Na jó, így könnyű vegának lenni: tejszínes karalábéfőzelék

Hatalmas szerencse, hogy a karalábé minden szezonban elérhető, így ősszel is elkészülhet belőle ez az édeskés-krémes főzelék, kicsit ropogós karalábéval, amihez most egy csomó feltéttippet is adunk.

A karalábé a káposzta egyik formája, hazája Észak-Európa, ahol a vadkáposzta és a vadfehérrépa keresztezésével jött létre. Ebben a friss, tejszínes főzelékben tökéletes helye van, egyetlen bajunk lehet vele: ha fás, mert azt a főzés sem oldja meg.

Sokféle feltéttel kipróbálhatod.
Sokféle feltéttel kipróbálhatod.Instagram/csatandi71

Ha nem szedik le időben, akkor a gumó fás lesz, és úgy tényleg ehetetlen. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, vásárlásnál figyelj arra, hogy a karalábék ép felszínűek legyenek, sehol ne legyen repedt, mert ha bereped, sokkal egyszerűbben válik használhatatlanná.

Hozzávalók 2 személyre

  • 4 fej karalábé
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teaskanál cukor
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj (olaj is megteszi)
  • 4 deci alaplé vagy víz
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét megpucoljuk, zöldjével együtt megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, vajon félig megpároljuk (ha szereted, fokhagymát is tehetsz hozzá). Ekkor hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott karalábét, így tovább puhítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és még kissé ropogósra főzzük.

Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, egy kevés forró lével, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a főzeléket. A titka egy kis kanál cukor a legvégén. 

Ez a szuper főzelék petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom, vega változatban pedig egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére. Ha vegán vagy, kókusztejjel is készítheted.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Próbáltad már a borsófőzeléket mentával? Mutatjuk a legegyszerűbb receptet!

A menta a kertben gyorsan szaporodik, ha neked van belőle, akkor biztosan sok van belőle. Jöhetnek a nyári koktélok, hideg mentatea, sorbet-k, és persze ez a főzelék, ami ráadásul sűrű kókusztejjel készítve is remek lesz.

2021. május5., 10:44

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Hétvégére tökéletes: karalábés, tejszínes csirkeraguleves

Az sem baj, ha marad belőle másnapra, mert ez a leves akár másnaposan is tökéletes.

2021. november21., 07:32

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek