A fogás elnevezése a legenda szerint egy Jean nevű fogadóshoz kapcsolódik, aki egy éjjel betérő vendégnek keverte össze először a fogást, amire a helyi dialektusban a balayez szót használják. A történet szerint ez a kifejezés keveredett a nő nevével, így lett a fogás jambalaya. Majdnem biztos, hogy ez a sztori nem igaz, ám annyi fix, hogy a jambalaya a paellából kezdett átalakulni a dél-amerikai ízlés szerint, a helyiek kedvenc alapanyagainak hozzáadásával.
Hozzávalók 3 személyre
- 25 gramm kesudió
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kis doboz kukorica
- 1 szál sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 2 zellerszár
- 1 kaliforniai paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál füstölt paprika
- ízlés szerint só és bors
- 1 kisebb doboz paradicsompüré
- 1 marék, felszeletelve koktélparadicsom
- 1 fél doboz konzerv, főtt vörösbab
- 30 deka hosszú szemű rizs
- 4 deci zöldségalaplé
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 teáskanál cukor
- 1 szál újhagyma
Elkészítés:
A kesudiót egy nagy serpenyőben vagy főzött edényben szárazon megsütjük közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Távolítsd el a tűzről, hagyd kihűlni, majd aprítsd fel.
Melegíts 2 evőkanál olajat ugyanabban a serpenyőben, majd süsd néhány percig a vékony csíkokra vágott zöldségeket a friss paradicsom és a bab kivételével. Néhány perc után mehetnek hozzá a fűszerek és a paradicsompüré, a koktélparadicsom és a bab. Néhány keverés után add hozzá a zöldséglevest, az ecetet, a cukrot és a rizst. Fedő alatt párolj minden összetevőt 35–40 percig alacsony lángon, néha megkeverve, amíg a rizs meg nem fő.(Ha szükséges, pótold a vizet közben). Ha elkészült, sózd és borsozd még, ha szükséges, majd szórd a tetejére a kesudiót és egy kevés füstöltpaprika-port.