Már az egyiptomiak is ették, de ma is csodás: a sütőtökös pite

A roppanós-vajas piték története évezredes, felhasználásuk pedig a lehető legszínesebb világszerte. A források már jóval időszámításunk előtt megtalálták a nyomát a gabonaőrleményből készült tésztáknak: sumer és egyiptomi feljegyzések is maradtak a töltött tésztafélékről. Előbb sósan kerültek az asztalra hústöltelékkel, majd később lettek népszerűek a cukros és a mézes változatok.

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges pitét. Ha kezdő szakácsként nem vesződnél a tésztával, akkor készítsd el csak a krémet tojás nélkül, majd kanalazd poharakba, amikbe előzőleg kekszdarabokat morzsoltál. Egy kis tejszínnel és narancssziruppal a tetején tökéletes, őszi pohárkrém lesz  belőle.

Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.
Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.Fotó: Dny59

Hozzávalók 6 személyre:

A töltelékhez

  • 0.5 kiló sütőtök
  • 2 darab tojás
  • 1 deci juharszirup
  • 1.5 deci sűrített tej
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • ízlés szerint
  • 1 evőkanál porcukor

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 2 tojás
  • 15 deka vaj
  • 1 evőkanál pocukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Nagyjából fél óra alatt süsd meg a felkockázott sütőtökdarabokat, közben készítsd el a tésztát. Nem kell mást tenned, csak elmorzsolni a vajat a lisztben a cukorral és sóval, és jól eldolgozni. Ha szükséges, akkor egy kevés hideg vizet is adhatsz hozzá.

Ha a tészta összeállt, bélelj ki egy kisebb kerek tortaformát vele úgy, hogy egy kis peremet is készítesz, majd tedd a hűtőbe, hogy hidegen kerülhessen a sütőbe. Amíg hűl, el tudod készíteni a tölteléket, amihez csak dolgozd el a már megsült tököt a tojással, a juharsziruppal, a sűrített tejjel és a fűszerekkel. Ha egy kicsit lágyabb aromát szeretnél, a juharszirup helyett 3 kanál porcukrot használj, sűrített tej helyett pedig használhatsz tejszínt, így a tölteléked íze kevésbé lesz karakteres.

Amikor a tészta már hideg, szurkáld meg egy kicsit a villával. Nagyjából öt-tíz percig süsd. Ha kivetted a sütőből, öntsd bele a tölteléket, majd süsd készre kb. 30-40 perc alatt, sütőtől függően. Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl. Díszítsd porcukorral vagy juharsziruppal. Haladók a sütő aljára egy tepsi vizet is tegyenek, így a gőzben kisebb az esély arra, hogy elreped a töltelék. Tálalhatod tejszínnel, narancsos csokoládéforgácsokkal, vagy hidegen, egy kanál fagyival.

Így készíts tökéletes tököt!
Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább »

Még több recept

Miért ne grillezhetnénk az avokádót?

Ahogy egy-egy karika ananász, úgy az avokádó is remek alap a grillezéshez. Később vajjal és levendulás mézzel kissé megkenve egy nyári csokifagyi alatt lesz finom, de fehérborecettel és frissen őrölt borssal grillezett paradicsom mellett is érdemes tálalnod, köretként.

július4., 06:04

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Kevés kalória, rengeteg íz: rumos erdeigyümölcs-zselé mentával

Friss, rumos, izgalmas, mi nagyon szeretjük!

2019. november25., 12:00

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

január20., 12:00

Egy klasszikus felturbózva: gesztenyepüré narancsos habbal és narancslikőrös aszalt gyümölcsökkel

Mi úgy gondoljuk, hogy egyik karácsonyi szakácsnak sem feladata otthon megszakadni a munkában az ünnepek szent napjain. Úgyhogy itt egy szupergyors gesztenyepüré, hogy maradjon idő minden másra is.

2019. november15., 12:04

Megehetnéd külön a nektarint és a camembert sajtot, de miért tennéd, ha együtt ilyen finom?

Semmi értelme külön enni őket, ha együtt, grillezve is fogyaszthatók, és nem is kell melléjük más, csak egy nagy adag jégsaláta a kompozíció alá és egy kevés Cayenne-borsos méz az egész tetejére.

július4., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.