Ez a kenyérrel sűrített, fűszeres fokhagymakrémleves éppen elég, ha egy könnyű vacsorát szeretnél

A fokhagymakrémlevesnek különböző szintjei vannak az egyszerű tejszínestől egészen a parmezánosig. A spanyolok kenyérrel kínálják, Romániában sokszor zöldségek is kerülnek bele, míg Csehországban burgonyával készül és másnaposságra jelent gyógyírt, legalábbis a helyiek szerint. Mi most egy krémes, fűszeres változatot mutatunk.

Az egyik legősibb sűrítési mód az, ha a levest darabokra tépkedett, majd beáztatott kenyérrel tesszük még tartalmasabbá. A spanyol gazpachót is is kenyérfalatok sűrítik be, ahogy a ribollitát, a kenyérrel sűrített toszkán zöldséges bablevest is. 

Sajttal és bagettel az igazi.
Sajttal és bagettel az igazi.Fotó: bhofack2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 6 deci zöldségalaplé
  • 1 darab kisebb bagett
  • 1 fél mokkáskanál kakukkfű
  • 1 fél mokkáskanál oregánó
  • 2 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Pucold meg a hagymákat, vágd apró darabokra, majd az olívaolaj és a vaj keverékén pirítsd aranybarnára nagyjából öt perc alatt. Add hozzá az alaplevet, a fűszereket (a snidling kivételével), és hagyd főni legalább 10 percen át.

Közben a bagett felét vágd szeletekre, a másik felét pedig kockázd fel. Ezeket a darabokat is add a leveshez, így főzd még néhány percig. Ezek után mehet hozzá a tejszín, majd botmixerrel sűrítsd a keveréket. Amikor már nem forró, kóstold meg és fűszerezd sóval borssal, ha szükséges. A legvégén vágd fel a snidlinget, keverd a levesbe.

A maradék bagettet grillezd meg egy kis vajjal, olvassz rá indokolatlan mennyiségű sajtot, ezzel tálald. Ha van otthon egy kis száraz fehérbor, az is kiválóan illik hozzá. 

20 kedvenc téli leves a hideg napokra
20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Tartalmas bablevestől kezdve a gyors krémleveseken át egyészen a nagymama klasszikus húsleveséig, minden egyben.

Tovább »

Még több recept

Könnyű és ünnepi: aszúleves parmezánnal

Imádjuk, mert úgy ünnepi, hogy percek alatt kész van, ráadásul nem leszünk tőle teljesen tele a dupla adag töltött káposzta előtt.

november25., 09:24

Egy ismert fogás új ruhában: gesztenyeleves céklacsipsszel és gesztenyemézzel

Nem kell az ünnepekig várnod azzal, hogy kipróbáld, egy sima hétköznapot is feldob ez a tartalmas és különleges leves.

november27., 09:20

Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez és frissen főtt házi tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás ízesítők.

december11., 12:04

Sütiajándék, amiről később is eszébe jutsz: mandulás-fehér csokis muffin üvegben

A megajándékozottat megkíméled a piszkos munkától, és épp a süti legjobb részével ajándékozod meg: azzal, hogy ő készítheti el, ráadásul be is falhatja éppen akkor, amikor jólesik.

december9., 11:24

Egészséges és egzotikus leves egyszerűen, shiitake gombából

A Távol-Keleten azt mondják: a meghűléstől a fejfájásig szinte mindenre jó a shiitake. Éhségre mindenképpen, ezért most egy könnyű levest készítettünk belőle.

október23., 09:20

Bevállalósaknak keresel gasztromeglepetést? Ez a karamellizálthagyma- és bacondzsem csilivel tökéletes lesz!

Valódi macsóknak, csípőset kedvelő nőknek, bevállalósaknak és tulajdonképpen bárkinek príma ajándék, aki imádja a finomságokat és szerinted lesz kedve ezt az izgalmas triót kipróbálni.

december11., 11:24

Mustra