Így lesz elegáns desszert a madártejből

Mutatjuk, hogyan mentheted meg, ha rántotta lett belőle krémes tej helyett, és azt is, hogyan lehet belőle elegáns desszert.

A madártej mai formájában, vagyis tejből és tojásból készült édességként 1834-ben bukkant fel. Habár lehetne egy hülye nevű magyar édesség, de az a helyzet, hogy ez a név több országban is takar valami ehetőt.

Egy 1936-tól gyártott lengyel édesség neve is ugyanez, ahonnan az oroszok is átvették, a német Vogelmilch elnevezés pedig egy csokoládéréteggel bevont, tojáshabból készült desszertet jelöl. Szóval nyugi. Nem vagyunk kötelesek a vállunkra venni minden idők egyik legfurább gasztoelnevezésének terhét. 

(A „lacikonyha” ettől függetlenül még száz százalékban a mi sarunk.)

Ebből mekkora egy adag?
Ebből mekkora egy adag?Instagram/anita p.gr

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 liter tej
  • 4 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • 15 deka cukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk fel a vaníliarudat, a magjait tegyük félre. A tejet öntsük bele egy vastag falú fazékba, adjuk hozzá a kikapart vaníliarudat, tegyük fel melegíteni, de csak kis lángon, figyelve arra, hogy ki ne fusson. Válasszuk szét a tojások sárgáját és a fehérjét külön edényekbe, majd keverjünk habot a fehérjéből. Legyen a hab minél keményebb. (Ha hideg, sokkal egyszerűbben fel tudod verni.)

A munka menete az, hogy a meleg tejben először a kis habgaluskák főnek meg, majd azokat kivesszük. Ezek után édes tojássárgája fogja besűríteni a tejet.

Tegyél óvatosan a tejbe evőkanálnyi darabokat a felvert tojásfehérjéből, majd fedő alatt 1-2 percig főzd. Amikor az összes egy tálban pihen, a tojássárgájához add hozzá a kristálycukrot és egy fél mokkáskanál sót. Keverd el jó alaposan, majd mehet a keverék a tejbe. (Aki sűrűn szereti, a tojásos keverékbe egy evőkanál lisztet is tesz – én nem szoktam.) Óvatosan, kis lángon, az első sűrűsödésig keverd, mert ha sokáig hagyod a tűzön, rántotta lesz belőle.

(Ha mégis ez történik, azaz sárga tojásdarabok úsznak a lében, akkor sincs baj, meg tudod menteni a madártejet. Szűrd le a keveréket, majd egy merőkanálnyi meleg tejben keverj el egy evőkanál lisztet, ezt add a leszűrt tejhez. Kis lángon keverd, amíg besűrűsödik. Majd legközelebb összejön.)

Ha krémes a tej és összeálltak a habgaluskák is, újra egy tálba kerülhetnek. Hidegen a legfinomabb, egy marék langyos és ropogós, apróra vágott pirított madulával, amihez egy kanál mézet, vajat és a vanília magjait is add hozzá. Ha összemelegíted, finom, forró grillázs kerül az addigra már hideg madártej tetejére – így simán megállja a helyét akkor is, ha vendégek jönnek.

Ha kihűlt, felnőtt változatban egy kis tojáslikőr is fel tudja dobni, hedonista verzióban egy kevés fehércsokit is olvaszthatsz a tejbe. Nyáron, hidegen a legfinomabb, de ahhoz, hogy ez egészen biztos legyen, ősszel is el kell készíteni, ki kell próbálni. Az élet sajnos ennyire nehéz.

kapcsolódó Teszt: melyik a legjobb rizstej?
Teszt: melyik a legjobb rizstej?

Sajátmárkás termékek arattak a rizstejek között, amik igazából rizsitalok, hiszen vajmi kevés közük van a tejhez.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Piña colada golyók – hidegen készülő, izgalmas nyári édesség

Ha szereted a kókuszt és az ananászt, imádni fogod ezt a remek édességet, ami energiaszeletként és egy adag citromos tejszínhab tetején desszertként is megállja a helyét.

2021. június30., 12:52

Mangós-sárfrányos sajttorta-pohárkrém

Ha nem szeretnél a konyhába szobrozni az ünnepekkor, ezt a különleges, fűszeres desszertet dobd össze. Még összevágnod sem kell, adagold kis poharakba vagy desszertestálkákba, és adj neki egy pár óra pihenőt a tökéletes végeredményért.

2021. december23., 06:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Ha csak egy őszi desszertet próbálsz ki idén, az ez a tökös-sajtkrémes legyen az

Fura kombó, mégis isteni lesz a végeredmény. A már bekevert tésztát egy kisebb tepsiben, de akár muffinformákban is megsütheted, mindkét változatban remek lesz. A tetejére narancslikőrrel elkevert tejszínhab vagy fahéjjal ízesített mascarpone illik a legjobban.

2021. október19., 11:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Mustra