Nem egészen francia, de attól még imádjuk: tökös-mogyorós quiche

Ez a fogás rengetegféleképpen variálható: kipróbálhatod ugyanezt a tökös változatot baconnel, de finom a spenótos-parmezános és az erdei gombás változata is. A lényeg az omlós tészta és a krémes, tojásos töltelék.

A quiche eredete Németországba vezet, ahol a kuchen (sütemény) szó franciásodott quiche-re. Hamar népszerű lett, mivel rengetegféle maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető fogás, ami hidegen is finom. 

Ezerféleképpen variálható
Ezerféleképpen variálhatóAlleko

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 250 gramm liszt
  • 50 gramm pirított, összetört mogyoró
  • 150 gramm felkockázott vaj
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál cukor

A töltelékhez

  • 50 gramm sós vaj
  • ízlés szerint szerecsendió, só és bors
  • 1 nagy bögre puhára főtt vagy sült sütőtök
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 5 darab tojás
  • 1 deci tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Dolgozd össze a tésztához szükséges alapanyagokat, nyújtsd ki, majd tedd a kerek sütőformába úgy, hogy pereme is legyen, így tedd a hűtőbe a tésztát. (Ha túl morzsás a keverék, egy-egy kanál hideg vízzel teheted könnyebben eldolgozhatóvá). Ha már hideg a tészta, szurkáld meg, és tedd 5-10 percre a sütőbe. 

Közben aprítógéppel vagy robotgéppel keverd simára a tojásos-tökös töltelékhez szükséges alapanyagokat, majd öntsd a tésztára, és süsd együtt őket legalább fél órán át. Fűszerpaprikával és parmezánnal elkevert pirított mogyoróval tálald. 

Ez a fogás rengetegféleképpen variálható: kipróbálhatod ugyanezt a tökös változatot baconnel, de finom a spenótos-parmezános és az erdei gombás változata is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek