Így lesz elegáns desszert a madártejből

Mutatjuk, hogyan mentheted meg, ha rántotta lett belőle krémes tej helyett, és azt is, hogyan lehet belőle elegáns desszert.

A madártej mai formájában, vagyis tejből és tojásból készült édességként 1834-ben bukkant fel. Habár lehetne egy hülye nevű magyar édesség, de az a helyzet, hogy ez a név több országban is takar valami ehetőt.

Egy 1936-tól gyártott lengyel édesség neve is ugyanez, ahonnan az oroszok is átvették, a német Vogelmilch elnevezés pedig egy csokoládéréteggel bevont, tojáshabból készült desszertet jelöl. Szóval nyugi. Nem vagyunk kötelesek a vállunkra venni minden idők egyik legfurább gasztoelnevezésének terhét. 

(A „lacikonyha” ettől függetlenül még száz százalékban a mi sarunk.)

Ebből mekkora egy adag?
Ebből mekkora egy adag?Instagram/anita p.gr

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 liter tej
  • 4 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • 15 deka cukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk fel a vaníliarudat, a magjait tegyük félre. A tejet öntsük bele egy vastag falú fazékba, adjuk hozzá a kikapart vaníliarudat, tegyük fel melegíteni, de csak kis lángon, figyelve arra, hogy ki ne fusson. Válasszuk szét a tojások sárgáját és a fehérjét külön edényekbe, majd keverjünk habot a fehérjéből. Legyen a hab minél keményebb. (Ha hideg, sokkal egyszerűbben fel tudod verni.)

A munka menete az, hogy a meleg tejben először a kis habgaluskák főnek meg, majd azokat kivesszük. Ezek után édes tojássárgája fogja besűríteni a tejet.

Tegyél óvatosan a tejbe evőkanálnyi darabokat a felvert tojásfehérjéből, majd fedő alatt 1-2 percig főzd. Amikor az összes egy tálban pihen, a tojássárgájához add hozzá a kristálycukrot és egy fél mokkáskanál sót. Keverd el jó alaposan, majd mehet a keverék a tejbe. (Aki sűrűn szereti, a tojásos keverékbe egy evőkanál lisztet is tesz – én nem szoktam.) Óvatosan, kis lángon, az első sűrűsödésig keverd, mert ha sokáig hagyod a tűzön, rántotta lesz belőle.

(Ha mégis ez történik, azaz sárga tojásdarabok úsznak a lében, akkor sincs baj, meg tudod menteni a madártejet. Szűrd le a keveréket, majd egy merőkanálnyi meleg tejben keverj el egy evőkanál lisztet, ezt add a leszűrt tejhez. Kis lángon keverd, amíg besűrűsödik. Majd legközelebb összejön.)

Ha krémes a tej és összeálltak a habgaluskák is, újra egy tálba kerülhetnek. Hidegen a legfinomabb, egy marék langyos és ropogós, apróra vágott pirított madulával, amihez egy kanál mézet, vajat és a vanília magjait is add hozzá. Ha összemelegíted, finom, forró grillázs kerül az addigra már hideg madártej tetejére – így simán megállja a helyét akkor is, ha vendégek jönnek.

Ha kihűlt, felnőtt változatban egy kis tojáslikőr is fel tudja dobni, hedonista verzióban egy kevés fehércsokit is olvaszthatsz a tejbe. Nyáron, hidegen a legfinomabb, de ahhoz, hogy ez egészen biztos legyen, ősszel is el kell készíteni, ki kell próbálni. Az élet sajnos ennyire nehéz.

Teszt: melyik a legjobb rizstej? Teszt: melyik a legjobb rizstej?

Sajátmárkás termékek arattak a rizstejek között, amik igazából rizsitalok, hiszen vajmi kevés közük van a tejhez.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Egyszerű finomság hétvégére: almás sütemény calvadosos-szal

A calvados almából készült, hagyományos normandiai almaborból készített, érlelt gyümölcspárlat, amelyet elsősorban aperitifként fogyasztanak. Almapárlatnak és almabrandy-nek is nevezik. Ezért is illik annyira jól ehhez a klassz, őszi, almás desszerthez.

2021. október23., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek