Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

A cajun konyha ikonikus ételei közé tartozik a jambalaya, ami egy pikáns, fűszeres, rizses egytálétel, többnyire garnélával, csirkével, kolbásszal és babbal összefőzve. Mutatjuk, milyen vegán változatban.

A fogás elnevezése a legenda szerint egy Jean nevű fogadóshoz kapcsolódik, aki egy éjjel betérő vendégnek keverte össze először a fogást, amire a helyi dialektusban a balayez szót használják. A történet szerint ez a kifejezés keveredett a nő nevével, így lett a fogás jambalaya. Majdnem biztos, hogy ez a sztori nem igaz, ám annyi fix, hogy a jambalaya a paellából kezdett átalakulni a dél-amerikai ízlés szerint, a helyiek kedvenc alapanyagainak hozzáadásával.

Mehet bele minden, ami otthon van
Mehet bele minden, ami otthon vanArtit_Wongpradu

Hozzávalók 3 személyre

  • 25 gramm kesudió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis doboz kukorica
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • 1 kaliforniai paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 kisebb doboz paradicsompüré
  • 1 marék, felszeletelve koktélparadicsom
  • 1 fél doboz konzerv, főtt vörösbab
  • 30 deka hosszú szemű rizs
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 szál újhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót egy nagy serpenyőben vagy főzött edényben szárazon megsütjük közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Távolítsd el a tűzről, hagyd kihűlni, majd aprítsd fel.

Melegíts 2 evőkanál olajat ugyanabban a serpenyőben, majd süsd néhány percig a vékony csíkokra vágott zöldségeket a friss paradicsom és a bab kivételével. Néhány perc után mehetnek hozzá a fűszerek és a paradicsompüré, a koktélparadicsom és a bab. Néhány keverés után add hozzá a zöldséglevest, az ecetet, a cukrot és a rizst. Fedő alatt párolj minden összetevőt 35–40 percig alacsony lángon, néha megkeverve, amíg a rizs meg nem fő.(Ha szükséges, pótold a vizet közben). Ha elkészült, sózd és borsozd még, ha szükséges, majd szórd a tetejére a kesudiót és egy kevés füstöltpaprika-port.

Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél? Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?

Érdemes a klasszikus fehér rizs helyett barna rizst fogyasztani?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Pulyka-vadrizs leves – egészséges és laktató fogás, ami nem nehezít el

A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.

2021. február20., 06:00

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

2021. április18., 12:52

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Spenótos-citromos rizottó – a tökéletes nyári fogás

Ha húst vagy halat is ennél mellé, egy szelet fokhagymás csirkemell vagy halszelet éppen elég. Könnyen összedobható és gyors nyári fogás, ami a citromtól lesz igazán izgalmas.

2021. május29., 10:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek