Íme a fasírt felpimpelve: gesztenyés-áfonyás húsgolyók

Annak idején a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesíthette. Több európai országban is jellemző volt, hogy a családok búza híján szárított gesztenyéből készült lisztből sütötték a kenyerüket. Nálunk most egy menő húsgolyó készül vele.

Mi most egy olyan ételt mutatunk, ami majdnem hagyományos fasírt, ám annak egy elegánsabb változata, ami akár az ünnepi asztalra is kerülhet. Főleg azok járnak vele jól, akik nem a konyhaművészetek szerelmesei, mivel ez a fogás tényleg a kezdők számára is elronthatatlan. Az édeskés, fanyar áfonya nagyon jól illik a sós húsfalatokhoz, és az egészhez köretnek elég egy krémes-vajas krumplipüré.

Egy kis vajas krumplipüré bőven elég mellé.
Egy kis vajas krumplipüré bőven elég mellé.Fotó: laperla_foto

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 deka szárított vörös áfonya
  • 0.5 deci vörösbor
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 szelet bacon
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 45 deka darált hús
  • 15 deka zsemlemorzsa
  • 1 fél csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 tojás
  • 15 deka főtt szelídgesztenye apróra vágva
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Áztasd az áfonyát a borban legalább egy fél órán át. Közben süsd meg a hagymákat és az apróra vágott bacont a vajban. Ha egy kissé lehűlt, akkor keverd el a többi összetevővel, beleértve a áfonyát és a bort is, majd adj hozzá egy tojást. Ízesítsd sóval és borssal. Süsd meg a golyókat bő olajban.

 

Természetes vérnyomáscsökkentőt keresel? Van egy jó hírünk!
Természetes vérnyomáscsökkentőt keresel? Van egy jó hírünk!

Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, különösen a vérerek szempontjából.

Tovább »

Még több recept

Ha megadnád a módját: baconbe tekert szűzpecsenye vörösáfonyás gombaraguval és hercegnő burgonyával

Ha valami nagyon menő, szuperelegáns ételt készítenél az idei ünnepekre, ezzel a fogással kimaxolhatod a luxust.

2019. december3., 12:00

Zseniális recept: hamburgerzsömle gluténmentesen

Akkor sem kell lemondani egy jó hamburgerről, ha diétázol.

február24., 11:24

Próbálj ki valami különlegeset: palacsinta matchával és fehércsokikrémmel

Szerintem akkor szerencsés a különlegességeket kipróbálni, ha azok nem fura, felismerhetetlen ételek lesznek az asztalon, hanem olyasmik, amiknek nagyon is van értelme, például mert egy-egy új arcát mutatják meg megszokott fogásainknak. Ez a matchaporral ízesített palacsinta pont ilyen – egy jól ismert kedvencünkön csavar egy keveset úgy, hogy az egész még ismerős, mégis nagyon új és izgalmas desszert lesz.

február23., 10:40

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

február23., 09:20

Két hozzávalós egészséges kréker glutén- és tejmentesen

A glutén- és tejmentes kréker receptje olyan könnyű és gyors, mint amilyen rövid.

február24., 09:24

Házi készítésű halrudacskák – a gyerekek is imádni fogják!

Egy kis mézes mustár és friss őrölt színesborssal alaposan megszórt sült krumpli teheti igazán fullossá ezeket a halfalatkákat, amiket ebben a formában valamiért sokkal szívesebben esznek meg a gyerekek, mint a halászlét, a grillezett vagy a sült halat.

február22., 09:21

Mustra