakcinát a betegség ellen. Ezek a híresztelések természetesen teljes mértékben hamisak. Ugyanígy fals az az információ, hogy az oregánóolaj védelmet nyújt a vírussal szemben, vagy hogy a C-vitamin szedése és a csípős ételek elhagyása segíthet a fertőzés elkerülésében. Az étrendváltás és az immunerősítő tabletták szedése szintén hatástalan, hiába állítják ezt bizonyos források.

Kerüld el a koronavírusról szóló álhíreket
Kerüld el a koronavírusról szóló álhíreketurbazon / Getty Images Hungary

A Facebook, a YouTube és más közösségi platformok igyekeznek kiszűrni a hamis tartalmakat, de nehéz mindegyiket megtalálni és azonosítani. Érdemes odafigyelni, milyen forrásból szerzed be az információkat, és ügyelni annak megbízhatóságára. A legjobb, ha a WHO, az amerikai Betegségfelügyeleti Központ (CDC) és más, hivatalos egészségügyi szervek nyomán tájékozódsz, illetve ha igazolható tényeket publikáló, tudományos folyóiratokat, független híroldalakat keresel fel. A WHO honlapja nemrégiben bővült egy myth buster aloldallal, mely listázza a vírussal kapcsolatos tévhiteket. Ha egy weboldal hírnek álcázva a saját termékeit (például vitaminokat, étrendkiegészítőket) akar eladni, könnyen felismerhető a félrevezetés szándéka.

Fontos, hogy aggasztó tünetek esetén orvoshoz fordulj. Ha lázas vagy, köhögsz, nehezen veszel levegőt, mindenképp keresd fel a háziorvosodat. Természetesen jóval nagyobb a valószínűsége, hogy influenzától szenvedsz, mintsem hogy a koronavírus áldozata lettél. Ha mégis felmerülne a gyanú, orvosod beutalhat téged egy járványügyi központba, ahol erre specializálódott szakemberek állapítják meg, tényleg a 2019-nCoV áldozata lettél-e. A legfontosabb, hogy ne dőlj be a fake news gyáraknak, és mindig kellő szkepszissel fogadd a rémhíreket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek