Nem egészen francia, de attól még imádjuk: tökös-mogyorós quiche

Ez a fogás rengetegféleképpen variálható: kipróbálhatod ugyanezt a tökös változatot baconnel, de finom a spenótos-parmezános és az erdei gombás változata is. A lényeg az omlós tészta és a krémes, tojásos töltelék.

A quiche eredete Németországba vezet, ahol a kuchen (sütemény) szó franciásodott quiche-re. Hamar népszerű lett, mivel rengetegféle maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető fogás, ami hidegen is finom. 

Ezerféleképpen variálható
Ezerféleképpen variálhatóAlleko

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 250 gramm liszt
  • 50 gramm pirított, összetört mogyoró
  • 150 gramm felkockázott vaj
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál cukor

A töltelékhez

  • 50 gramm sós vaj
  • ízlés szerint szerecsendió, só és bors
  • 1 nagy bögre puhára főtt vagy sült sütőtök
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 5 darab tojás
  • 1 deci tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd össze a tésztához szükséges alapanyagokat, nyújtsd ki, majd tedd a kerek sütőformába úgy, hogy pereme is legyen, így tedd a hűtőbe a tésztát. (Ha túl morzsás a keverék, egy-egy kanál hideg vízzel teheted könnyebben eldolgozhatóvá). Ha már hideg a tészta, szurkáld meg, és tedd 5-10 percre a sütőbe. 

Közben aprítógéppel vagy robotgéppel keverd simára a tojásos-tökös töltelékhez szükséges alapanyagokat, majd öntsd a tésztára, és süsd együtt őket legalább fél órán át. Fűszerpaprikával és parmezánnal elkevert pirított mogyoróval tálald. 

Ez a fogás rengetegféleképpen variálható: kipróbálhatod ugyanezt a tökös változatot baconnel, de finom a spenótos-parmezános és az erdei gombás változata is. 

kapcsolódó Ezért olyan egészséges magokat rágcsálni
Ezért olyan egészséges magokat rágcsálni

Mindegyik megannyi apró tápanyagbomba, viszont tele vannak kalóriával, szóval csak mértékkel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Narancsos sütőtökkrémleves – pancettakockákkal lesz a legfinomabb

A kicsit édes, kicsit savanyú, téli hangulatú levesben a sós szalonnakockák nagyon izgalmas kontrasztot adnak.

2021. november15., 07:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ez a gombás-tonhalas quiche tökéletes hétvégi reggeli lesz

Végre egy olyan fogás, amiben nemcsak az olajos tonhal finom, hanem kalóriaszegény változata is. Kapros szósszal lelocsolt, friss zöldségek mellett tálald.

2021. március7., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Palacsinta is készülhet a maradék sütőtökből, mutatjuk, hogyan csináld!

Ez az amerikai hangulatú palacsinta gyönyörű narancssárga színű és nem csak látványra remek. Klassz mellette egy adag kissé megpirított dió, egy kis adag sós vaj és néhány kanál juharszirup.

2020. október23., 06:04

Marhahúsleves tökkel, cipóban tálalva – friss zöldfűszerekkel a tetején a legfinomabb

Cipóban, de természetesen hagyományos módon is tálalhatod ezt a levest, amelyben az ízletes húsfalatokat az édeskés sütőtök dobja fel, így lesz tökéletesen harmonikus a végeredmény.

2020. október2., 06:04

Mustra