A madártej mai formájában, vagyis tejből és tojásból készült édességként 1834-ben bukkant fel. Habár lehetne egy hülye nevű magyar édesség, de az a helyzet, hogy ez a név több országban is takar valami ehetőt.
Egy 1936-tól gyártott lengyel édesség neve is ugyanez, ahonnan az oroszok is átvették, a német Vogelmilch elnevezés pedig egy csokoládéréteggel bevont, tojáshabból készült desszertet jelöl. Szóval nyugi. Nem vagyunk kötelesek a vállunkra venni minden idők egyik legfurább gasztoelnevezésének terhét.
(A „lacikonyha” ettől függetlenül még száz százalékban a mi sarunk.)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 liter tej
- 4 tojás
- 1 vaníliarúd
- 15 deka cukor
- 1 fél mokkáskanál só
Elkészítés:
Vágjuk fel a vaníliarudat, a magjait tegyük félre. A tejet öntsük bele egy vastag falú fazékba, adjuk hozzá a kikapart vaníliarudat, tegyük fel melegíteni, de csak kis lángon, figyelve arra, hogy ki ne fusson. Válasszuk szét a tojások sárgáját és a fehérjét külön edényekbe, majd keverjünk habot a fehérjéből. Legyen a hab minél keményebb. (Ha hideg, sokkal egyszerűbben fel tudod verni.)
A munka menete az, hogy a meleg tejben először a kis habgaluskák főnek meg, majd azokat kivesszük. Ezek után édes tojássárgája fogja besűríteni a tejet.
Tegyél óvatosan a tejbe evőkanálnyi darabokat a felvert tojásfehérjéből, majd fedő alatt 1-2 percig főzd. Amikor az összes egy tálban pihen, a tojássárgájához add hozzá a kristálycukrot és egy fél mokkáskanál sót. Keverd el jó alaposan, majd mehet a keverék a tejbe. (Aki sűrűn szereti, a tojásos keverékbe egy evőkanál lisztet is tesz – én nem szoktam.) Óvatosan, kis lángon, az első sűrűsödésig keverd, mert ha sokáig hagyod a tűzön, rántotta lesz belőle.
(Ha mégis ez történik, azaz sárga tojásdarabok úsznak a lében, akkor sincs baj, meg tudod menteni a madártejet. Szűrd le a keveréket, majd egy merőkanálnyi meleg tejben keverj el egy evőkanál lisztet, ezt add a leszűrt tejhez. Kis lángon keverd, amíg besűrűsödik. Majd legközelebb összejön.)
Ha krémes a tej és összeálltak a habgaluskák is, újra egy tálba kerülhetnek. Hidegen a legfinomabb, egy marék langyos és ropogós, apróra vágott pirított madulával, amihez egy kanál mézet, vajat és a vanília magjait is add hozzá. Ha összemelegíted, finom, forró grillázs kerül az addigra már hideg madártej tetejére – így simán megállja a helyét akkor is, ha vendégek jönnek.
Ha kihűlt, felnőtt változatban egy kis tojáslikőr is fel tudja dobni, hedonista verzióban egy kevés fehércsokit is olvaszthatsz a tejbe. Nyáron, hidegen a legfinomabb, de ahhoz, hogy ez egészen biztos legyen, ősszel is el kell készíteni, ki kell próbálni. Az élet sajnos ennyire nehéz.