Könnyű vacsora vagy fullos köret: Őszi lencse tökkel és kecskesajttal

Az édeskés tök a pikáns kecskesajttal olyasmi, amit mindenkinek ki kellene próbálnia. Vega változatban is elég laktató, de arra is adunk tippet, mit készíts mellé húsevőknek.

A kecskecsajt kifejezetten gazdag fehérjében, a lencse pedig egy lassan felszívódó hüvelyes, ami sokáig eltelít. A tököt meg csak szeretjük, föleg, amikor az édeskés tökfalatok a pikáns-sós kecskesajttal keverednek, mint ebben a menő, őszi salátában. 

Húsevőknek süss mellé csirkét.
Húsevőknek süss mellé csirkét.sveta_zarzamora

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 bögre felkockázott sütőtök
  • 1 bögre lencse
  • 4 evőkanál morzsolt kecskesajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Tedd fel a lencsét főni sós vízben, még jobb, ha alaplét használsz a főzéshez. Ha elkészült, tedd egy tálba a főtt lencsét, ízesítsd sóval, borssal, fehérborecettel, majd még melegen egy evőkanál vajat is adj hozzá.  

Közben vágd a tököt kis kockákra, főzd meg azt is (ennek ideje a szeletek méretétől függ). Forgasd meg egy serpenyőben egy evőkanál vajon a fokhagymával, sóval és egy kanál mézzel. Ha elkészült, a tök édeskés mázat kapott, kanalazd a lencse tetejére. 

Kész a meleg salátád alapja, ami egy kis tetejére mozsolt kecskesajttal lesz tökéletes. Ha szeretnéd még egészségesebbé tenni, friss petrezselyemmel és paradicsomszeletekkel turbózd fel. 

Húsevőknek tálalhatod köretként: dobj a vajas serpenyőbe néhány csirkecombot egy kis rozmaringgal, néhány kanál olajjal és fokhagymaszeletekkel. Ha elkészült, mehet a saláta mellé. Köretnek. 

Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast! Hagyja a lencsefőzeléket, készítsen lentejast!

A spanyoloknak is van véleménye a lencséről, ami állagában ugyan hasonlít a mi főzelékünkre, mégis más. Érdemes kipróbálni a lencsét Andalúz módra.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Kecskesajtos dip fügelekvárral és citromfűvel

Egyszerű grissini mellett, de zöldségekkel és akár a reggeli pirítós tetején is finom lesz ez a gyors dip, úgyhogy nincs érvünk amellett, miért ne készítenénk belőle egy hatalmas adagot.

2021. július11., 10:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Narancsos sütőtökkrémleves – pancettakockákkal lesz a legfinomabb

A kicsit édes, kicsit savanyú, téli hangulatú levesben a sós szalonnakockák nagyon izgalmas kontrasztot adnak.

2021. november15., 07:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek