Így lesz elegáns desszert a madártejből

Mutatjuk, hogyan mentheted meg, ha rántotta lett belőle krémes tej helyett, és azt is, hogyan lehet belőle elegáns desszert.

A madártej mai formájában, vagyis tejből és tojásból készült édességként 1834-ben bukkant fel. Habár lehetne egy hülye nevű magyar édesség, de az a helyzet, hogy ez a név több országban is takar valami ehetőt.

Egy 1936-tól gyártott lengyel édesség neve is ugyanez, ahonnan az oroszok is átvették, a német Vogelmilch elnevezés pedig egy csokoládéréteggel bevont, tojáshabból készült desszertet jelöl. Szóval nyugi. Nem vagyunk kötelesek a vállunkra venni minden idők egyik legfurább gasztoelnevezésének terhét. 

(A „lacikonyha” ettől függetlenül még száz százalékban a mi sarunk.)

Ebből mekkora egy adag?
Ebből mekkora egy adag?Instagram/anita p.gr

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter tej
  • 4 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • 15 deka cukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk fel a vaníliarudat, a magjait tegyük félre. A tejet öntsük bele egy vastag falú fazékba, adjuk hozzá a kikapart vaníliarudat, tegyük fel melegíteni, de csak kis lángon, figyelve arra, hogy ki ne fusson. Válasszuk szét a tojások sárgáját és a fehérjét külön edényekbe, majd keverjünk habot a fehérjéből. Legyen a hab minél keményebb. (Ha hideg, sokkal egyszerűbben fel tudod verni.)

A munka menete az, hogy a meleg tejben először a kis habgaluskák főnek meg, majd azokat kivesszük. Ezek után édes tojássárgája fogja besűríteni a tejet.

Tegyél óvatosan a tejbe evőkanálnyi darabokat a felvert tojásfehérjéből, majd fedő alatt 1-2 percig főzd. Amikor az összes egy tálban pihen, a tojássárgájához add hozzá a kristálycukrot és egy fél mokkáskanál sót. Keverd el jó alaposan, majd mehet a keverék a tejbe. (Aki sűrűn szereti, a tojásos keverékbe egy evőkanál lisztet is tesz – én nem szoktam.) Óvatosan, kis lángon, az első sűrűsödésig keverd, mert ha sokáig hagyod a tűzön, rántotta lesz belőle.

(Ha mégis ez történik, azaz sárga tojásdarabok úsznak a lében, akkor sincs baj, meg tudod menteni a madártejet. Szűrd le a keveréket, majd egy merőkanálnyi meleg tejben keverj el egy evőkanál lisztet, ezt add a leszűrt tejhez. Kis lángon keverd, amíg besűrűsödik. Majd legközelebb összejön.)

Ha krémes a tej és összeálltak a habgaluskák is, újra egy tálba kerülhetnek. Hidegen a legfinomabb, egy marék langyos és ropogós, apróra vágott pirított madulával, amihez egy kanál mézet, vajat és a vanília magjait is add hozzá. Ha összemelegíted, finom, forró grillázs kerül az addigra már hideg madártej tetejére – így simán megállja a helyét akkor is, ha vendégek jönnek.

Ha kihűlt, felnőtt változatban egy kis tojáslikőr is fel tudja dobni, hedonista verzióban egy kevés fehércsokit is olvaszthatsz a tejbe. Nyáron, hidegen a legfinomabb, de ahhoz, hogy ez egészen biztos legyen, ősszel is el kell készíteni, ki kell próbálni. Az élet sajnos ennyire nehéz.

kapcsolódó Teszt: melyik a legjobb rizstej?
Teszt: melyik a legjobb rizstej?

Sajátmárkás termékek arattak a rizstejek között, amik igazából rizsitalok, hiszen vajmi kevés közük van a tejhez.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Triplacsokis amerikai palacsinta – akár cukormentesen is készítheted

Ha zabpehelyliszttel készül és édesítővel készült hozzávalókat választasz, akár egy alacsony glikémiás indexű fogás is lehet ebből a remek palacsintából. Ha extrém elegánsan tálalnád, frissen felvert tejszínhabot kanalazz rá, és liofilizált gyümölcsökkel szórd meg.

szeptember23., 11:24

Ropogós fagyikehely: grillezett nektarinnal és vaníliás joghurttal a legfinomabb

Egy nagy adag granolától és vaníliás joghurttól lett igazán finom egy szuper, barackos-vaníliás kehely. Ha gyors különlegességet dobnál össze, ez lesz a te desszerted.

július6., 10:24

Hallottál már a bacon buttyról? Remek reggeli, amit két perc alatt összedobsz

Ha imádod a bacont, ezzel a remek reggeli fogással érdemes kísérletezned. Ha mellé egy nagy adag, friss zöldségekből készült salátát is összedobsz, a lelkiismereted is nyugodt maradhat a ropogós szalonnaszeletek után.

szeptember22., 10:24

Gyors, nyári túrószuflé – narancsöntettel a legfinomabb

Egy kis citromlikőr is mehet a mellé kínált narancsos szószba, amit a legegyszerűbb módon sűrű tejszínből és narancsszörpből készíthetsz el.

július16., 10:44

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

szeptember19., 12:52

Lazac vörös pestóval – ennél nem kell gyorsabb és elegánsabb fogás

A jó minőségű húsok ízét nem érdemes erős aromákkal elnyomni, néhány kivétel mégis akad: a pesto, a szarvasgomba és a parmezán azért elfér bármelyik mellett. Ha citromosan, fokhagymásan már ettél belőle eleget, próbáld ki ezt a paradicsomos változatot is.

szeptember21., 12:52

Mustra