Ezt rontsd el, ha tudod: ünnepi rácponty szalonnásan

A rácponty valami olyasmi, aminek nem kell cégér, ismerte és szerette már az ükanyánk is.

Ez a jó kis szaftos, rétegezett halas fogás egy tipikus „tálbadobálós” étel, amivel kezdőként is simán kísérletezhetsz. Ha a ponty nem a kedvenced, senki nem tiltja meg, hogy másféle halat, akár tengeri filéket rétegezz. A legfontosabb, hogy minden réteg teljesen megpuhuljon és egy kicsit átvegye a hal és a fűszerek aromáját.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló pontyfilé
  • 10 deka fülstölt szalonna
  • 1 kiló burgonya
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 3 vöröshagyma
  • 5 deci tejföl
  • ízlés szerint fokhagymapor, só és bors
  • (füstölt) paprikapor
  • egy fél citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a krumplit sós vízben, mérettől függően maximum úgy egy óra alatt, majd tedd félre hűlni. Közben vágd vékony szeletekre a zöldségeket. A halat és a szalonnát szeleteld fel, előbbit sózd és citromozd meg. Irdald be a halat, zsírral kenj ki egy magas falú tepsit vagy jénait, ebbe kezdd el rétegezni a karikákra vágott krumplit, a zöldségeket és a halat. A zöldséges rétegeket sózd is meg egy kicsit, a hal beirdalt részeibe pedig kerüljön egy egy kocka szalonna is. (Ha van kedvenc zöldséged, nyugodtan tehetsz belőle többet.) Ha megvagy, mehet a tetejére a fokhagymás-paprikás tejföl is. Alufóliával lefedve süsd úgy 20-25 percen át 190 fokra előmelegített sütőben. 

Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról
Kiválasztás, sütés, tálalás és lájfhekkek – mindent a halról

Jön a karácsony és a halászlé, úgyhogy összegyűjtöttünk minden infót, de tényleg mindent, amit a halakról tudni érdemes.

Tovább »

Még több recept

Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva nagyszerűen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

2019. december20., 11:24

Borsos-csilis forralt bor málnasziruppal – így még biztosan nem kóstolták a vendégeid!

Egy kis málnaszörp, fekete bors, egy kevés Cayenne-csili, és máris még finomabb lett az, amit ezek nélkül is szerettünk.

2019. december19., 09:20

Egyszerű, ünnepi vendégváró: parmezános sajtgolyók snidlingbundában

Szeretjük, mert egy kicsit izgalmasabb, mint néhány szelet keksz és sós mogyoró, mégis hamar elkészül, és azok a vendégek is örülnek majd neki, akik nem rajongói az édes vendégváró falatkáknak.

2019. december17., 11:20

Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye.

2019. december24., 09:24

Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak nagyon-nagyon finom.

2019. december18., 09:24

Egyszerű és nagyon finom: ilyen a tökéletes parmezános csirke

Teljesen jól eltelít, szénhidrátban szegény, és az olasz konyhát idézi – naná, hogy megkerestük a legegyszerűbb és legfinomabb receptjét!

január17., 09:20

Mustra