Van élet a cukros paradicsomleveseken túl – itt egy zelleres változat!

A paradicsomot hosszú ideig csak dísznövényként használták, a 19. században azonban felismerték, hogy a termés íze is remek. Tisztelegjünk most az évtizedek óta fogyasztott finomságunk előtt egy kis zelleres felütéssel.

Hihetnénk, hogy a paradicsomleves valamelyik magyar menzán született, annak érdekében, hogy a jó sok cukorral készült szirupos lé segítségével valahogy leimádkozzák a gyerekek torkán ezt a termést, de nem lenne igazunk. Az olasz nemzeti konyha alapanyagául szolgáló paradicsomból levest először Maria Parloa készített 1872-ben, a menzás nénik csak utána következtek.

Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.
Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.Fotó: mixetto

Szerintem nagyon érdekes, hogy a kiskertek tanácsadó szakanyagai szerint éppen olyan zöldségeket érdemes mellette termeszteni, amivel a gasztronómiában is tök jól összeillenek. Paradicsom mellé érdemes káposztát, zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot, sárgarépát vetni – ezekkel finom is a paradicsom.

A zelleres leves egy kicsit feldobja a hagyományos ízt, és még menőn is néz ki, ha tálaláskor friss zellerszárral díszítjük.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy doboz natúr paradicsompüré
  • 1 kisebb darab zellergumó
  • 6 darab friss koktélparadicsom
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 0.5 liter húsalaplé
  • 3 deci tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint színesbors-keverék
Recept idők

Elkészítés:

A zellert gondosan megtisztítjuk, majd lereszeljük. Fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a reszelt zellert, és egy-két percig pirítjuk. Ezután mehet rá a tejszín, az alaplé, a fűszerek, majd fedő nélkül főzzük egy pár percig. Közben a paradicsompürét simára keverjük a liszttel és egy merőkanálnyi meleg levessel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Ezek után alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd néhány percig, amíg besűrűsödik.

Tehetsz a levesbe végül egy-két friss, kockára vágott paradicsomot levesbetétnek, de sült hagymával, egy nagy adag spenóttal vagy mozzarellával is kiváló. Vagy mindegyikkel.:)

Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!
Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!

Ha ön is szereti a sült krumplit, de aggasztják a kalóriák, akkor ezt mindenképp ki kell próbálnia!

Tovább »

Még több recept

Halászlé helyett valami izgalmas: zellerkrémleves citromos-csípős garnélával

Karácsonyi változatban egy kis garnélával dobtuk fel ezt az édeskés, krémes fogást. A kis fűszeres rákfalatokkal könnyű, de mégis különleges leves lett belőle.

november22., 10:44

Egyszerű ünnepi fogás: narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves fűszeres tökmaggal

Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott  fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd.

november19., 10:40

Könnyű és ünnepi: aszúleves parmezánnal

Imádjuk, mert úgy ünnepi, hogy percek alatt kész van, ráadásul nem leszünk tőle teljesen tele a dupla adag töltött káposzta előtt.

november25., 09:24

Ez a fahéjas-csilis, paradicsomos csatni sajttal, húsokkal és szendvicsekben is tökéletes

Az indiaiak gyümölcsös-fűszeres Erős Pistája, ami hamar elkészül, és millió ízzel dobja fel a legegyszerűbb fogásokat is. Mivel nincs egyetlen receptje, elrontani lehetetlen.

október19., 10:55

Szuper előétel lesz: Füstölthal-kocsonya kaporral és céklával

Szuper, ha van időd egy nagy adag friss halból a hagyományos módon készíteni halkocsonyát, ám mi most annak az expressz változatát mutatjuk meg.

december3., 10:40

Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

december6., 09:24

Mustra