A quiche eredete Németországba vezet, ahol a kuchen (sütemény) szó franciásodott quiche-re. Hamar népszerű lett, mivel rengetegféle maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető fogás, ami hidegen is finom.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához
- 250 gramm liszt
- 50 gramm pirított, összetört mogyoró
- 150 gramm felkockázott vaj
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál cukor
A töltelékhez
- 50 gramm sós vaj
- ízlés szerint szerecsendió, só és bors
- 1 nagy bögre puhára főtt vagy sült sütőtök
- 2 deci tejszín
- 1 deci tej
- 5 darab tojás
- 1 deci tejföl
Elkészítés:
Dolgozd össze a tésztához szükséges alapanyagokat, nyújtsd ki, majd tedd a kerek sütőformába úgy, hogy pereme is legyen, így tedd a hűtőbe a tésztát. (Ha túl morzsás a keverék, egy-egy kanál hideg vízzel teheted könnyebben eldolgozhatóvá). Ha már hideg a tészta, szurkáld meg, és tedd 5-10 percre a sütőbe.
Közben aprítógéppel vagy robotgéppel keverd simára a tojásos-tökös töltelékhez szükséges alapanyagokat, majd öntsd a tésztára, és süsd együtt őket legalább fél órán át. Fűszerpaprikával és parmezánnal elkevert pirított mogyoróval tálald.
Ez a fogás rengetegféleképpen variálható: kipróbálhatod ugyanezt a tökös változatot baconnel, de finom a spenótos-parmezános és az erdei gombás változata is.