A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

A stollen, anyakönyvi nevén der Christstollen egy ismert német karácsonyi péksütemény, a hagyományos stollen nevű pékáru karácsonyi fajtája. Nevét onnan kapta, hogy formája és kinézete névadóját állítólag a bepólyázott kis Jézusra emlékeztette. Akárhogy is volt, a stollen egészen szuper desszert, ami kifejezetten sokáig eláll.

Marcipánnal és anélkül is szuper.
Marcipánnal és anélkül is szuper.Fotó: GMVozd

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 csésze puha mazsola
  • 4 evőkanál rum
  • 2.5 deci langyos tej
  • 12 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 50 deka liszt
  • 0.5 kávéskanál szerencsendió, fahéj és szegfűszeg (fűszerenként)
  • 20 deka vaj
  • 15 deka cukrozott narancs- és citromhéj (összesen)
  • 5 deka hámozott mandula
  • 50 gramm élesztő
  • 7 deka margarin
  • 10 deka pocukor
  • 25 deka marcipánmassza
  • 1 bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd a mazsolát a rumba, és tedd féle. Egy deci langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel az élesztőt, majd úgy 10 perc után szitáld a tálba lisztet, és mehet a közepébe a keverék. Add hozzá a sót, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citrushéjat és a felolvasztott vajat. 

Jól dolgozd össze, és mehet félre 45 percre lagyos helyre, letakarva. Közben vágd durvára a cukrozott héjakat és mandulát. Ha kész a tészta, dolgozd őket bele a mazsolával együtt. Formázd hosszúkásra, a marcipánt pedig hosszú rudacskára, és nyomd óvatosan a közepébe. Az egészből gyurmázz egy szép veknit, majd keleszd még egy negyedórán át. 

Ekkor mehet a 180 fokos sütőbe, sütőtől függően 45-55 percre. Ha elkészült, kend meg az olvasztott margarinnal, és szórd meg jó alaposan pocukorral. 

12 német finomság, amit nem szabad kihagynod!
12 német finomság, amit nem szabad kihagynod!

Kolbászok, palacsinta leves és perec - ezeket kóstold meg, ha Németországba látogatsz.

Tovább »

Még több recept

Imádjuk a vörösáfonya-szószt, és most megmutatjuk, milyen egyszerűen elkészítheted

A tengerentúlon hálaadás és karácsony környékén is feltálalnak belőle egy adagot, és nem is teszik rosszul, mert a legegyszerűbb húsok, fasírtok, húskenyér mellett remek. Inkább az a furcsa, ha nem válik a hétköznapi fogások részévé ez a klassz, pikáns gyümölcsragu, ami akár egy adag krumplipürét és sertésszeletet különlegessé varázsol. Ha találsz friss mentát, tálaláskor abból szórj a tetejére.

november27., 06:04

Akár egy egyszerű grillezett hal mellett is finom a sült tök kecskesajttal és fűszeres gesztenyével

Ha még tovább fokoznád a fogás ünnepi hangulatát, készíts mellé fekete borsos-gyümölcsös meggyragut. Akár az ünnepi időszakban is klassz főétel, de egyszerű téli vacsoraként is bevetheted.

november26., 06:16

Egy kis mandulalikőrrel még érdekesebb ez a lazacos-céklás főétel

Egy kevés likőr különleges aromát ad ennek a köretnek, ami akkor lesz igazán ünnepi, ha pirított mandulával a tetején tálalod. Egy kevés erdeigomba-ragut is készítesz mellé aszalt szilvával, még több izgalmas íz lesz az ünnepi tányérokon.

november26., 06:16

A grillezett kecskesajt bogyós gyümölcsökkel tökéletes ünnepi előétel

Ha a kecskesajt túl aromás neked, akár halloumival is készítheted ezt a fogást. Érdemes előételként tálalnod a karácsonyi vacsora indításaképp, nyáron pedig frissen grillezett gyümölcsökkel kerüljön a tányérra.

november27., 06:04

Lehet a kelbimbó is elegáns köret a halak mellett mogyoróval, mézes öntettel és vörös áfonyával

Nem csoda, hogy sokunk szemében mumus a kelbimbó, főleg, ha párolva, egy kevés sóval tálalva vagyunk kénytelenek enni. Ebben a változatban jó sok rózsaborssal, vörös áfonyával és egy klassz öntettel már mindjárt más a helyzet.

november27., 06:04

Legyen a trifle most narancsos-karamellás a megszokott ízek helyett!

A megszokott, bogyós gyümölcsökkel készült trifle is tökéletes, főleg, ha egy kis rum vagy konyak is kerül a gyümölcsraguba. Ezúttal mégis narancsosan készítettük el, nem is bántuk meg. Ha nem vagy a konyhaművészet doktora, ez a desszert számodra a tökéletes megfejtés.

november26., 06:16

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.