Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

Nem állítom, hogy nem kell bevállalósnak vagy legalább kíváncsinak lenni ehhez a kombinációhoz, de megéri. Az aromás erdei gombák a fanyar áfonyával remek kombinációt hoznak létre, de ha mégsem így ennéd, vajban sült, fűszeres kenyérkockákkal vagy friss céklacsipsszel is tálalhatod.

Simán készítheted áruházban kapható friss gombákból vagy akár fagyasztott gombakeverékből, a lényeg, hogy megbízható forrásból szerezd be az alapanyagokat. Gombát enni egyébként mindig jó ötlet: alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít.

Fun fact: jelenlegi adatok szerint a világ legnagyobb és egyik legidősebb élőlénye épp egy, a kalapos gombák fajába tartozó mézgomba, ami már legalább 2000 éves és több mint 10 ezer négyzetméter kiterjedésű területen él.

Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.
Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.Fotó: kajakiki

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 2 bögre erdei gombák apróra vágva
  • 1.5 deci tejszín
  • 1-2 csipet majoránna és rozmaring
  • ízlés szerint só és bors
  • 5 deci víz
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • csirkeleveskocka (még jobb, ha víz helyett csirkealaplét használsz)
  • 2 evőkanál aszalt vörös áfonya (a tálaláshoz)
  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a gombát és a hagymát, párold folyamatos keverés mellett úgy 5 percig. Fűszerezd és ízesítsd a leveskockával, fűszerekkel, sóval és borssal, majd mehet hozzá a víz, hagyd főni benne legalább még 10 percet. Ha krémesen szeretnéd, turmixold, ezek után tedd fel főni újra, sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Ha úgy szeretnéd, hogy maradjanak benne a gombafalatok, akkor turmixolás nélkül add hozzá a tejszínnel elkevert keményítőt vagy lisztet. Onnantól már 2-3 perc is elég neki.

Az aszalt vörös áfonyát forgasd meg egy kis vajon egy seprenyőben, szórd meg frissen őrölt borssal, tálaláskor szórd a tetejére. A finom, fanyar és édeskés áfonya szuper mellette, de nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval, céklacsipsszel és akár fűszeres kenyérkockákkal is.

Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!
Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!

Újabb étel kerül a finom és egészséges dolgok listájára!

Tovább »

Még több recept

Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Vagy a bacon a levesnek.

október14., 11:26

Házi édesség a fa alá: fehér csokis-narancslikőrös trüffelgolyók

Felnőttváltozatban narancslikőrrel készítsd, gyerekverzióban kókuszba forgasd, ínyenceknek matchát keverj hozzá, magadnak pedig tegyél félre mindegyikből.

december13., 10:44

Vargányás, tejszínes sertésszűzcsíkok egyszerűen – házi tésztával tálald!

...De azért vajas pirítóssal is lecsúszik.

november19., 09:24

Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

Egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

november12., 09:24

Tejszínnel és vargányával könnyű megszeretni a kelkáposztát

Ha az ember a köreteken gondolkodik, mondjuk, a vacsora mellé, a kelkáposzta valahogy nem kerül be az első egymillióba. Legalábbis mostanáig.

november4., 12:00

Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.

október21., 10:44

Mustra