A nagy gasztroátverés: karamellás-almás, sütőben sült fánkok

Hogy ezt az egyszerű, kevert tésztát bárki a világon fánknak nevezi, az egyszerre nagyon felháborító és megnyugtató. Borzalmas, mert hol van ez az egész a nagymamánk puha, élesztővel kelt baracklekváros fánkjaitól, és szuper, mert a segítségével fél óra alatt fánkot készíthetünk.

Ez a desszert olyasmi kapcsolatban van fánkokkal, mint a fotótapéta a valódi kilátással, a mesterséges úton felpumpált izmok és idomok a természetesekkel, a SUV a terepjáróval, a porkávé a frissen őrölttel. Olyasmi, csak egészen más, de végső soron nagy baj nincs vele. 

Szerintem engedjük el az elnevezést és az „élesztőzést”, és egyezzünk meg abban, hogy a tengerentúl fánkjai egyszerűbben készülnek, mint a mieink, ám formájuk ugyanaz lesz, ahogy az ízük is nagyon finom. Ezzel a recepttel ráadásul egy olyan tésztát kapunk, amit fánksütőforma híján, akár muffinpapírba is tölthetünk. Ráadásul a mi fánkunkhoz képest ennek az édességnek az elkészítése tényleg gyerekjáték, így minden kezdő cukrásznak sikerélménye lehet vele.

Így is tálalhatod.
Így is tálalhatod.Fotó: nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 fél mokkáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi
  • 0.5 csésze tej
  • 2 enyhén felvert tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 csésze reszelt alma
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót, add hozzá a többi hozzávalót is, majd alaposan dolgozd el a keveréket. Tedd a fánkformákba, végül süsd készre 170 fokon nagyjából 20-30 perc alatt.

Ennek a receptnek egyetlen nehézsége lehet, ha nincs otthon fánkkészítő tepsid. Ha így is kipróbálnád, készíts belőle muffinokat, vagy süsd meg egy kisebb tepsiben, úgy is nagyon finom lesz, mondjuk, egy kis édes karamellszósszal a tetején.

Ha szeretnél rá öntetet is, olvassz fel úgy 10 darab karamellkockát egy serpenyőben egy kis vízzel,  majd öntsd a kihűlt fánkok tetejére. Apróra vágott sósmogyoró-darabokkal megszórva az igazi – az édes karamellöntetnek nincs náluk nagyobb barátja.

Ez a világ 10 legfinomabb fánkja
Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább »

Még több recept

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Ez a lime-os-levendulás fehércsoki-fagylalt pont jó lesz, ha valami izgalmasat készítenél

Nem kell a levendulából sok – nem az a cél, hogy egy erős, markáns ízt adjon a desszertnek, annyi épp elég belőle, amitől klassz virágos, nyári hangulata lesz.

július11., 06:04

Citromos-túrós sajttorta sütés nélkül? Bizony, ráadásul nálunk egy kevés tárkony is került a tetejére

Szerintünk a zabkeksz az ideális ehhez a citromos desszerthez, így mi azzal dobtuk össze, de ha például Oreo-rajongó vagy, ne fogd vissza magad, mert kakaós alappal is elronthatatlan.

július10., 06:04

Infó még a szezon előtt: az őszibarackbefőtt egy kevés levendulával még finomabb lesz

A levendulát a rómaiak állítólag a fürdővízhez adagolták, mert úgy hitték, hogy segít az elmét és a testet is megtisztítani. Ha így van, még szívesebben esszük ezt a különleges befőttet, amit salátában és fagyik mellett is szeretünk.

július10., 06:04

Sárgabarackfagyi kókusztejjel – egy kis mentaszörppel még finomabb

Ha kehelyben készíted, szuper mellette egy gombóc étcsoki, a narancsos hab és egy kevés csokiöntet a tetején.

július11., 06:04

Ez a bögrés farsangi fánk tökéletes, ha a legegyszerűbb receptet keresed

Ez a fánkrecept a kedvencünk: kipróbált, gyors változat, amihez a mérleget sem kell elővenned. És mivel a puha, szalagos farsangi fánkok igazán csak frissen jók, az is klassz benne, hogy viszonylag kevés, 10 darab közepes fánk lesz a végeredmény.

február8., 12:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.