Már az egyiptomiak is ették, de ma is csodás: a sütőtökös pite

A roppanós-vajas piték története évezredes, felhasználásuk pedig a lehető legszínesebb világszerte. A források már jóval időszámításunk előtt megtalálták a nyomát a gabonaőrleményből készült tésztáknak: sumer és egyiptomi feljegyzések is maradtak a töltött tésztafélékről. Előbb sósan kerültek az asztalra hústöltelékkel, majd később lettek népszerűek a cukros és a mézes változatok.

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges pitét. Ha kezdő szakácsként nem vesződnél a tésztával, akkor készítsd el csak a krémet tojás nélkül, majd kanalazd poharakba, amikbe előzőleg kekszdarabokat morzsoltál. Egy kis tejszínnel és narancssziruppal a tetején tökéletes, őszi pohárkrém lesz  belőle.

Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.
Tejszínnel és narancssziruppal a legfinomabb.Fotó: Dny59

Hozzávalók 6 személyre:

A töltelékhez

  • 0.5 kiló sütőtök
  • 2 darab tojás
  • 1 deci juharszirup
  • 1.5 deci sűrített tej
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • ízlés szerint
  • 1 evőkanál porcukor

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 2 tojás
  • 15 deka vaj
  • 1 evőkanál pocukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Nagyjából fél óra alatt süsd meg a felkockázott sütőtökdarabokat, közben készítsd el a tésztát. Nem kell mást tenned, csak elmorzsolni a vajat a lisztben a cukorral és sóval, és jól eldolgozni. Ha szükséges, akkor egy kevés hideg vizet is adhatsz hozzá.

Ha a tészta összeállt, bélelj ki egy kisebb kerek tortaformát vele úgy, hogy egy kis peremet is készítesz, majd tedd a hűtőbe, hogy hidegen kerülhessen a sütőbe. Amíg hűl, el tudod készíteni a tölteléket, amihez csak dolgozd el a már megsült tököt a tojással, a juharsziruppal, a sűrített tejjel és a fűszerekkel. Ha egy kicsit lágyabb aromát szeretnél, a juharszirup helyett 3 kanál porcukrot használj, sűrített tej helyett pedig használhatsz tejszínt, így a tölteléked íze kevésbé lesz karakteres.

Amikor a tészta már hideg, szurkáld meg egy kicsit a villával. Nagyjából öt-tíz percig süsd. Ha kivetted a sütőből, öntsd bele a tölteléket, majd süsd készre kb. 30-40 perc alatt, sütőtől függően. Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl. Díszítsd porcukorral vagy juharsziruppal. Haladók a sütő aljára egy tepsi vizet is tegyenek, így a gőzben kisebb az esély arra, hogy elreped a töltelék. Tálalhatod tejszínnel, narancsos csokoládéforgácsokkal, vagy hidegen, egy kanál fagyival.

Így készíts tökéletes tököt!
Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább »

Még több recept

Látványos és különleges desszert: vaníliás aszúzselé szőlőszemekkel

A sűrű vaníliakrém tökéletesen összeillik az édes aszúban megdermedt, friss szőlőszemekkel.

2019. november13., 12:00

Ebbe rejtsd a zabkorpát: pirított diós babfasírtok parmezános édesburgonya-pürével

Ha egy kevés csilis olaj vagy szarvasgomba is kerül mellé, tökéletes lehet akkor is, ha vegetáriánus vendégeket vársz.

január22., 12:00

Rapid siker: villámgyors étcsokoládéhab fűszeres meggyraguval

Azt hitted, kifogytunk a pofonegyszerű, de isteni desszertekből?

2019. november26., 12:04

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

január20., 12:00

Tökpite a pohárban: meleg, pumpkin pie turmix

Ha szereted a tökpitét, akkor ezt a smoothie-t imádni fogod.

2019. október28., 10:40

Tényleg lesz 4 összetevőből isteni, nutellás sajttorta? Igeen!!

Ünnepnap. Bármikor. Ráadásul gyorsan.

2019. november4., 11:24

Mustra