Könnyű vacsora vagy fullos köret: Őszi lencse tökkel és kecskesajttal

Az édeskés tök a pikáns kecskesajttal olyasmi, amit mindenkinek ki kellene próbálnia. Vega változatban is elég laktató, de arra is adunk tippet, mit készíts mellé húsevőknek.

A kecskecsajt kifejezetten gazdag fehérjében, a lencse pedig egy lassan felszívódó hüvelyes, ami sokáig eltelít. A tököt meg csak szeretjük, föleg, amikor az édeskés tökfalatok a pikáns-sós kecskesajttal keverednek, mint ebben a menő, őszi salátában. 

Húsevőknek süss mellé csirkét.
Húsevőknek süss mellé csirkét.sveta_zarzamora

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 bögre felkockázott sütőtök
  • 1 bögre lencse
  • 4 evőkanál morzsolt kecskesajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Tedd fel a lencsét főni sós vízben, még jobb, ha alaplét használsz a főzéshez. Ha elkészült, tedd egy tálba a főtt lencsét, ízesítsd sóval, borssal, fehérborecettel, majd még melegen egy evőkanál vajat is adj hozzá.  

Közben vágd a tököt kis kockákra, főzd meg azt is (ennek ideje a szeletek méretétől függ). Forgasd meg egy serpenyőben egy evőkanál vajon a fokhagymával, sóval és egy kanál mézzel. Ha elkészült, a tök édeskés mázat kapott, kanalazd a lencse tetejére. 

Kész a meleg salátád alapja, ami egy kis tetejére mozsolt kecskesajttal lesz tökéletes. Ha szeretnéd még egészségesebbé tenni, friss petrezselyemmel és paradicsomszeletekkel turbózd fel. 

Húsevőknek tálalhatod köretként: dobj a vajas serpenyőbe néhány csirkecombot egy kis rozmaringgal, néhány kanál olajjal és fokhagymaszeletekkel. Ha elkészült, mehet a saláta mellé. Köretnek. 

kapcsolódó Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!
Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!

A spanyoloknak is van véleménye a lencséről, ami állagában ugyan hasonlít a mi főzelékünkre, mégis más. Érdemes kipróbálni a lencsét Andalúz módra.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kecskesajtos dip fügelekvárral és citromfűvel

Egyszerű grissini mellett, de zöldségekkel és akár a reggeli pirítós tetején is finom lesz ez a gyors dip, úgyhogy nincs érvünk amellett, miért ne készítenénk belőle egy hatalmas adagot.

július11., 10:24

Fokhagymás karaj fűszeres édesburgonya-pürével

Nem is olyan nehéz egy klasszikus kedvencből egy-egy finomságot összedobni, elég egy-egy szezonális zöldségből készült köret és néhány olyan fűszer, ami leginkább az adott évszakra jellemző. Ha van időd, egy nagy adag édesburgonyacsipszet is érdemes összedobnod a fogás mellé.

október16., 07:32

Lencsés hummusz izgalmasan – zöldségek mellett és szendvicsekben is finom

Ha épp csicseriborsó nincs otthon, ezt a fehérbabos-lencsés mártogatóst érdemes elkészítened. Egy kis plusz fahéjjal, köménnyel, csilivel és olívaolajjal a tetején lesz igazán keleti.

szeptember11., 10:24

Ezt a remek, húsos ragulevest dobd össze a hétvégén!

Citrommal és tárkonnyal ízesítettük ezt a remek ragulevest, amit ha még gazdagabbá tennél, egy kis házi csipetkét is főzz bele.

október24., 07:32

Egyszerű finomság hétvégére: almás sütemény calvadosos-szal

A calvados almából készült, hagyományos normandiai almaborból készített, érlelt gyümölcspárlat, amelyet elsősorban aperitifként fogyasztanak. Almapárlatnak és almabrandy-nek is nevezik. Ezért is illik annyira jól ehhez a klassz, őszi, almás desszerthez.

október23., 10:24

Kecskesajtos kekszek áfonyalekvárral

Reggelire, vendégvárónak és bármilyen alkalomra, amikor jól jön egy különleges snack – ez a fogás egyszerűen tökéletes.

július9., 12:52

Mustra