Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

Nem állítom, hogy nem kell bevállalósnak vagy legalább kíváncsinak lenni ehhez a kombinációhoz, de megéri. Az aromás erdei gombák a fanyar áfonyával remek kombinációt hoznak létre, de ha mégsem így ennéd, vajban sült, fűszeres kenyérkockákkal vagy friss céklacsipsszel is tálalhatod.

Simán készítheted áruházban kapható friss gombákból vagy akár fagyasztott gombakeverékből, a lényeg, hogy megbízható forrásból szerezd be az alapanyagokat. Gombát enni egyébként mindig jó ötlet: alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít.

Fun fact: jelenlegi adatok szerint a világ legnagyobb és egyik legidősebb élőlénye épp egy, a kalapos gombák fajába tartozó mézgomba, ami már legalább 2000 éves és több mint 10 ezer négyzetméter kiterjedésű területen él.

Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.
Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.Fotó: kajakiki

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 2 bögre erdei gombák apróra vágva
  • 1.5 deci tejszín
  • 1-2 csipet majoranna és rozmaring
  • ízlés szerint só és bors
  • 5 deci víz
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • csirkeleveskocka (még jobb, ha víz helyett csirkealaplét használsz)
  • 2 evőkanál aszalt vörös áfonya (a tálaláshoz)
  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a gombát és a hagymát, párold folyamatos keverés mellett úgy 5 percig. Fűszerezd és ízesítsd a leveskockával, fűszerekkel, sóval és borssal, majd mehet hozzá a víz, hagyd főni benne legalább még 10 percet. Ha krémesen szeretnéd, turmixold, ezek után tedd fel főni újra, sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Ha úgy szeretnéd, hogy maradjanak benne a gombafalatok, akkor turmixolás nélkül add hozzá a tejszínnel elkevert keményítőt vagy lisztet. Onnantól már 2-3 perc is elég neki.

Az aszalt vörös áfonyát forgasd meg egy kis vajon egy seprenyőben, szórd meg frissen őrölt borssal, tálaláskor szórd a tetejére. A finom, fanyar és édeskés áfonya szuper mellette, de nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval, céklacsipsszel és akár fűszeres kenyérkockákkal is.

Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!
Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!

Újabb étel kerül a finom és egészséges dolgok listájára!

Tovább »

Még több recept

Hideg, mediterrán joghurtleves – ennél bevetheted a kedvenc fűszereid

Ez a viszonylag semleges leves remek alap ahhoz, hogy bevesd a kedvenc zöldségeid és fűszereid. Tálalhatod langyos, balzsamecetes paradicsomraguval, rózsaborssal és zsályával, de akár különleges olajokkal és magvakkal is.

augusztus1., 06:04

A minestronét csicseriborsóval és friss zsályával is érdemes kipróbálnod

Szeretjük ezt a levest, azt pedig még jobban, hogy nem szorít minket korlátok közé a receptje. Néha a megszokott leveszöldségekkel készül, máskor egy kicsit kevesebb paradicsommal és több csicseriborsóval.

augusztus15., 06:04

Fűszeres-almás csatni – a legjobb helye egy nagy szelet fokhagymás sertéssült mellett van

Ha csak egy szelet húst sütöttél krumplival, és egy perc alatt készítenél belőle valami nem mindennapit, kanalazz rá egy nagy adagot ebből a csatniból, szórd meg rózsaborssal és fáradság nélkül készítettél egy izgalmas ebéded vagy vacsorát.

szeptember25., 06:04

Céklából is készíthetsz csatnit, már mutatjuk is, hogyan!

Amiben cékla van, annak nemcsak gyönyörű színe lesz, de egy kicsit egészségesebb fogás is válik belőle. Egyik kedvenc fura lekvárunk a húsok és grillzöldségek mellett, de egy egyszerű, rántott sós palacsinta tetején is tökéletesen megállja a helyét.

szeptember20., 06:04

Egy nagy adag fagyival és juharsziruppal, langyosan a legfinomabb a klasszikus pecan pie

Ess túl az első pekándiós pitéden – nem lesz hatalmas feladat összedobni, és tálald desszertként egy házi hamburger és a mellé kínált káposztasaláta után.

szeptember24., 06:04

Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

szeptember24., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.