Van élet a cukros paradicsomleveseken túl – itt egy zelleres változat!

A paradicsomot hosszú ideig csak dísznövényként használták, a 19. században azonban felismerték, hogy a termés íze is remek. Tisztelegjünk most az évtizedek óta fogyasztott finomságunk előtt egy kis zelleres felütéssel.

Hihetnénk, hogy a paradicsomleves valamelyik magyar menzán született, annak érdekében, hogy a jó sok cukorral készült szirupos lé segítségével valahogy leimádkozzák a gyerekek torkán ezt a termést, de nem lenne igazunk. Az olasz nemzeti konyha alapanyagául szolgáló paradicsomból levest először Maria Parloa készített 1872-ben, a menzás nénik csak utána következtek.

Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.
Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.mixetto

Szerintem nagyon érdekes, hogy a kiskertek tanácsadó szakanyagai szerint éppen olyan zöldségeket érdemes mellette termeszteni, amivel a gasztronómiában is tök jól összeillenek. Paradicsom mellé érdemes káposztát, zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot, sárgarépát vetni – ezekkel finom is a paradicsom.

A zelleres leves egy kicsit feldobja a hagyományos ízt, és még menőn is néz ki, ha tálaláskor friss zellerszárral díszítjük.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagy doboz natúr paradicsompüré
  • 1 kisebb darab zellergumó
  • 6 darab friss koktélparadicsom
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 0.5 liter húsalaplé
  • 3 deci tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint színesbors-keverék
Recept idők

Elkészítés:

A zellert gondosan megtisztítjuk, majd lereszeljük. Fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a reszelt zellert, és egy-két percig pirítjuk. Ezután mehet rá a tejszín, az alaplé, a fűszerek, majd fedő nélkül főzzük egy pár percig. Közben a paradicsompürét simára keverjük a liszttel és egy merőkanálnyi meleg levessel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Ezek után alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd néhány percig, amíg besűrűsödik.

Tehetsz a levesbe végül egy-két friss, kockára vágott paradicsomot levesbetétnek, de sült hagymával, egy nagy adag spenóttal vagy mozzarellával is kiváló. Vagy mindegyikkel.:)

kapcsolódó Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!
Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!

Ha ön is szereti a sült krumplit, de aggasztják a kalóriák, akkor ezt mindenképp ki kell próbálnia!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gazdag leves hétvégére babbal, csülökkel és savanyú káposztával

Csak tedd fel ezt a levest, olvass el néhány izgalmas cikket félóra alatt, és már tálalhatod is.

2021. november13., 06:04

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Ez a remek olasz, húsos raguleves akár önálló fogásként is megállja a helyét

Egy jó desszert mellette éppen elég, mondjuk egy sütőtökös krémmel és Amarettoval készült tiramisu, így a főfogás akár ki is maradhat. Ez a leves remekül laktat, főleg, ha egy nagy adag fokhagymás-fűszervajas kenyér is kerül mellé.

2021. október30., 12:52

Gyors birsalmakrémleves pármaisonka-falatokkal és dióval

Ez az isteni leves egy kicsit fanyar, egy kicsit édes és egy kicsit savanykás, ráadásul akár hétköznap vacsorára, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

2022. január4., 06:24

Egy remek, laktató vacsoratipp: kókuszkrémes csicseriborsóleves

Indiai hangulatú finomság, ami eléggé laktat ahhoz, hogy egy könnyű vacsora válhasson belőle. Miután elkészült apríts bele egy keveset azokból a friss zöldségekből, amiket épp a hűtőben találsz - az egészséges hozzávalókból remek levesbetét lesz.

2021. október4., 12:52

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mustra