Nem egészen francia, de attól még imádjuk: tökös-mogyorós quiche

Ez a fogás rengetegféleképpen variálható: kipróbálhatod ugyanezt a tökös változatot baconnel, de finom a spenótos-parmezános és az erdei gombás változata is. A lényeg az omlós tészta és a krémes, tojásos töltelék.

A quiche eredete Németországba vezet, ahol a kuchen (sütemény) szó franciásodott quiche-re. Hamar népszerű lett, mivel rengetegféle maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető fogás, ami hidegen is finom. 

Ezerféleképpen variálható
Ezerféleképpen variálhatóFotó: Alleko

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 250 gramm liszt
  • 50 gramm pirított, összetört mogyoró
  • 150 gramm felkockázott vaj
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál cukor

A töltelékhez

  • 50 gramm sós vaj
  • ízlés szerint szerecsendió, só és bors
  • 1 nagy bögre puhára főtt vagy sült sütőtök
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 5 darab tojás
  • 1 deci tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd össze a tésztához szükséges alapanyagokat, nyújtsd ki, majd tedd a kerek sütőformába úgy, hogy pereme is legyen, így tedd a hűtőbe a tésztát. (Ha túl morzsás a keverék, egy-egy kanál hideg vízzel teheted könnyebben eldolgozhatóvá). Ha már hideg a tészta, szurkáld meg, és tedd 5-10 percre a sütőbe. 

Közben aprítógéppel vagy robotgéppel keverd simára a tojásos-tökös töltelékhez szükséges alapanyagokat, majd öntsd a tésztára, és süsd együtt őket legalább fél órán át. Fűszerpaprikával és parmezánnal elkevert pirított mogyoróval tálald. 

Ez a fogás rengetegféleképpen variálható: kipróbálhatod ugyanezt a tökös változatot baconnel, de finom a spenótos-parmezános és az erdei gombás változata is. 

Ezért olyan egészséges magokat rágcsálni
Ezért olyan egészséges magokat rágcsálni

Mindegyik megannyi apró tápanyagbomba, viszont tele vannak kalóriával, szóval csak mértékkel.

Tovább »

Még több recept

Ebben a tavasz quiche-ben a húsvéti sonka és tojás maradéka is elfér

Húsvétkor szeretünk úgy háromszor annyi tojást felhalmozni, mint amennyire szükségünk lesz. Ha te is így jártál, most hoztunk néhány ötletet arra, hogy a rántotta mellett milyen finomságokba érdemes felhasználnod a megmaradt tojásokat.

április12., 06:00

A Sex on the beach koktélt alkoholmentes változatban is érdemes kipróbálnod

Hát azt meg ki tiltja meg, hogy az ember egy hétköznapi ebéd mellé elkortyoljon valami hasonlót? Szénsavas üdítők helyett, ha épp van néhány perced, válaszd ezt az elegáns változatot. Még jobban jársz, ha gyümölcsdarabokkal dobod fel és egy hatalmas pohárban tálalod.

május28., 06:04

Sülttök-csíkok parmezánnal

Egy érdekes, őszi köret, ami önmagában is isteni.

2019. október3., 09:52

Ez a szegfűszeges-narancsos pác halakkal és pulykával lesz a legtökéletesebb

Semmi okunk arra, hogy csak télen használjuk a narancs héját és a szegfűszeget az ételek ízesítésére. Ha elkészült az ebben pácolt hús, egy nagy adag rukkolás salátát kínálj mellé, narancslekvárral és szójaszósszal készült öntettel.

május31., 06:00

Ezt az isteni, házi gesztenyefagyit akár fagyigép nélkül is elkészítheted

A legfinomabb akkor lesz, ha mellé egy kis rummal készült, borsos-szegfűszeges meggyragut tálalsz, jó forrón. Igen, egy perc alatt elolvad tőle, de arra úgysem marad ideje.

május28., 06:04

Epres-balzsamecetes lekvár kakukkfűvel – ezt kend a reggeli pirítósra!

Öt különleges tavaszi és nyári dzsemet is hoztunk erre a hétre olyan ízkombinációkkal, amik nem feltétlenül megszokottak a kamrákban. Pedig érdemes egy kicsit fűszerezned a dzsemeket és lekvárokat – tökéletesek lesznek egy-egy puha kalácsszelet tetején, amerikai palacsintán sós vajjal, de akár salátaöntetekben is elférnek egy-egy kanállal a citrom és az olívaolaj mellett.

május31., 06:00

Mustra