Ez a kenyérrel sűrített, fűszeres fokhagymakrémleves éppen elég, ha egy könnyű vacsorát szeretnél

A fokhagymakrémlevesnek különböző szintjei vannak az egyszerű tejszínestől egészen a parmezánosig. A spanyolok kenyérrel kínálják, Romániában sokszor zöldségek is kerülnek bele, míg Csehországban burgonyával készül és másnaposságra jelent gyógyírt, legalábbis a helyiek szerint. Mi most egy krémes, fűszeres változatot mutatunk.

Az egyik legősibb sűrítési mód az, ha a levest darabokra tépkedett, majd beáztatott kenyérrel tesszük még tartalmasabbá. A spanyol gazpachót is is kenyérfalatok sűrítik be, ahogy a ribollitát, a kenyérrel sűrített toszkán zöldséges bablevest is. 

Sajttal és bagettel az igazi.
Sajttal és bagettel az igazi.Fotó: bhofack2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 6 deci zöldségalaplé
  • 1 darab kisebb bagett
  • 1 fél mokkáskanál kakukkfű
  • 1 fél mokkáskanál oregánó
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Pucold meg a hagymákat, vágd apró darabokra, majd az olívaolaj és a vaj keverékén pirítsd aranybarnára nagyjából öt perc alatt. Add hozzá az alaplevet, a fűszereket (a snidling kivételével), és hagyd főni legalább 10 percen át.

Közben a bagett felét vágd szeletekre, a másik felét pedig kockázd fel. Ezeket a darabokat is add a leveshez, így főzd még néhány percig. Ezek után mehet hozzá a tejszín, majd botmixerrel sűrítsd a keveréket. Amikor már nem forró, kóstold meg és fűszerezd sóval borssal, ha szükséges. A legvégén vágd fel a snidlinget, keverd a levesbe.

A maradék bagettet grillezd meg egy kis vajjal, olvassz rá indokolatlan mennyiségű sajtot, ezzel tálald. Ha van otthon egy kis száraz fehérbor, az is kiválóan illik hozzá. 

20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább »

Még több recept

El ne menjen már mellettünk a spárgaszezon: egyszerű kenyér spárgával és szarvasgombával

Ez a spárgaszezon is ideért, még ha nem is talált minket úgy, mint tavaly. Nekünk viszont nincs okunk megfeledkezni róla, így erre a hétre olyan spárgás finomságokat gyűjtöttünk, amik egy kicsit különlegesebbek megszokott és jól ismert receptjeinknél.

április18., 06:00

A legjobb, ha ezt a gyors áfonyalevest vaníliás mandulaszeletekkel dobod fel

Csak pirítsd meg hozzá a mandulaszeleteket egy kevés vaníliával, és forrón tálald a hideg leves tetején. Ha szeretnél még valamit mellé, fehér csokis túrógombócokból készíts bele levesbetétet.

június5., 06:00

Jeges banánshake mogyoróvajjal és csilivel – ez biztosan felébreszt!

Hagyjuk most egy kicsit a hagyományos, sokgyümölcsös változatokat, jöjjön egy jéghideg fűszeres!

július8., 06:04

Az édes banáncobbler ízét egy adag savanykás fekete ribizli dobja fel

Áfonyával, ribizlivel és fekete ribizlivel is készülhet ez a süti, a lényeg, hogy a sült banán édes ízét kiegészítse valamilyen savanykás gyümölcs.

július9., 06:04

Próbáld ki a mogyoróvajas gofrit baracklekvárral – ez itt egy villámgyors vegán változat

Ha még egészségesebbre készítenéd, baracklekvár helyett készíts egy kevés sárgabarackragut a tetejére mézzel és friss citromfűvel.

július8., 06:04

Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalács-fűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

május20., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.