Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Ez a leves éppen elég egyszerű és gazdag ahhoz, hogy tökéletes vacsora legyen belőle egy-egy rohanós nap után.

Ha készülne végtelen, katalán sorozat növényekkel, egészen biztos, hogy a pasztinák a szereplője lenne, annyi családi kuszaság van a neve és nevét jelentő zöldség mögött. A pasztinák és a paszternák elnevezés ugyanazt a növényt takarja, ami viszont egészen más, mint a fehérrépa, aminek a másik neve petrezselyemgyökér. Négy szereplő, két ikerpár, akik valójában ugyanazok – tökéletes történet lenne, csak jöjjön valaki, aki okoz egy kis felfordulást. Ebben a receptben a gesztenye és a ropogós baconfalatok fogják megtenni. 

Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.
Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.victoriya89

A gesztenyének egyébként C-vitamin-tartalma is jelentős, ami mellett  B-vitaminban és kalciumban is gazdag, de bőven található benne kálium is, amitől enyhe vízhajtó hatása is van. A gesztenye zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, annál több benne azonban az élelmi rost, így lesz belőle tökéletesen laktató és egészséges alapanyag az őszi-téli szezonban. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 deci víz vagy alaplé (víz esetén +1 leveskocka)
  • 2 deci tej
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 10 deka főtt gesztenye
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 5 kisebb darab pasztinák
  • 3 evőkanálnyi baconkockák
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a szalonnadarabokat egy fél kanál vajban, majd tedd félre. Add a megmaradt zsiradékhoz az apróra vágott főtt gesztenyét, forgasd meg benne, majd kanalazd ki azt is. Ezek után mehet a tálba a hagyma és a fokhagyma, majd a paszternákkockák. Süsd néhány percig őket, morzsold be a csirkehúskockát, aztán add hozzá a tejet és a vizet (a legjobb, ha van otthon ugyanennyi húsalaplé, akkor kihagyhatod a leveskockát). Ekkor mehet a keverékbe a kakukkfű is. Fedő alatt párold 15 percig, amíg a paszternák megpuhul. Ekkor pürésítsd botmixerrel a keveréket, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges. Szórd meg frissen őrölt borssal és a gesztenye- és szalonnakockákkal tálald.

kapcsolódó Különleges krémleves, pasztinákból
Különleges krémleves, pasztinákból

Úgy néz ki, mint egy termetes fehérrépa, de nagyon finom, édeskés, nem szálas, és sajnos nehéz beszerezni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Hallottál már a bacon buttyról? Remek reggeli, amit két perc alatt összedobsz

Ha imádod a bacont, ezzel a remek reggeli fogással érdemes kísérletezned. Ha mellé egy nagy adag, friss zöldségekből készült salátát is összedobsz, a lelkiismereted is nyugodt maradhat a ropogós szalonnaszeletek után.

szeptember22., 10:24

Könnyű babos-kelkáposztás penne olaszosan

Egy nagy adag bazsalikom és frissen reszelt parmezán lesz a titka ennek a fogásnak, amibe ha épp van otthon, egy kevés marinált articsóka is remekül illik.

szeptember3., 12:52

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Ez a toszkán fehérbabos leves pillanatok alatt elkészülő, igazi mediterrán finomság

Lassan érkeznek a hűvösebb esték, de mi felkészülten várjuk mindegyiket egy-két olyan fogással, amik a nyaralás hangulatát idézik meg.

augusztus17., 12:52

Eperleves mentával és kecskesajttal – imádni fogod a szokatlan kombinációt

Egy gyors fogás, ha éppen vendégeket vársz, vagy csak valami újat próbálnál ki a megszokott gyümölcsleves után. Készíts mellé grillezett csirkét rukkola-eper salátával és citromos-joghurtos öntettel, így lesz tökéletes ebéd vagy vacsora belőle.

július10., 11:24

Az epres francia pirítós töltött változata a legjobb reggeli, ha te is édesszájú vagy

Nem túl időigényes fogás, de éppen elég elegáns arra az esetre is, ha egy brunch kerekedik nálatok, ahol néhány szokatlan fogással dobnád fel a menüsort.

szeptember21., 10:24

Mustra