Egészséges és egzotikus leves egyszerűen, shiitake gombából

Ha egy ázsiai hangulatú, könnyű levesre vágysz, ami ráadásul egészséges is, akkor ezt próbáld ki. A Távol-Keleten azt mondják: a meghűléstől a fejfájásig mindenre jó a shiitake. Éhségre mindenképpen, főleg, ha egy adag grillezett, vajas pirítóssal tálalod.

A receptben szereplő udon tészta egy tipikusan japán, búzalisztből készült vastag tésztaféle, ami megfőzve nagyjából a makarónira hasonlít. Leggyakrabban tésztalevesekben használják, fogyasztása pedig természetesen evőpálcikával történik. Recept ide vagy oda, használhatsz helyette bármilyen tésztát, ami otthon van és szerinted illeni fog a levesedbe.

Sokféle friss hozzávalóval dekorálhatod.
Sokféle friss hozzávalóval dekorálhatod.sveta_zarzamora

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 marék száritott shiitake gomba
  • 20 deka udon tészta
  • 6 deci zöldségalaplé
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 bögre laskagomba felszeletelve
  • 3 szál zöldhagyma összevágva
Recept idők

Elkészítés:

Forrázd le a gombákat, majd hagyd addig állni, amíg megpuhulnak. Ezek után szűrd le úgy, hogy a levét megtartod, a gombákat pedig szeleteld vékony csíkokra. Öntsd a gombalevet és a zöldséglevest egy lábasba, add hozzá a fűszereket és a fokhagymát, ezután forrald fel a keveréket. Öt perc múlva add hozzá a gombákat, a tésztát, az újhagymát és lassú tűzön főzd, amíg a tészta elkészül. Könnyű és nagyon különleges leves lesz belőle, tele egy rakás egzotikus ízzel és ázsiai hangulattal.

kapcsolódó Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?
Na most akkor meg kell mosni a gombát vagy sem?

Régi hiedelem, hogy ha megmossuk a gombát, rengeteg vizet szív magába, összeszottyad, és az ízéből is veszít. Igaz ez?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a remek, vegán édesburgonya-levest kezdőként is könnyen összedobod

Ez a fogás remek pirított olajos magvakkal és egy kevés mazsolával a közepén, ha pedig nincs bajod a húsfélékkel, mozzarellagolyókkal és napon szárított sonkaszeletekkel dobd fel.

szeptember17., 11:24

Édeskömény-grépfrút leves – hidegen, egy kevés citromos olívaolajjal a legfinomabb

Ha így megunod, szarvasgombás olajjal is készítheted, az is remekül illik ebbe az izgalmas levesbe.

július1., 10:44

Gombás röszti buggyantott tojással – hétvégi reggelinek tökéletes

Reggelire és gyors vacsoraként is remek ez a fogás, amit mi leginkább egy nagy adag reszelt parmezánnal és friss snidlinggel a tetején szeretünk a legjobban.

július31., 10:24

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Fűszeres padlizsánsaláta ázsiai hangulatban – köretként is bevetheted

A padlizsánsaláta úgy is tökéletes, ha az ember egy kis fokhagymával és joghurttal keveri el a grillezett és felkockázott szeleteket. És ha már van belőlük, miért ne lehetne a másik fele még ennél is izgalmasabb?

szeptember26., 11:24

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

szeptember24., 11:24

Mustra