Na jó, így könnyű vegának lenni: tejszínes karalábéfőzelék

Hatalmas szerencse, hogy a karalábé minden szezonban elérhető, így ősszel is elkészülhet belőle ez az édeskés-krémes főzelék, kicsit ropogós karalábéval, amihez most egy csomó feltéttippet is adunk.

A karalábé a káposzta egyik formája, hazája Észak-Európa, ahol a vadkáposzta és a vadfehérrépa keresztezésével jött létre. Ebben a friss, tejszínes főzelékben tökéletes helye van, egyetlen bajunk lehet vele: ha fás, mert azt a főzés sem oldja meg.

Sokféle feltéttel kipróbálhatod.
Sokféle feltéttel kipróbálhatod.Fotó: Instagram/csatandi71

Ha nem szedik le időben, akkor a gumó fás lesz, és úgy tényleg ehetetlen. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, vásárlásnál figyelj arra, hogy a karalábék ép felszínűek legyenek, sehol ne legyen repedt, mert ha bereped, sokkal egyszerűbben válik használhatatlanná.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 fej karalábé
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 teaskanál cukor
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj (olaj is megteszi)
  • 4 deci alaplé vagy víz
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét megpucoljuk, zöldjével együtt megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, vajon félig megpároljuk (ha szereted, fokhagymát is tehetsz hozzá). Ekkor hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott karalábét, így tovább puhítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és még kissé ropogósra főzzük.

Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, egy kevés forró lével, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a főzeléket. A titka egy kis kanál cukor a legvégén. 

Ez a szuper főzelék petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom, vega változatban pedig egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére. Ha vegán vagy, kókusztejjel is készítheted.

A szalonnás héten ez a leves lesz a kakukktojás. Szalonna ugyan van benne, mégis igazán könnyű, nyári fogás. És ami igazán jó benne, hogy a férfiak is elkezdik szeretni a zöldség krémlevest.

Tovább »

Még több recept

Izgalmas és vega: rizsleves mentával

Kicsit krémes, kicsit savanykás és nagyon fűszeres fogás, ami tökéletesen kiegészíti akár a nehezebb húsételeket is.

november8., 10:44

Ezt mondd ki, ha tudod: matchás mochi

Jöhet egy kis cseresznyevirágos, babos, zöld teás finomság?

november8., 12:04

Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

november14., 10:44

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

november14., 12:04

Vega változatban is finom: zöldségfasírtos burger fokhagymás-citromos majonézzel

Cukkiniből, céklával is készülhet a vega húspogácsa.

november11., 11:20

Mustra