Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Ez a leves éppen elég egyszerű és gazdag ahhoz, hogy tökéletes vacsora legyen belőle egy-egy rohanós nap után.

Ha készülne végtelen, katalán sorozat növényekkel, egészen biztos, hogy a pasztinák a szereplője lenne, annyi családi kuszaság van a neve és nevét jelentő zöldség mögött. A pasztinák és a paszternák elnevezés ugyanazt a növényt takarja, ami viszont egészen más, mint a fehérrépa, aminek a másik neve petrezselyemgyökér. Négy szereplő, két ikerpár, akik valójában ugyanazok – tökéletes történet lenne, csak jöjjön valaki, aki okoz egy kis felfordulást. Ebben a receptben a gesztenye és a ropogós baconfalatok fogják megtenni. 

Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.
Vega változatban hagyd ki a szalonnakockákat.Fotó: victoriya89

A gesztenyének egyébként C-vitamin-tartalma is jelentős, ami mellett  B-vitaminban és kalciumban is gazdag, de bőven található benne kálium is, amitől enyhe vízhajtó hatása is van. A gesztenye zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, annál több benne azonban az élelmi rost, így lesz belőle tökéletesen laktató és egészséges alapanyag az őszi-téli szezonban. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 deci víz vagy alaplé (víz esetén +1 leveskocka)
  • 2 deci tej
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 10 deka főtt gesztenye
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 5 kisebb darab pasztinák
  • 3 evőkanálnyi baconkockák
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a szalonnadarabokat egy fél kanál vajban, majd tedd félre. Add a megmaradt zsiradékhoz az apróra vágott főtt gesztenyét, forgasd meg benne, majd kanalazd ki azt is. Ezek után mehet a tálba a hagyma és a fokhagyma, majd a paszternákkockák. Süsd néhány percig őket, morzsold be a csirkehúskockát, aztán add hozzá a tejet és a vizet (a legjobb, ha van otthon ugyanennyi húsalaplé, akkor kihagyhatod a leveskockát). Ekkor mehet a keverékbe a kakukkfű is. Fedő alatt párold 15 percig, amíg a paszternák megpuhul. Ekkor pürésítsd botmixerrel a keveréket, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges. Szórd meg frissen őrölt borssal és a gesztenye- és szalonnakockákkal tálald.

Különleges krémleves, pasztinákból
Különleges krémleves, pasztinákból

Úgy néz ki, mint egy termetes fehérrépa, de nagyon finom, édeskés, nem szálas, és sajnos nehéz beszerezni.

Tovább »

Még több recept

Babpogácsás vega burger – egy kis BBQ-szósszal lesz az igazi

Egy szelet cheddarral lesz az igazi.

november8., 11:24

Tökéletes őszi vacsora: Gesztenyés-húsos tészta

Van élet a gesztenyepürén túl.

október11., 11:30

Áradjon az ómega-3: tőkehal mustáros szószban

Sokféle halból elkészítheted, príma, egyszerű vacsora lehet.

november5., 11:24

Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.

október21., 10:44

Együtt az édes, a sós és a csípős: ananászos csirkecombok

Amilyen fura a pizzán, legalább annyira finom a frissen sült, sós, fűszeres húsokkal az ananász.

november7., 10:40

Egészséges és egzotikus leves egyszerűen, shiitake gombából

A Távol-Keleten azt mondják: a meghűléstől a fejfájásig szinte mindenre jó a shiitake. Éhségre mindenképpen, ezért most egy könnyű levest készítettünk belőle.

október23., 09:20

Mustra