Ezt rontsd el, ha tudod: ünnepi rácponty szalonnásan

A rácponty valami olyasmi, aminek nem kell cégér, ismerte és szerette már az ükanyánk is.

Ez a jó kis szaftos, rétegezett halas fogás egy tipikus „tálbadobálós” étel, amivel kezdőként is simán kísérletezhetsz. Ha a ponty nem a kedvenced, senki nem tiltja meg, hogy másféle halat, akár tengeri filéket rétegezz. A legfontosabb, hogy minden réteg teljesen megpuhuljon és egy kicsit átvegye a hal és a fűszerek aromáját.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló pontyfilé
  • 10 deka fülstölt szalonna
  • 1 kiló burgonya
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 3 vöröshagyma
  • 5 deci tejföl
  • ízlés szerint fokhagymapor, só és bors
  • (füstölt) paprikapor
  • 1 fél citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a krumplit sós vízben, mérettől függően maximum úgy egy óra alatt, majd tedd félre hűlni. Közben vágd vékony szeletekre a zöldségeket. A halat és a szalonnát szeleteld fel, előbbit sózd és citromozd meg. Irdald be a halat, zsírral kenj ki egy magas falú tepsit vagy jénait, ebbe kezdd el rétegezni a karikákra vágott krumplit, a zöldségeket és a halat. A zöldséges rétegeket sózd is meg egy kicsit, a hal beirdalt részeibe pedig kerüljön egy egy kocka szalonna is. (Ha van kedvenc zöldséged, nyugodtan tehetsz belőle többet.) Ha megvagy, mehet a tetejére a fokhagymás-paprikás tejföl is. Alufóliával lefedve süsd úgy 20-25 percen át 190 fokra előmelegített sütőben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek