Na jó, így könnyű vegának lenni: tejszínes karalábéfőzelék

Hatalmas szerencse, hogy a karalábé minden szezonban elérhető, így ősszel is elkészülhet belőle ez az édeskés-krémes főzelék, kicsit ropogós karalábéval, amihez most egy csomó feltéttippet is adunk.

A karalábé a káposzta egyik formája, hazája Észak-Európa, ahol a vadkáposzta és a vadfehérrépa keresztezésével jött létre. Ebben a friss, tejszínes főzelékben tökéletes helye van, egyetlen bajunk lehet vele: ha fás, mert azt a főzés sem oldja meg.

Sokféle feltéttel kipróbálhatod.
Sokféle feltéttel kipróbálhatod.Instagram/csatandi71

Ha nem szedik le időben, akkor a gumó fás lesz, és úgy tényleg ehetetlen. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, vásárlásnál figyelj arra, hogy a karalábék ép felszínűek legyenek, sehol ne legyen repedt, mert ha bereped, sokkal egyszerűbben válik használhatatlanná.

Hozzávalók 2 személyre

  • 4 fej karalábé
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teaskanál cukor
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj (olaj is megteszi)
  • 4 deci alaplé vagy víz
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét megpucoljuk, zöldjével együtt megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, vajon félig megpároljuk (ha szereted, fokhagymát is tehetsz hozzá). Ekkor hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott karalábét, így tovább puhítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és még kissé ropogósra főzzük.

Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, egy kevés forró lével, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a főzeléket. A titka egy kis kanál cukor a legvégén. 

Ez a szuper főzelék petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom, vega változatban pedig egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére. Ha vegán vagy, kókusztejjel is készítheted.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Próbáltad már a borsófőzeléket mentával? Mutatjuk a legegyszerűbb receptet!

A menta a kertben gyorsan szaporodik, ha neked van belőle, akkor biztosan sok van belőle. Jöhetnek a nyári koktélok, hideg mentatea, sorbet-k, és persze ez a főzelék, ami ráadásul sűrű kókusztejjel készítve is remek lesz.

2021. május5., 10:44

Hétvégére tökéletes: karalábés, tejszínes csirkeraguleves

Az sem baj, ha marad belőle másnapra, mert ez a leves akár másnaposan is tökéletes.

2021. november21., 07:32

Egy különleges főzelék virslivel: karalábéfőzelék kókusztejjel és sajttal sült virslivel

A főzelékeket nehezen próbáljuk ki újra a lisztes, menzás változatok után, pedig egy kis tejszínnel, friss fűszerekkel nagyon finom kísérői lehetnek a legegyszerűbb húsoknak is. Erre hoztunk most egy példát!

2020. január1., 11:18

Még tart a szezon, főzz egy adag fokhagymás cukkinilevest!

Levesbetétnek tökéletes az aszalt paradicsom és a sült fokhagymagerezdek is.

2019. október8., 12:00

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mustra