Egészséges és egzotikus leves egyszerűen, shiitake gombából

Ha egy ázsiai hangulatú, könnyű levesre vágysz, ami ráadásul egészséges is, akkor ezt próbáld ki. A Távol-Keleten azt mondják: a meghűléstől a fejfájásig mindenre jó a shiitake. Éhségre mindenképpen, főleg, ha egy adag grillezett, vajas pirítóssal tálalod.

A receptben szereplő udon tészta egy tipikusan japán, búzalisztből készült vastag tésztaféle, ami megfőzve nagyjából a makarónira hasonlít. Leggyakrabban tésztalevesekben használják, fogyasztása pedig természetesen evőpálcikával történik. Recept ide vagy oda, használhatsz helyette bármilyen tésztát, ami otthon van és szerinted illeni fog a levesedbe.

Sokféle friss hozzávalóval dekorálhatod.
Sokféle friss hozzávalóval dekorálhatod.sveta_zarzamora

Hozzávalók 3 személyre

  • 2 marék száritott shiitake gomba
  • 20 deka udon tészta
  • 6 deci zöldségalaplé
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 bögre laskagomba felszeletelve
  • 3 szál zöldhagyma összevágva
Recept idők

Elkészítés:

Forrázd le a gombákat, majd hagyd addig állni, amíg megpuhulnak. Ezek után szűrd le úgy, hogy a levét megtartod, a gombákat pedig szeleteld vékony csíkokra. Öntsd a gombalevet és a zöldséglevest egy lábasba, add hozzá a fűszereket és a fokhagymát, ezután forrald fel a keveréket. Öt perc múlva add hozzá a gombákat, a tésztát, az újhagymát és lassú tűzön főzd, amíg a tészta elkészül. Könnyű és nagyon különleges leves lesz belőle, tele egy rakás egzotikus ízzel és ázsiai hangulattal.

kapcsolódó Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?
Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Hétvégére tökéletes: karalábés, tejszínes csirkeraguleves

Az sem baj, ha marad belőle másnapra, mert ez a leves akár másnaposan is tökéletes.

2021. november21., 07:32

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Gyors karfiolleves füstölt sajttal: egyszerű recept vacsorára

Egyik kedvenc alapanyagunk a karfiol, a fülstölt sajtot pedig azért szeretjük, mert bármelyik unalmas forgásból azonnal abbahagyhatatlan lesz, ha egy adagot rászórunk. Legyen szó párolt zöldségről, frissen kifőtt tésztáról vagy grillezett csirkemellről, egy indokolatlan adag alpesi füstölt azonnal tízpontossá varázsolja.

2021. október16., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Mustra