A nagy gasztroátverés: karamellás-almás, sütőben sült fánkok

Hogy ezt az egyszerű, kevert tésztát bárki a világon fánknak nevezi, az egyszerre nagyon felháborító és megnyugtató. Borzalmas, mert hol van ez az egész a nagymamánk puha, élesztővel kelt baracklekváros fánkjaitól, és szuper, mert a segítségével fél óra alatt fánkot készíthetünk.

Ez a desszert olyasmi kapcsolatban van fánkokkal, mint a fotótapéta a valódi kilátással, a mesterséges úton felpumpált izmok és idomok a természetesekkel, a SUV a terepjáróval, a porkávé a frissen őrölttel. Olyasmi, csak egészen más, de végső soron nagy baj nincs vele. 

Szerintem engedjük el az elnevezést és az „élesztőzést”, és egyezzünk meg abban, hogy a tengerentúl fánkjai egyszerűbben készülnek, mint a mieink, ám formájuk ugyanaz lesz, ahogy az ízük is nagyon finom. Ezzel a recepttel ráadásul egy olyan tésztát kapunk, amit fánksütőforma híján, akár muffinpapírba is tölthetünk. Ráadásul a mi fánkunkhoz képest ennek az édességnek az elkészítése tényleg gyerekjáték, így minden kezdő cukrásznak sikerélménye lehet vele.

Így is tálalhatod.
Így is tálalhatod.Fotó: nata_vkusidey

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 fél mokkáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi
  • 0.5 csésze tej
  • 2 enyhén felvert tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 csésze reszelt alma
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót, add hozzá a többi hozzávalót is, majd alaposan dolgozd el a keveréket. Tedd a fánkformákba, végül süsd készre 170 fokon nagyjából 20-30 perc alatt.

Ennek a receptnek egyetlen nehézsége lehet, ha nincs otthon fánkkészítő tepsid. Ha így is kipróbálnád, készíts belőle muffinokat, vagy süsd meg egy kisebb tepsiben, úgy is nagyon finom lesz, mondjuk, egy kis édes karamellszósszal a tetején.

Ha szeretnél rá öntetet is, olvassz fel úgy 10 darab karamellkockát egy serpenyőben egy kis vízzel,  majd öntsd a kihűlt fánkok tetejére. Apróra vágott sósmogyoró-darabokkal megszórva az igazi – az édes karamellöntetnek nincs náluk nagyobb barátja.

Ez a világ 10 legfinomabb fánkja
Ez a világ 10 legfinomabb fánkja

Élet a szalagos és csörögefánkon innen és túl. Receptekkel!

Tovább »

Még több recept

Rapid siker: villámgyors étcsokoládéhab fűszeres meggyraguval

Azt hitted, kifogytunk a pofonegyszerű, de isteni desszertekből?

november26., 12:04

Ha imádjátok a különlegességeket: karácsonyi szarvasgombás brownie házi tejszínhabbal

A szarvasgomba semmihez sem hasonlítható aromája tökéletes fűszer egy ilyen csokis édességben.

november18., 12:04

Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez és frissen főtt házi tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás ízesítők.

december11., 12:04

Hát egy kis crème brûlée-t már csak megehetünk hétköznap délután

Ne tévesszen meg a neve, ez a desszert egyszerű, simán belefér ráérős hétköznapokon is.

november6., 12:04

Idén már ennél finomabb meglepetés nem sok lesz: Nutella krémlikőr narancshéjjal

Megint valami olyasmi, amit a családnak is elkészíthetsz, és ajándékba is szuper. A Nutellát a legtöbben szeretik, ebben a krémes likőrben pedig egy új oldalát ismerhetik meg a rajongói.

december13., 09:24

Sznoboskodj velünk ma is: Crêpes Suzette

A neve alapján úgy tűnik, hogy egy bonyolult francia desszert, miközben csak egy kis vajas-karamelles narancslikőrben forgatjuk meg, és már kész is.

november5., 12:04

Mustra