Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Ez a leves éppen elég egyszerű és gazdag ahhoz, hogy tökéletes vacsora legyen belőle egy-egy rohanós nap után.

Ha készülne végtelen, katalán sorozat növényekkel, egészen biztos, hogy a pasztinák a szereplője lenne, annyi családi kuszaság van a neve és nevét jelentő zöldség mögött. A pasztinák és a paszternák elnevezés ugyanazt a növényt takarja, ami viszont egészen más, mint a fehérrépa, aminek a másik neve petrezselyemgyökér. Négy szereplő, két ikerpár, akik valójában ugyanazok – tökéletes történet lenne, csak jöjjön valaki, aki okoz egy kis felfordulást. Ebben a receptben a gesztenye és a ropogós baconfalatok fogják megtenni. 

Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.
Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.victoriya89

A gesztenyének egyébként C-vitamin-tartalma is jelentős, ami mellett  B-vitaminban és kalciumban is gazdag, de bőven található benne kálium is, amitől enyhe vízhajtó hatása is van. A gesztenye zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, annál több benne azonban az élelmi rost, így lesz belőle tökéletesen laktató és egészséges alapanyag az őszi-téli szezonban. 

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 deci víz vagy alaplé (víz esetén +1 leveskocka)
  • 2 deci tej
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 10 deka főtt gesztenye
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 5 kisebb darab pasztinák
  • 3 evőkanálnyi baconkockák
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a szalonnadarabokat egy fél kanál vajban, majd tedd félre. Add a megmaradt zsiradékhoz az apróra vágott főtt gesztenyét, forgasd meg benne, majd kanalazd ki azt is. Ezek után mehet a tálba a hagyma és a fokhagyma, majd a paszternákkockák. Süsd néhány percig őket, morzsold be a csirkehúskockát, aztán add hozzá a tejet és a vizet (a legjobb, ha van otthon ugyanennyi húsalaplé, akkor kihagyhatod a leveskockát). Ekkor mehet a keverékbe a kakukkfű is. Fedő alatt párold 15 percig, amíg a paszternák megpuhul. Ekkor pürésítsd botmixerrel a keveréket, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges. Szórd meg frissen őrölt borssal és a gesztenye- és szalonnakockákkal tálald.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek