Íme a fasírt felpimpelve: gesztenyés-áfonyás húsgolyók

Annak idején a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesíthette. Több európai országban is jellemző volt, hogy a családok búza híján szárított gesztenyéből készült lisztből sütötték a kenyerüket. Nálunk most egy menő húsgolyó készül vele.

Mi most egy olyan ételt mutatunk, ami majdnem hagyományos fasírt, ám annak egy elegánsabb változata, ami akár az ünnepi asztalra is kerülhet. Főleg azok járnak vele jól, akik nem a konyhaművészetek szerelmesei, mivel ez a fogás tényleg a kezdők számára is elronthatatlan. Az édeskés, fanyar áfonya nagyon jól illik a sós húsfalatokhoz, és az egészhez köretnek elég egy krémes-vajas krumplipüré.

Egy kis vajas krumplipüré bőven elég mellé.
Egy kis vajas krumplipüré bőven elég mellé.Fotó: laperla_foto

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 deka szárított vörös áfonya
  • 0.5 deci vörösbor
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 szelet bacon
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 45 deka darált hús
  • 15 deka zsemlemorzsa
  • 1 fél csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 tojás
  • 15 deka főtt szelídgesztenye apróra vágva
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd az áfonyát a borban legalább egy fél órán át. Közben süsd meg a hagymákat és az apróra vágott bacont a vajban. Ha egy kissé lehűlt, akkor keverd el a többi összetevővel, beleértve a áfonyát és a bort is, majd adj hozzá egy tojást. Ízesítsd sóval és borssal. Süsd meg a golyókat bő olajban.

 

Természetes vérnyomáscsökkentőt keresel? Van egy jó hírünk!
Természetes vérnyomáscsökkentőt keresel? Van egy jó hírünk!

Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, különösen a vérerek szempontjából.

Tovább »

Még több recept

Korhatáros tartalom: birsalma madeirával és tejszínes krémmel

Egyszerű pohárkrém, ami borban főtt birstől és krémes tejszíntől lesz különleges.

október21., 12:04

Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.

október21., 10:44

A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle.

október18., 12:04

Ez a fahéjas-csilis, paradicsomos csatni sajttal, húsokkal és szendvicsekben is tökéletes

Az indiaiak gyümölcsös-fűszeres Erős Pistája, ami hamar elkészül, és millió ízzel dobja fel a legegyszerűbb fogásokat is. Mivel nincs egyetlen receptje, elrontani lehetetlen.

október19., 10:55

Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

Húsevőknek tálald izgalmas köretként.

október17., 09:24

Azt hitted, francia? Nem az, de attól még imádjuk: tökös-mogyorós quiche

Még hogy a vega ételek nem lehetnek finomak!

október19., 09:59

Mustra