Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

Nem állítom, hogy nem kell bevállalósnak vagy legalább kíváncsinak lenni ehhez a kombinációhoz, de megéri. Az aromás erdei gombák a fanyar áfonyával remek kombinációt hoznak létre, de ha mégsem így ennéd, vajban sült, fűszeres kenyérkockákkal vagy friss céklacsipsszel is tálalhatod.

Simán készítheted áruházban kapható friss gombákból vagy akár fagyasztott gombakeverékből, a lényeg, hogy megbízható forrásból szerezd be az alapanyagokat. Gombát enni egyébként mindig jó ötlet: alacsony energiatartalmú és nagy telítő hatású élelmiszernek számít.

Fun fact: jelenlegi adatok szerint a világ legnagyobb és egyik legidősebb élőlénye épp egy, a kalapos gombák fajába tartozó mézgomba, ami már legalább 2000 éves és több mint 10 ezer négyzetméter kiterjedésű területen él.

Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.
Visszafogottabbak petrezselyemmel és gombával tálalják.kajakiki

Hozzávalók 3 személyre

  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 2 bögre erdei gombák apróra vágva
  • 1.5 deci tejszín
  • 1-2 csipet majoranna és rozmaring
  • ízlés szerint só és bors
  • 5 deci víz
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • csirkeleveskocka (még jobb, ha víz helyett csirkealaplét használsz)
  • 2 evőkanál aszalt vörös áfonya (a tálaláshoz)
  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a gombát és a hagymát, párold folyamatos keverés mellett úgy 5 percig. Fűszerezd és ízesítsd a leveskockával, fűszerekkel, sóval és borssal, majd mehet hozzá a víz, hagyd főni benne legalább még 10 percet. Ha krémesen szeretnéd, turmixold, ezek után tedd fel főni újra, sűrítsd be a tejszín és a liszt keverékével. Ha úgy szeretnéd, hogy maradjanak benne a gombafalatok, akkor turmixolás nélkül add hozzá a tejszínnel elkevert keményítőt vagy lisztet. Onnantól már 2-3 perc is elég neki.

Az aszalt vörös áfonyát forgasd meg egy kis vajon egy seprenyőben, szórd meg frissen őrölt borssal, tálaláskor szórd a tetejére. A finom, fanyar és édeskés áfonya szuper mellette, de nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval, céklacsipsszel és akár fűszeres kenyérkockákkal is.

Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát! Őrizd meg a mentális egészséged, egyél gombát!

Újabb étel kerül a finom és egészséges dolgok listájára!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Mexikói leves Desperado módra

Mi csípősen szeretjük a legjobban, rengeteg sajtos tortillacsipsszel és friss jalapenokarikákkal a közepén. És ezzel még nem ért véget a levesbetétek sora: az egész attól lesz a legizgalmasabb, hogy a forró leves közepébe egy nagy adag hideg tejföl és frissen felkockázott, lime-mal ízesített avokádó is kerül.

2021. október18., 09:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek