Na jó, így könnyű vegának lenni: tejszínes karalábéfőzelék

Hatalmas szerencse, hogy a karalábé minden szezonban elérhető, így ősszel is elkészülhet belőle ez az édeskés-krémes főzelék, kicsit ropogós karalábéval, amihez most egy csomó feltéttippet is adunk.

A karalábé a káposzta egyik formája, hazája Észak-Európa, ahol a vadkáposzta és a vadfehérrépa keresztezésével jött létre. Ebben a friss, tejszínes főzelékben tökéletes helye van, egyetlen bajunk lehet vele: ha fás, mert azt a főzés sem oldja meg.

Sokféle feltéttel kipróbálhatod.
Sokféle feltéttel kipróbálhatod.Fotó: Instagram/csatandi71

Ha nem szedik le időben, akkor a gumó fás lesz, és úgy tényleg ehetetlen. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, vásárlásnál figyelj arra, hogy a karalábék ép felszínűek legyenek, sehol ne legyen repedt, mert ha bereped, sokkal egyszerűbben válik használhatatlanná.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 fej karalábé
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teaskanál cukor
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj (olaj is megteszi)
  • 4 deci alaplé vagy víz
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét megpucoljuk, zöldjével együtt megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, vajon félig megpároljuk (ha szereted, fokhagymát is tehetsz hozzá). Ekkor hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott karalábét, így tovább puhítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és még kissé ropogósra főzzük.

Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, egy kevés forró lével, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a főzeléket. A titka egy kis kanál cukor a legvégén. 

Ez a szuper főzelék petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom, vega változatban pedig egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére. Ha vegán vagy, kókusztejjel is készítheted.

A szalonnás héten ez a leves lesz a kakukktojás. Szalonna ugyan van benne, mégis igazán könnyű, nyári fogás. És ami igazán jó benne, hogy a férfiak is elkezdik szeretni a zöldség krémlevest.

Tovább »

Még több recept

Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalács-fűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

november15., 10:44

Látványos és különleges desszert: vaníliás aszúzselé szőlőszemekkel

A sűrű vaníliakrém tökéletesen összeillik az édes aszúban megdermedt, friss szőlőszemekkel.

november13., 12:00

Egy klasszikus felturbózva: gesztenyepüré narancsos habbal és narancslikőrös aszalt gyümölcsökkel

Mi úgy gondoljuk, hogy egyik karácsonyi szakácsnak sem feladata otthon megszakadni a munkában az ünnepek szent napjain. Úgyhogy itt egy szupergyors gesztenyepüré, hogy maradjon idő minden másra is.

november15., 12:04

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Így készül a szarvasgulyás Visegrádon

Lélekmelengető és gazdag ízű fogás lábszárból.

november15., 09:24

Még tart a szezon, főzz egy adag fokhagymás cukkinilevest!

Levesbetétnek tökéletes az aszalt paradicsom és a sült fokhagymagerezdek is.

október8., 12:00

Mustra