A receptben szereplő udon tészta egy tipikusan japán, búzalisztből készült vastag tésztaféle, ami megfőzve nagyjából a makarónira hasonlít. Leggyakrabban tésztalevesekben használják, fogyasztása pedig természetesen evőpálcikával történik. Recept ide vagy oda, használhatsz helyette bármilyen tésztát, ami otthon van és szerinted illeni fog a levesedbe.
Hozzávalók 3 személyre
- 2 marék száritott shiitake gomba
- 20 deka udon tészta
- 6 deci zöldségalaplé
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma összevágva
- 2 evőkanál szójaszósz
- ízlés szerint só és bors
- 1 teáskanál cukor
- 1 bögre laskagomba felszeletelve
- 3 szál zöldhagyma összevágva
Elkészítés:
Forrázd le a gombákat, majd hagyd addig állni, amíg megpuhulnak. Ezek után szűrd le úgy, hogy a levét megtartod, a gombákat pedig szeleteld vékony csíkokra. Öntsd a gombalevet és a zöldséglevest egy lábasba, add hozzá a fűszereket és a fokhagymát, ezután forrald fel a keveréket. Öt perc múlva add hozzá a gombákat, a tésztát, az újhagymát és lassú tűzön főzd, amíg a tészta elkészül. Könnyű és nagyon különleges leves lesz belőle, tele egy rakás egzotikus ízzel és ázsiai hangulattal.
Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?
Tovább olvasom