A guacamole nem csak tortillacsipsszel finom

Az avokádó frissessége úgy ellenőrizhető, hogy ha a pici szárát leveszed és megnézed, milyen színű a gyümölcs alatta. Ha a színe még zöldes és nem barna, akkor vagy jó időben, főleg, ha már kissé megpuhult az avokádód. Ilyenkor a legfinomabb belőle a guacamole.

Ha éppen avokádót ennél, de úgy érzed, hogy még nem elég érett, akkor fóliába tekerve néhány percig tedd alacsony hőfokon a sütőbe, így nagyjából 15 perc után már jóval érettebb lesz, mint azelőtt. Nem árt neki a fagyasztás sem – héjastul, egy zárható tasakban nyugodtan fagyaszthatod, majd felengedés után is tökéletes mártogatós készülhet belőle. Ez a gyümölcs ráadásul nagyon egészséges: hatékonyan csökkenti a káros koleszterin szintjét a szervezetünkben.

Lime helyett megteszi a citrom is.
Lime helyett megteszi a citrom is.Juanmonino

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab puha avokádó
  • 1 darab paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 negyed vöröshagyma
  • 1 csokor koriander
  • 1 darab jalapeno
  • 1 lime leve és héja
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Pépesítsd az avokádót, majd add hozzá a nagyon apróra vágott paradicsomokat, illetve a szintén apróra vágott hagymákat. Ha szereted a csípőset, akkor a jalapeno paprikát is (ami konzerv változatban is illik bele). Ha nem találsz jalapenót, akkor cayenne-bors és füstölt paprikapor is tökéletes hozzá. Ízesítsd sóval és jó sok borssal, majd add hozzá a lime levét és a lereszelt héját.

Ezek után jön a friss koriander, és ha véletlenül van otthon petrezselyem, azt se se hagyd ki. Ennek a színes, rusztikus és nagyon fűszeres keveréknek is jól áll, ha néhány órát pihen a hűtőben.

Ha tortillacsipsszel már meguntad, dobj egy tortillalapra egy kis fűszeres vörösbabot, tejfölt és avokádókrémet, így tökéletes vega ebédet vihetsz másnap a munkahelyedre. Sűrű, bajor zsömlével, sajtkrémmel és füstöltlazac-szeletekkel is próbáld ki.

kapcsolódó Így válassz tökéletes avokádót!
Így válassz tökéletes avokádót!

A szépség ebben az esetben sem minden.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Borsóleves pestóval – remek, olasz hangulatú finomság

Ha még nem próbáltad ezt a könnyű levest, de te is annyira szereted a leveseket, hogy szívesen eszed nyáron is, ezt a remek pestós verziót próbáld ki!

július22., 12:52

Gyors, hideg avokádóleves – nyári ebédként, fenyőmaggal lesz a legfinomabb

Nagyjából 30 másodperc alatt elkészül, ha már az előkészületek is megvannak, és a végeredmény egy egészséges és nagyon finom leves, ami téli és nyári fogások mellé is remekül illik.

június30., 10:24

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

Szójaszósszal pirított füstölt tofu mézes, grillezett gyümölcsökkel

Ki mondta, hogy egy húsmentes fogás nem lehet igazán finom? Muszáj vitatkoznunk, és van egy jó érvünk is: ez az a gyors vega ebéd, amit a húsimádók is szeretni fognak.

július24., 11:24

Mangós avokádó-pohárkrém – ha ünnepekkor is valami egészségeset ennél

Ha igyekszel növényi alapú, egészséges fogásokat készíteni, akkor azt javasoljuk: az ünnepekkor se mondj le erről a hasznos vállalásról. Helyette készítsd a desszertet vaníliás avokádóalappal és tálald friss avokádóraguval ezt a különlegességet.

2020. december2., 06:24

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

július26., 12:52

Mustra