Már az egyiptomiak is ették, de ma is csodás: a sütőtökös pite

A roppanós-vajas piték története évezredes, felhasználásuk pedig a lehető legszínesebb világszerte. A források már jóval időszámításunk előtt megtalálták a nyomát a gabonaőrleményből készült tésztáknak: sumer és egyiptomi feljegyzések is maradtak a töltött tésztafélékről. Előbb sósan kerültek az asztalra hústöltelékkel, majd később lettek népszerűek a cukros és a mézes változatok.

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges pitét. Ha kezdő szakácsként nem vesződnél a tésztával, akkor készítsd el csak a krémet tojás nélkül, majd kanalazd poharakba, amikbe előzőleg kekszdarabokat morzsoltál. Egy kis tejszínnel és narancssziruppal a tetején tökéletes, őszi pohárkrém lesz  belőle.

Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.
Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.Dny59

Hozzávalók 6 személyre

A töltelékhez

  • 0.5 kiló sütőtök
  • 2 darab tojás
  • 1 deci juharszirup
  • 1.5 deci sűrített tej
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • ízlés szerint
  • 1 evőkanál porcukor

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 2 tojás
  • 15 deka vaj
  • 1 evőkanál pocukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Nagyjából fél óra alatt süsd meg a felkockázott sütőtökdarabokat, közben készítsd el a tésztát. Nem kell mást tenned, csak elmorzsolni a vajat a lisztben a cukorral és sóval, és jól eldolgozni. Ha szükséges, akkor egy kevés hideg vizet is adhatsz hozzá.

Ha a tészta összeállt, bélelj ki egy kisebb kerek tortaformát vele úgy, hogy egy kis peremet is készítesz, majd tedd a hűtőbe, hogy hidegen kerülhessen a sütőbe. Amíg hűl, el tudod készíteni a tölteléket, amihez csak dolgozd el a már megsült tököt a tojással, a juharsziruppal, a sűrített tejjel és a fűszerekkel. Ha egy kicsit lágyabb aromát szeretnél, a juharszirup helyett 3 kanál porcukrot használj, sűrített tej helyett pedig használhatsz tejszínt, így a tölteléked íze kevésbé lesz karakteres.

Amikor a tészta már hideg, szurkáld meg egy kicsit a villával. Nagyjából öt-tíz percig süsd. Ha kivetted a sütőből, öntsd bele a tölteléket, majd süsd készre kb. 30-40 perc alatt, sütőtől függően. Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl. Díszítsd porcukorral vagy juharsziruppal. Haladók a sütő aljára egy tepsi vizet is tegyenek, így a gőzben kisebb az esély arra, hogy elreped a töltelék. Tálalhatod tejszínnel, narancsos csokoládéforgácsokkal, vagy hidegen, egy kanál fagyival.

kapcsolódó Így készíts tökéletes tököt!
Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ha csak egy őszi desszertet próbálsz ki idén, az ez a tökös-sajtkrémes legyen az

Fura kombó, mégis isteni lesz a végeredmény. A már bekevert tésztát egy kisebb tepsiben, de akár muffinformákban is megsütheted, mindkét változatban remek lesz. A tetejére narancslikőrrel elkevert tejszínhab vagy fahéjjal ízesített mascarpone illik a legjobban.

2021. október19., 11:24

Fokhagymás karaj fűszeres édesburgonya-pürével

Nem is olyan nehéz egy klasszikus kedvencből egy-egy finomságot összedobni, elég egy-egy szezonális zöldségből készült köret és néhány olyan fűszer, ami leginkább az adott évszakra jellemző. Ha van időd, egy nagy adag édesburgonyacsipszet is érdemes összedobnod a fogás mellé.

2021. október16., 07:32

Gombás-tökös pite fűszeres tésztakéreggel

Egy remek őszi fogás következik, ami előételként, könnyű vacsoraként, vagy akár egy szelet grillezett karaj mellett is kiválóan megállja a helyét.

2021. szeptember4., 12:52

Nyári kurkumás-citromos pite – tojásfehérjével a tetején lesz igazán tökéletes

Nem kell hozzá túl sok összetevő, mégis egész évben nyári hangulatot idéz ez a remek pite, ami nálunk mindig egy nagy adag fehérjehabbal a tetején kerül az asztalra. Főzött krémmel és kezdők számára pudinggal készítve is tökéletes lesz.

2021. szeptember5., 10:40

Ez az őszi almás bögrés süti egyszemélyes változatban is tökéletes

Le ne mondj a desszertről, csak azért, mert épp egyedül vagy otthon. Dobj az aprítógépbe egy almát, készíts vele sütitésztát és süsd készre a mikróban egyszemélyes desszerted.

2021. október3., 10:24

Gombás, barna sörös pite – csirkével és pulykával is készítheted

A múlt héten már gyúrtunk elég pitetésztát, most levelessel dobunk össze néhány finomságot, amikből remek, hétköznapi vacsora lesz.

2021. szeptember9., 10:24

Mustra