Tejszínnel és vargányával könnyű megszeretni a kelkáposztát

Ha az ember a köreteken gondolkodik, mondjuk, a vacsora mellé, a kelkáposzta valahogy nem kerül be az első egymillióba. Legalábbis mostanáig így volt, de tejszínnel, vajjal és egy adag aromás vargányával azért már egészen más a helyzet.

A kelkáposzta nem a legnépszerűbb zöldségünk, de lehet, hogy csak azért, mert eddig nem sűrűn ettük krémes tejszínes vajban vargányával. Ezt a zöldséget ráadásul gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, így érdemes minél többet enni belőle. 

Húsok mellett és tojással is príma.
Húsok mellett és tojással is príma.Fotó: nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 fej kelkáposzta csíkokra vágva
  • 1 csésze vargánya
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors, majoránna
Recept idők

Elkészítés:

Olvaszd meg a vajat, majd párold meg benne a kelkáposztát. 5-10 perc után add hozzá a gombát és a fűszereket, majd adj neki még legalább ugyanennyi időt. Amikor már majdnem kész, mehet hozzá annyi tejszín, amennyit felvesznek a zöldségek. Ha véletlenül túl sokat adtál hozzá, önts mellé úgy 2 deci tejben elkevert étkezési keményítőt és így krémes, tejszínes főzeléked lesz az aromás gombából és a kelkáposztából. Húsok mellett és tükörtojással is finom. 

Nem tudod, mit kezdj a káposztával? Mutatjuk!
Nem tudod, mit kezdj a káposztával? Mutatjuk!

Egy portugál specialitást, egy karácsonyi klasszikust és egy ázsiai partikaját találsz eheti válogatásunkban.

Tovább »

Még több recept

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

november19., 10:40

Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington bélszín gesztenyével és pármai sonkával

Ebben a változatban a klasszikus, fűszeres gombatöltelék mellé egy kis édeskés főtt gesztenye is kerül. Ezt borítja majd a húst a friss levelestészta-réteg alatt.

november18., 09:24

Ezt már csak megérdemeljük reggelente: omlett erdei gombákkal és parmezánnal

Egy menő változata következik a klasszikus omlettnek, amihez néhány fontos tanácsot is adunk.

november8., 09:20

Francia karácsony: konyakos libamájpástétom aszalt gyümölcsökkel

Szuper egyszerű fogás ez, amivel könnyen sikert arathatsz. Nem is kell nagyon más a tálaláshoz, csak egy zacskó natúr sós keksz, vagy friss, pirított kalácsszeletek.

november19., 11:20

Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalács-fűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

november15., 10:44

Egy klasszikus felturbózva: gesztenyepüré narancsos habbal és narancslikőrös aszalt gyümölcsökkel

Mi úgy gondoljuk, hogy egyik karácsonyi szakácsnak sem feladata otthon megszakadni a munkában az ünnepek szent napjain. Úgyhogy itt egy szupergyors gesztenyepüré, hogy maradjon idő minden másra is.

november15., 12:04

Mustra