Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

A cajun konyha ikonikus ételei közé tartozik a jambalaya, ami egy pikáns, fűszeres, rizses egytálétel, többnyire garnélával, csirkével, kolbásszal és babbal összefőzve. Mutatjuk, milyen vegán változatban.

A fogás elnevezése a legenda szerint egy Jean nevű fogadóshoz kapcsolódik, aki egy éjjel betérő vendégnek keverte össze először a fogást, amire a helyi dialektusban a balayez szót használják. A történet szerint ez a kifejezés keveredett a nő nevével, így lett a fogás jambalaya. Majdnem biztos, hogy ez a sztori nem igaz, ám annyi fix, hogy a jambalaya a paellából kezdett átalakulni a dél-amerikai ízlés szerint, a helyiek kedvenc alapanyagainak hozzáadásával.

Mehet bele minden, ami otthon van
Mehet bele minden, ami otthon vanArtit_Wongpradu

Hozzávalók 3 személyre:

  • 25 gramm kesudió
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis doboz kukorica
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • 1 kaliforniai paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 kisebb doboz paradicsompüré
  • 1 marék, felszeletelve koktélparadicsom
  • 1 fél doboz konzerv, főtt vörösbab
  • 30 deka hosszú szemű rizs
  • 4 deci zöldségalaplé
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 szál újhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót egy nagy serpenyőben vagy főzött edényben szárazon megsütjük közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Távolítsd el a tűzről, hagyd kihűlni, majd aprítsd fel.

Melegíts 2 evőkanál olajat ugyanabban a serpenyőben, majd süsd néhány percig a vékony csíkokra vágott zöldségeket a friss paradicsom és a bab kivételével. Néhány perc után mehetnek hozzá a fűszerek és a paradicsompüré, a koktélparadicsom és a bab. Néhány keverés után add hozzá a zöldséglevest, az ecetet, a cukrot és a rizst. Fedő alatt párolj minden összetevőt 35–40 percig alacsony lángon, néha megkeverve, amíg a rizs meg nem fő.(Ha szükséges, pótold a vizet közben). Ha elkészült, sózd és borsozd még, ha szükséges, majd szórd a tetejére a kesudiót és egy kevés füstöltpaprika-port.

kapcsolódó Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?
Tényleg egészségesebb a barna rizs a fehérnél?

Érdemes a klasszikus fehér rizs helyett barna rizst fogyasztani?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

október20., 15:52

Csirkés-gombás rizottóval nem lesz unalmas a csirkemell

Azért azt kár lenne tagadni, hogy az életmódváltás napjait nem könnyíti meg, ha a harmadik héten is ugyanaz a csirkemell kerül az asztalra rizzsel és zöldségekkel. Lehet ez az alapanyag is izgalmas, csak kell mellé egy kevés fehérbor és erdei gombák.

január21., 06:04

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

április18., 12:52

Csípős-fűszeres sült tojásos rizs karfiollal és édesburgonyával

Vannak olyan napok, amikor az ember csak olyasmit dobna össze, amit egyszerűen be kell tenni a sütőbe vagy lábosba, és az étel elkészíti saját magát. Ez a fűszeres rizs sem egy bonyolult fogás, és önmagában is remek, ha pedig egy kicsit jobban feldobnád, akkor húsrajongóknak néhány szelet bacont kockázz fel és azzal pirítsd össze.

augusztus20., 10:24

Muffin matchával és fehér csokival: isteni édesség japán hangulatban

Ha szereted az izgalmas ízeket, szokatlan ízkombinációkat és a zöldtea-por gyönyörű zöld színét, dobd össze ezt a különleges muffint. Naná, hogy egy nagy pohár matcha latte lesz a tökéletes ital mellette.

október21., 11:24

Barnarizs-tabbouleh keménytojással – így még tartalmasabb lett egyik kedvenc salátánk

Kérdés, hogy hívhatjuk-e még ezt a salátát tabboulehnek, de végül is nem a neve a legfontosabb, hanem az, hogy a petrezselyemmel jól feltuningolt fogásba most egy kevés tojás is került, és ha még izgalmasabbá tennéd, a gránátalmát se hagyd ki belőle.

április3., 12:52

Mustra