Ez a kenyérrel sűrített, fűszeres fokhagymakrémleves éppen elég, ha egy könnyű vacsorát szeretnél

A fokhagymakrémlevesnek különböző szintjei vannak az egyszerű tejszínestől egészen a parmezánosig. A spanyolok kenyérrel kínálják, Romániában sokszor zöldségek is kerülnek bele, míg Csehországban burgonyával készül és másnaposságra jelent gyógyírt, legalábbis a helyiek szerint. Mi most egy krémes, fűszeres változatot mutatunk.

Az egyik legősibb sűrítési mód az, ha a levest darabokra tépkedett, majd beáztatott kenyérrel tesszük még tartalmasabbá. A spanyol gazpachót is is kenyérfalatok sűrítik be, ahogy a ribollitát, a kenyérrel sűrített toszkán zöldséges bablevest is. 

Sajttal és bagettel az igazi.
Sajttal és bagettel az igazi.bhofack2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 6 deci zöldségalaplé
  • 1 darab kisebb bagett
  • 1 fél mokkáskanál kakukkfű
  • 1 fél mokkáskanál oregánó
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Pucold meg a hagymákat, vágd apró darabokra, majd az olívaolaj és a vaj keverékén pirítsd aranybarnára nagyjából öt perc alatt. Add hozzá az alaplevet, a fűszereket (a snidling kivételével), és hagyd főni legalább 10 percen át.

Közben a bagett felét vágd szeletekre, a másik felét pedig kockázd fel. Ezeket a darabokat is add a leveshez, így főzd még néhány percig. Ezek után mehet hozzá a tejszín, majd botmixerrel sűrítsd a keveréket. Amikor már nem forró, kóstold meg és fűszerezd sóval borssal, ha szükséges. A legvégén vágd fel a snidlinget, keverd a levesbe.

A maradék bagettet grillezd meg egy kis vajjal, olvassz rá indokolatlan mennyiségű sajtot, ezzel tálald. Ha van otthon egy kis száraz fehérbor, az is kiválóan illik hozzá. 

kapcsolódó 20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Fetával még a bruschetta is finomabb, mutatjuk, hogyan készítsd!

A fetának ezer arca van, és ha te is szereted salátában, érdemes megkóstolnod a pirítósod tetején is, olaszos fűszerekbe forgatott zöldségekkel.

szeptember16., 12:52

Füstös salmorejo - az andalúz paradicsomleves ihlette ezt a remek fogást

Nyáron bőven elég egy-egy hideg leves, és ha az uborkásat és a gazpachót már ismered, ezt a remek zöldségeset is próbáld ki.

június29., 10:24

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

Ez a mexikói csirkeleves avokádóval a tetején és nagyon csípősen a legfinomabb

Mexikói hangulatban is készülhet leves egyik kedvenc alapanyagunkból, már mutatjuk is, hogyan. Ha szereted a csípőset, vedd elő csiliszószt vagy a jalapeñót, bármelyik finom lesz a tetejére kanalazott tejföl tetején.

május22., 11:24

Borsós-fetás frittata – egy kis tejszínnel és vajjal dobtuk fel

Nálunk zöldborsóval és újhagymával készül ez a remek fogás, amit édeskés, pirított kalácsszeletekkel tálalunk. Tökéletes hétvégi reggeli, de ebédre vagy vacsorára enni sem szentségtörés bevetni.

szeptember14., 10:24

Kacsa stir-fry gyömbérrel és rengeteg zöldséggel

Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.

szeptember15., 10:24

Mustra