Íme a fasírt felpimpelve: gesztenyés-áfonyás húsgolyók

Annak idején a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesíthette. Több európai országban is jellemző volt, hogy a családok búza híján szárított gesztenyéből készült lisztből sütötték a kenyerüket. Nálunk most egy menő húsgolyó készül vele.

Mi most egy olyan ételt mutatunk, ami majdnem hagyományos fasírt, ám annak egy elegánsabb változata, ami akár az ünnepi asztalra is kerülhet. Főleg azok járnak vele jól, akik nem a konyhaművészetek szerelmesei, mivel ez a fogás tényleg a kezdők számára is elronthatatlan. Az édeskés, fanyar áfonya nagyon jól illik a sós húsfalatokhoz, és az egészhez köretnek elég egy krémes-vajas krumplipüré.

Egy kis vajas krumplipüré bőven elég mellé.
Egy kis vajas krumplipüré bőven elég mellé.laperla_foto

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 deka szárított vörös áfonya
  • 0.5 deci vörösbor
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 szelet bacon
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 45 deka darált hús
  • 15 deka zsemlemorzsa
  • 1 fél csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 tojás
  • 15 deka főtt szelídgesztenye apróra vágva
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd az áfonyát a borban legalább egy fél órán át. Közben süsd meg a hagymákat és az apróra vágott bacont a vajban. Ha egy kissé lehűlt, akkor keverd el a többi összetevővel, beleértve a áfonyát és a bort is, majd adj hozzá egy tojást. Ízesítsd sóval és borssal. Süsd meg a golyókat bő olajban.

 

kapcsolódó Természetes vérnyomáscsökkentőt keresel? Van egy jó hírünk!
Természetes vérnyomáscsökkentőt keresel? Van egy jó hírünk!

Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, különösen a vérerek szempontjából.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Cukkinis-fokhagymás fasírt zabpehellyel – hamburgerben is tökéletesek

Egy kevés fokhagymás, rozmaringos majonézzel és szárított paradicsommal különleges hamburgereket dobhatsz össze vele.

2020. június13., 06:04

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

szeptember22., 11:24

Citromos lazac vajban sült, zsályás gnocchival

Egy nagy halom gnocchi akár frissen is összedobható egy kis burgonyából és lisztből, de akár tökös és édesburgonyás változatban is kipróbálhatod az olasz hangulatú nudlikat. Paradicsomos szószban, de egyszerűen, vajban sütve is tökéletes. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle lazaccal egy remek, gyors, mediterrán hangulatú vacsora.

szeptember20., 12:52

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Szilveszteri lencsevariációk LVL végtelen: lencsefasírt egzotikus fűszerekkel

Ha nem szereted a lencsét, és az sem lenne jó, ha a jövő évi fizetésemelés a babonán bukna el, akkor érdemes szuper fasírtokba és burgerekbe keverni, így szinte láthatatlan alapanyag marad.

2019. december27., 11:12

Ezek a klassz lazacfasírtok hamburgerben és paradicsomos tészta mellett is tökéletesek

Kedvencünk egy adag házi tészta tetején, amihez paradicsomszószt készítünk, majd fekete olívával és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.

február28., 06:00

Mustra