Tényleg menő a húspótlós burger?

Egyre népszerűbbek, és már a nagy gyorsétteremláncok kínálatában is megjelentek a növényi alapú húspótló felhasználásával készült vega és vegán burgerek. De vajon mennyire egészségesek ezek, illetve mi a különbség a hasonló termékek és a hagyományos marhahúsos hamburger között?

Dr. Mark Hyman egészségszakértő, a Food: What the Heck Should I Cook? (Mi a fenét főzzek?) című könyv szerzője a Medium Wake-Up Call hasábjain magyarázza el, amit tudni érdemes a húsmentes hamburgerről. Tényleg akkora durranásról van szó, mint sokan állítják, vagy csak üres lufi az egész?

Erősen feldolgozott ételről van szó

A legtöbb hasonló burgert növényi alapú ételként reklámozzák, ez azonban megtévesztő. Habár a húspótló valóban növényi forrásból, legtöbbször szójából készül, az ipari előállítás során erősen feldolgozzák, és húsra emlékeztető pogácsává sűrítik össze. A húspótló tehát korántsem ugyanaz, mintha a növényt magát, természetes állapotában fogyasztanád.

A feldolgozás során rengeteg adalékanyag is belekerül a termékbe, például módosított búzakeményítő, élesztőkivonat, tartósítószerek, ízfokozók. A húspótlókban a génmódosított növényekből származó hozzávalók is gyakoriak, mint például a szójában lévő leghemoglobin nevű fehérje, amely az emlősökben megtalálható myoglobinra hasonlít. Azt is kimutatták, hogy a húspótlókban rengeteg mezőgazdasági vegyszer, elsősorban glifozát található, amik károsítják a bélflórát, az emésztést, a bőr és az agy egészségét, de akár a rák kockázatát is növelhetik.

Tényleg menő a húspótlós burger?
Tényleg menő a húspótlós burger?DaniloAndjus / Getty Images Hungary

Hyman szerint a valódi vega és vegán burger az, amelyikbe valódi reszelt zöldségekből gyúrt pástétomot tesznek, és nem az iparilag előállított növényi álhúsokkal készült verzió. Ez utóbbiak arra utaznak, hogy minél jobban utánozzák a valódi hús megjelenését, ízét és illatát, ahelyett, hogy a növényi jellegre helyeznék a hangsúlyt. A húspótló összességében nem számít egészséges ételnek – véli a szakember.

Nem egészségesebb a fenntartható módon nevelt marha húsánál

Az egészség mellett a környezet megóvása tekintetében sem minden esetben jobb választás a mesterséges, génmódosított húspótló, mint a valódi marhahús. A hagyományos, ipari táplálással nevelt marhák húsához képest persze valóban kevésbé károsítja a környezetet a húspótló, és a tömeges, sokszor kegyetlen körülmények között folyó állattartás miatt a húsba került káros anyagoktól (mint a gyulladást okozó zsírok, hormonok, antibiotikumok) is mentes.

Napjainkban azonban egyre nagyobb teret nyernek a fenntartható gazdaságok, amelyekben füvön tartják a marhákat, és gondoskodnak róla, hogy a húsuk egészséges legyen, és a környezetet is kevésbé károsítsa. Egy kutatás azt mutatta, hogy egy húspótlós burger elkészítése 3,5 kilogrammnyi szén-dioxidot juttat az atmoszférába, egy füvön nevelt marha húsával készült burger viszont ugyanennyi mennyiséget vesz el belőle. Mindehhez érdemes még hozzávenni az állati húsban természetes módon megtalálható jótékony tápanyagokat, mint a cink, a vas, a B-vitamin és a fehérjék, amelyek a húspótlóba mesterséges úton kerülnek bele.

Folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb táplálkozási trendek, azonban attól, hogy valamit agyonreklámoznak, még nem lesz egészséges – véli Hyman. A növényi táplálkozás mellett a legjobb opció a fenntartható körülmények között nevelt állatok húsának fogyasztása, mind a környezetre, mind az egészségre nézve. Legyen szó növényi vagy állati eredetű ételről, az a fontos, hogy minél inkább természetes és minél kevésbé feldolgozott formában fogyasszuk. Ha valódi vega burgert szeretnénk, akár otthon is összedobhatunk egyet darált édesburgonyából, cukkiniből, céklából, hagymából, répából, amelyeket összekeverve és megszárítva finom pástétomot készíthetünk. Sokkal jobban járunk vele, mint a mesterséges álhúsokkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek