A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

A stollen, anyakönyvi nevén der Christstollen egy ismert német karácsonyi péksütemény, a hagyományos stollen nevű pékáru karácsonyi fajtája. Nevét onnan kapta, hogy formája és kinézete névadóját állítólag a bepólyázott kis Jézusra emlékeztette. Akárhogy is volt, a stollen egészen szuper desszert, ami kifejezetten sokáig eláll.

Marcipánnal és anélkül is szuper.
Marcipánnal és anélkül is szuper.Fotó: GMVozd

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 csésze puha mazsola
  • 4 evőkanál rum
  • 2.5 deci langyos tej
  • 12 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 50 deka liszt
  • 0.5 kávéskanál szerencsendió, fahéj és szegfűszeg (fűszerenként)
  • 20 deka vaj
  • 15 deka cukrozott narancs- és citromhéj (összesen)
  • 5 deka hámozott mandula
  • 50 gramm élesztő
  • 7 deka margarin
  • 10 deka pocukor
  • 25 deka marcipánmassza
  • 1 bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd a mazsolát a rumba, és tedd féle. Egy deci langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel az élesztőt, majd úgy 10 perc után szitáld a tálba lisztet, és mehet a közepébe a keverék. Add hozzá a sót, a cukrot, a fűszereket, a reszelt citrushéjat és a felolvasztott vajat. 

Jól dolgozd össze, és mehet félre 45 percre lagyos helyre, letakarva. Közben vágd durvára a cukrozott héjakat és mandulát. Ha kész a tészta, dolgozd őket bele a mazsolával együtt. Formázd hosszúkásra, a marcipánt pedig hosszú rudacskára, és nyomd óvatosan a közepébe. Az egészből gyurmázz egy szép veknit, majd keleszd még egy negyedórán át. 

Ekkor mehet a 180 fokos sütőbe, sütőtől függően 45-55 percre. Ha elkészült, kend meg az olvasztott margarinnal, és szórd meg jó alaposan pocukorral. 

12 német finomság, amit nem szabad kihagynod!
12 német finomság, amit nem szabad kihagynod!

Kolbászok, palacsinta leves és perec - ezeket kóstold meg, ha Németországba látogatsz.

Tovább »

Még több recept

Barackos-fahéjas csiga – gyümölcsökkel is próbáld ki az egyik legnagyobb kedvencet!

A fahéjas csiga valamiért tényleg az egyik legfinomabb desszert, ami csak még jobb lesz egy adag nyári gyümölcsraguval vagy a tetején a cukormázba ragadt gyümölcsökkel. A mienk ezúttal egy felnőtt változat lett.

augusztus7., 06:04

Egyszerű süti nyári hétköznapokra: barackos-túrókrémes kocka

Nem kell hozzá sok összetevő és hatalmas koncentráció, mégis egy jó kis meglepetés lehet a munkahelyről, nyári táborból hazaérkező családtagoknak.

augusztus6., 06:04

Gyömbéres-gránátalmás eperleves – néhány mentás rizsgombóccal lesz az igazi

Nem kell túlgondolnod, vagy külön bevásárolnod miatta – ha épp nincs gyömbér a közelben, egy kevés Cayenne-csilivel adj extra aromákat ennek a levesnek.

augusztus6., 06:04

Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye.

2019. december24., 09:24

Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

2019. december17., 09:24

Grillezett halloumis burger savanykás, mentás paradicsomraguval

Ettől minden vega szíve ellágyul. A nem vegák pedig csak simán megeszik.

augusztus6., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.