A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

A stollen, anyakönyvi nevén der Christstollen egy ismert német karácsonyi péksütemény, a hagyományos stollen nevű pékáru karácsonyi fajtája. Nevét onnan kapta, hogy formája és kinézete névadóját állítólag a bepólyázott kis Jézusra emlékeztette. Akárhogy is volt, a stollen egészen szuper desszert, ami kifejezetten sokáig eláll.

Marcipánnal és anélkül is szuper.
Marcipánnal és anélkül is szuper.GMVozd

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 csésze puha mazsola
  • 4 evőkanál rum
  • 2.5 deci langyos tej
  • 12 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 50 deka liszt
  • 0.5 kávéskanál szerencsendió, fahéj és szegfűszeg (fűszerenként)
  • 20 deka vaj
  • 15 deka cukrozott narancs- és citromhéj (összesen)
  • 5 deka hámozott mandula
  • 50 gramm élesztő
  • 7 deka margarin
  • 10 deka pocukor
  • 25 deka marcipánmassza
  • 1 bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd a mazsolát a rumba, és tedd féle. Egy deci langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel az élesztőt, majd úgy 10 perc után szitáld a tálba lisztet, és mehet a közepébe a keverék. Add hozzá a sót, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citrushéjat és a felolvasztott vajat. 

Jól dolgozd össze, és mehet félre 45 percre lagyos helyre, letakarva. Közben vágd durvára a cukrozott héjakat és mandulát. Ha kész a tészta, dolgozd őket bele a mazsolával együtt. Formázd hosszúkásra, a marcipánt pedig hosszú rudacskára, és nyomd óvatosan a közepébe. Az egészből gyurmázz egy szép veknit, majd keleszd még egy negyedórán át. 

Ekkor mehet a 180 fokos sütőbe, sütőtől függően 45-55 percre. Ha elkészült, kend meg az olvasztott margarinnal, és szórd meg jó alaposan pocukorral. 

12 német finomság, amit nem szabad kihagynod! 12 német finomság, amit nem szabad kihagynod!

Kolbászok, palacsinta leves és perec - ezeket kóstold meg, ha Németországba látogatsz.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek