Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

Nem állítom, hogy nem kell bevállalósnak vagy legalább kíváncsinak lenni ehhez a kombinációhoz, de megéri. Az aromás erdei gombák a fanyar áfonyával remek kombinációt hoznak létre, de ha mégsem így ennéd, vajban sült, fűszeres kenyérkockákkal vagy friss céklacsipsszel is tálalhatod.

Simán készítheted áruházban kapható friss gombákból vagy akár fagyasztott gombakeverékből, a lényeg, hogy megbízható forrásból szerezd be az alapanyagokat. Gombát enni egyébként mindig jó ötlet: alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít.

Fun fact: jelenlegi adatok szerint a világ legnagyobb és egyik legidősebb élőlénye épp egy, a kalapos gombák fajába tartozó mézgomba, ami már legalább 2000 éves és több mint 10 ezer négyzetméter kiterjedésű területen él.

Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.
Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.Fotó: kajakiki

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 2 bögre erdei gombák apróra vágva
  • 1.5 deci tejszín
  • 1-2 csipet majoranna és rozmaring
  • ízlés szerint só és bors
  • 5 deci víz
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • csirkeleveskocka (még jobb, ha víz helyett csirkealaplét használsz)
  • 2 evőkanál aszalt vörös áfonya (a tálaláshoz)
  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a gombát és a hagymát, párold folyamatos keverés mellett úgy 5 percig. Fűszerezd és ízesítsd a leveskockával, fűszerekkel, sóval és borssal, majd mehet hozzá a víz, hagyd főni benne legalább még 10 percet. Ha krémesen szeretnéd, turmixold, ezek után tedd fel főni újra, sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Ha úgy szeretnéd, hogy maradjanak benne a gombafalatok, akkor turmixolás nélkül add hozzá a tejszínnel elkevert keményítőt vagy lisztet. Onnantól már 2-3 perc is elég neki.

Az aszalt vörös áfonyát forgasd meg egy kis vajon egy seprenyőben, szórd meg frissen őrölt borssal, tálaláskor szórd a tetejére. A finom, fanyar és édeskés áfonya szuper mellette, de nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval, céklacsipsszel és akár fűszeres kenyérkockákkal is.

Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!
Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!

Újabb étel kerül a finom és egészséges dolgok listájára!

Tovább »

Még több recept

Afrikai földimogyoró-leves – ha te is imádod a megúszós különlegességeket

Nincs is jobb hétvégén, mint egy adag húsleves, míg hétköznap talán a krémlevesek praktikusabbak. Ha pedig épp egyikhez sincs kedved, ezt az afrikai hangulatú finomságot próbáld ki!

szeptember13., 06:04

Gyömbéres-gránátalmás eperleves – néhány mentás rizsgombóccal lesz az igazi

Nem kell túlgondolnod, vagy külön bevásárolnod miatta – ha épp nincs gyömbér a közelben, egy kevés Cayenne-csilivel adj extra aromákat ennek a levesnek.

augusztus6., 06:04

Ne ijedj meg a különleges alapanyagoktól: fűszeres kuglóf ciderrel

Nincs az a cider, amit ne lehetne elfogyasztani, ha másképp nem, hát egy klassz desszert egyik fontos alapanyagaként.

szeptember20., 06:04

Vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét ez a szilvás-mandulás kosárka

Itt a szilva szezonja, naná, hogy ezekbe a kosárkákba is jutott belőle. Ha te is összevásárolsz mindenféle likőrt, amik aztán egyre lassabban fogynak a kamrapolcról, vedd elő a mandulásat és locsolj a szilvákhoz egy adagot, mert ebből a sütiből remek ízeket hoz elő az amaretto.

szeptember19., 06:04

Egyszerű, hideg rumos-mentás gyümölcsleves – nem kell ennél fenszibb a kánikulában

Egy kevés rum, menta, és szinte bármilyen gyümölcsből lehet egy rendhagyó nyári leves.

augusztus2., 06:04

Elegáns vacsora hó végén is: gombakrémleves szilvahabbal

Ezen a héten olyan recepteket gyűjtöttünk, amik elég menők ahhoz, hogy akár házigazdaként is bevállald a vendégek előtt, mégsem terheli meg a konyhapénzt a hó végén sem túlságosan. Ehhez a leveshez négy főre elég egy doboz gomba, egy tejszínhab és egy nagy kanál szilvalekvár.

augusztus27., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.