Ezen veszekszenek leggyakrabban a párok

Egy friss kutatás nemcsak azt vizsgálta meg, hogy mi az, amin a legtöbbször hajba kapnak a párok, hanem azt is, hogy a friss szerelmesek vagy a régóta párkapcsolatban élők veszekednek-e többet.

A házimunka megosztása, szex, a hűtlenség gyanúja – egy párkapcsolatban rengeteg dolog adhat okot vitára, mégis eddig csupán csak elvétve vizsgálták a kérdést. Amerikai pszichológusok igyekeztek a mélyére járni a dolognak, és kideríteni az igazságot. Tanulmányukról a Psychology Today számol be.

Ezek a leggyakoribb problémák

A párkapcsolatok terén jelentős átalakulásnak vagyunk tanúi napjainkban – derül ki a felmérésekből. Egyre kevesebben adják házasságra a fejüket, így egyre nagyobb az aránya az együtt élő, de nem házas pároknak. A válások száma és a hűtlenség gyakorisága egyre emelkedik, míg a gyerekvállalási hajlandóság csökken. Sokan úgy érzik, nem rendelkeznek kellő anyagi biztonsággal a házassághoz, mások nem képesek elkötelezni magukat. Ahhoz, hogy megérthessük, miért mennek tönkre ilyen nagy számban a párkapcsolatok, érdemes megvizsgálni azokat a pszichés, szexuális és egyéb okokat, amelyek a felek közötti konfliktusokhoz vezetnek.

Néha jólesik ordibálni a másikkal
Néha jólesik ordibálni a másikkalSouth_agency / Getty Images Hungary

A szakemberek első körben tucatnyi önként jelentkező házaspárt vontak be a kutatásba, és kikérdezték őket arról, hogy milyen problémák okoznak gyakrabban konfliktust a kapcsolatukban. A válaszok alapján 83 konkrét problémára derült fény. Ennek alapján a kutatók felállítottak egy Nézeteltérések Okai a Romantikus Kapcsolatban Skálának elnevezett mérőszámot (Reasons for Disagreements in Romantic Relationships Scale – RDRRS), amelynek segítségével listázták a 30 leggyakoribb, vitára okot adó dolgot, majd ezeket tartalmuk szerint hat nagyobb csoportra osztották:

  • A szeretet és/vagy odafigyelés hiánya;
  • Féltékenység és hűtlenség;
  • Feladatok és felelősség;
  • Szex;
  • Kontroll és dominancia;
  • Pénzügyi kérdések és tervek a jövőre.

Idővel hozzászoknak egymáshoz a párok

A kutatás második fázisába a tudósok 107 heteroszexuális párt vontak be, akik mindannyian kevesebb mint egy éve voltak házasok, életkorban pedig 18-41 év közé estek a vizsgálat kezdetekor. A kutatók kikérdezték őket, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal és a szexuális életükkel, felmérték őket az RDRRS segítségével, és megkérdezték tőlük, mennyi az esélye, hogy öt éven belül hűtlenek legyenek a párjukhoz. Három évvel később megismételték a vizsgálatot a résztvevők nagyjából felének közreműködésével.

Az eredmények azt mutatták, a felek közti viták hasonló gyakorisággal fordultak elő friss házasoknál és három évvel később, és az azokra okot adó problémák is nagyjából változatlanok maradtak. Néhány érdekességre azonban fény derült. 1. Az idő múlásával csökkent a hűtlenséggel és féltékenységgel kapcsolatos viták aránya. 2. Minél vallásosabb a férj, annál gyakoribb, hogy kételkedik párja hűségében. 3. A kontroll és dominancia körüli problémák összefüggést mutattak a férj anyagi helyzetével.

Van, amikor az esik jól, hogy nem szólunk egymáshoz
Van, amikor az esik jól, hogy nem szólunk egymáshozVladimir Vladimirov / Getty Images Hungary

Általánosságban véve a férfiak és a nők ugyanolyan gyakran és ugyanazok miatt a problémák miatt vitáztak, és bár az idő múlásával a veszekedések gyakorisága és intenzitása nem igazán változott, a felek elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal három év után, mint előtte. Ez azt jelzi, hogy a párok idővel kiegyeznek egymással, hozzászoknak a másikhoz, és vagy megoldják a különböző gondokat-bajokat, vagy kevésbé zavarják őket.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők kevésbé elégedettek a kapcsolatukkal, ha viták folynak a kontroll és a dominancia kérdésében. Szexuális téren kevésbé érzik magukat elégedettnek a hölgyek, ha a feladatok és a felelősség körül vannak konfliktusok. Ahogy idősödnek, a nők egyre inkább úgy érzik, hogy a párjuk esetleg megcsalhatja őket, és gyanakvóbbá válnak. Szintén érdekes összefüggés, hogy a férfiakhoz képest a nők kevésbé voltak képesek felmérni, öt év múlva mennyi szeretetet és odafigyelést kapnak majd a párjuktól.

A jövőben a kutatók célja, hogy nagyobb számú és változatosabb csoportokon is tesztelhessék az általuk felállított skálát, bizonyítva a hasznosságát. A párkapcsolati elégedettségbe rengeteg dolog belejátszik – a felek anyagi helyzetétől és korától kezdve az érzelmi és pszichológiai tényezőkig –, ezért is fontos a minél heterogénebb vizsgálati közeg. A tudósok remélik, hogy módszerükkel megismerhetőbbek lesznek azok a tényezők, amelyek egy kapcsolat felszíne alatt meghúzódva alááshatják az alapokat, és okot adhatnak az egyre gyakoribbá váló elhidegülésre és válásra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek