Ez a kenyérrel sűrített, fűszeres fokhagymakrémleves éppen elég, ha egy könnyű vacsorát szeretnél

A fokhagymakrémlevesnek különböző szintjei vannak az egyszerű tejszínestől egészen a parmezánosig. A spanyolok kenyérrel kínálják, Romániában sokszor zöldségek is kerülnek bele, míg Csehországban burgonyával készül és másnaposságra jelent gyógyírt, legalábbis a helyiek szerint. Mi most egy krémes, fűszeres változatot mutatunk.

Az egyik legősibb sűrítési mód az, ha a levest darabokra tépkedett, majd beáztatott kenyérrel tesszük még tartalmasabbá. A spanyol gazpachót is is kenyérfalatok sűrítik be, ahogy a ribollitát, a kenyérrel sűrített toszkán zöldséges bablevest is. 

Sajttal és bagettel az igazi.
Sajttal és bagettel az igazi.Fotó: bhofack2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 6 deci zöldségalaplé
  • 1 darab kisebb bagett
  • 1 fél mokkáskanál kakukkfű
  • 1 fél mokkáskanál oregánó
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Pucold meg a hagymákat, vágd apró darabokra, majd az olívaolaj és a vaj keverékén pirítsd aranybarnára nagyjából öt perc alatt. Add hozzá az alaplevet, a fűszereket (a snidling kivételével), és hagyd főni legalább 10 percen át.

Közben a bagett felét vágd szeletekre, a másik felét pedig kockázd fel. Ezeket a darabokat is add a leveshez, így főzd még néhány percig. Ezek után mehet hozzá a tejszín, majd botmixerrel sűrítsd a keveréket. Amikor már nem forró, kóstold meg és fűszerezd sóval borssal, ha szükséges. A legvégén vágd fel a snidlinget, keverd a levesbe.

A maradék bagettet grillezd meg egy kis vajjal, olvassz rá indokolatlan mennyiségű sajtot, ezzel tálald. Ha van otthon egy kis száraz fehérbor, az is kiválóan illik hozzá. 

20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább »

Még több recept

Menő karácsonyi street food: ünnepi halburger kapribogyós remuládmártással

Testre szabható és nagyon finom, tökéletes a két ünnep közé, amikor már senkinek nincs kedve főzni.

december5., 10:52

Itt az ősz: három liter szilvaleves tüskével

Egy kis pálinkával dobtuk fel a gyümölcslevest.

november6., 09:24

Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

Egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

november12., 09:24

Házi levendulás méz – az édesszájúak imádni fogják!

Mehet a teába, vajas kenyérre, sajttortára, és persze sajtok és egy pohár bor mellett is elfér egy-egy csepp, vagy egy különleges melange-ot is készíthetsz belőle.

december9., 09:24

Van élet a cukros paradicsomleveseken túl – itt egy zelleres változat!

Van jobb a cukros-menzás vonalnál. Vagy legalább olyan jó.

október9., 10:52

Egyszerű vegán vacsora: Tészta sült fokhagymával és pirított erdei gombákkal

Az édeskés sült fokhagyma és az illatos erdei gombák kombójánál kevés finomabb van.

október16., 10:44

Mustra