Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Ez a leves éppen elég egyszerű és gazdag ahhoz, hogy tökéletes vacsora legyen belőle egy-egy rohanós nap után.

Ha készülne végtelen, katalán sorozat növényekkel, egészen biztos, hogy a pasztinák a szereplője lenne, annyi családi kuszaság van a neve és nevét jelentő zöldség mögött. A pasztinák és a paszternák elnevezés ugyanazt a növényt takarja, ami viszont egészen más, mint a fehérrépa, aminek a másik neve petrezselyemgyökér. Négy szereplő, két ikerpár, akik valójában ugyanazok – tökéletes történet lenne, csak jöjjön valaki, aki okoz egy kis felfordulást. Ebben a receptben a gesztenye és a ropogós baconfalatok fogják megtenni. 

Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.
Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.Fotó: victoriya89

A gesztenyének egyébként C-vitamin-tartalma is jelentős, ami mellett  B-vitaminban és kalciumban is gazdag, de bőven található benne kálium is, amitől enyhe vízhajtó hatása is van. A gesztenye zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, annál több benne azonban az élelmi rost, így lesz belőle tökéletesen laktató és egészséges alapanyag az őszi-téli szezonban. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 deci víz vagy alaplé (víz esetén +1 leveskocka)
  • 2 deci tej
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 10 deka főtt gesztenye
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 5 kisebb darab pasztinák
  • 3 evőkanálnyi baconkockák
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a szalonnadarabokat egy fél kanál vajban, majd tedd félre. Add a megmaradt zsiradékhoz az apróra vágott főtt gesztenyét, forgasd meg benne, majd kanalazd ki azt is. Ezek után mehet a tálba a hagyma és a fokhagyma, majd a paszternákkockák. Süsd néhány percig őket, morzsold be a csirkehúskockát, aztán add hozzá a tejet és a vizet (a legjobb, ha van otthon ugyanennyi húsalaplé, akkor kihagyhatod a leveskockát). Ekkor mehet a keverékbe a kakukkfű is. Fedő alatt párold 15 percig, amíg a paszternák megpuhul. Ekkor pürésítsd botmixerrel a keveréket, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges. Szórd meg frissen őrölt borssal és a gesztenye- és szalonnakockákkal tálald.

Különleges krémleves, pasztinákból
Különleges krémleves, pasztinákból

Úgy néz ki, mint egy termetes fehérrépa, de nagyon finom, édeskés, nem szálas, és sajnos nehéz beszerezni.

Tovább »

Még több recept

Egyszerűen elkészíthető különlegesség: pulyka konyakos gesztenyemártásban, almás tócsnival

Ha már unod a gesztenyével töltött pulykát, itt az egyszerűbb változata!

2019. december2., 11:24

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Mártogatósként és köretként is finom: egzotikus céklapüré zabkorpával és friss petrezselyemmel

Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.

január20., 11:20

Télen is jólesik egy nagy tál egészséges tabboulleh – így készítheted el legegyszerűbben az egészséges salátát

Rengeteg petrezselyem kell hozzá, ami mellé egyes receptek szerint a friss mentalevelek is elengedhetetlenek.

január17., 10:40

Télen a legfinomabb: meleg, csilis narancsleves mézeskalácsmorzsával és sült gesztenyével

Azért szuper ez a leves, mert sokféleképpen feldobhatod – jól áll neki a sütőtök, a répa, a tejszín, a magvak, az aszalt gyümölcsök, a habgaluska és akár egy adag natúr csirkehús is.

január10., 12:04

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

2019. november11., 10:44

Mustra