Ha készülne végtelen, katalán sorozat növényekkel, egészen biztos, hogy a pasztinák a szereplője lenne, annyi családi kuszaság van a neve és nevét jelentő zöldség mögött. A pasztinák és a paszternák elnevezés ugyanazt a növényt takarja, ami viszont egészen más, mint a fehérrépa, aminek a másik neve petrezselyemgyökér. Négy szereplő, két ikerpár, akik valójában ugyanazok – tökéletes történet lenne, csak jöjjön valaki, aki okoz egy kis felfordulást. Ebben a receptben a gesztenye és a ropogós baconfalatok fogják megtenni.
A gesztenyének egyébként C-vitamin-tartalma is jelentős, ami mellett B-vitaminban és kalciumban is gazdag, de bőven található benne kálium is, amitől enyhe vízhajtó hatása is van. A gesztenye zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, annál több benne azonban az élelmi rost, így lesz belőle tökéletesen laktató és egészséges alapanyag az őszi-téli szezonban.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 teáskanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 deci víz vagy alaplé (víz esetén +1 leveskocka)
- 2 deci tej
- ízlés szerint kakukkfű
- 10 deka főtt gesztenye
- ízlés szerint só és frissen őrölt bors
- 5 kisebb darab pasztinák
- 3 evőkanálnyi baconkockák
Elkészítés:
Süsd meg a szalonnadarabokat egy fél kanál vajban, majd tedd félre. Add a megmaradt zsiradékhoz az apróra vágott főtt gesztenyét, forgasd meg benne, majd kanalazd ki azt is. Ezek után mehet a tálba a hagyma és a fokhagyma, majd a paszternákkockák. Süsd néhány percig őket, morzsold be a csirkehúskockát, aztán add hozzá a tejet és a vizet (a legjobb, ha van otthon ugyanennyi húsalaplé, akkor kihagyhatod a leveskockát). Ekkor mehet a keverékbe a kakukkfű is. Fedő alatt párold 15 percig, amíg a paszternák megpuhul. Ekkor pürésítsd botmixerrel a keveréket, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges. Szórd meg frissen őrölt borssal és a gesztenye- és szalonnakockákkal tálald.