Van élet a cukros paradicsomleveseken túl – itt egy zelleres változat!

A paradicsomot hosszú ideig csak dísznövényként használták, a 19. században azonban felismerték, hogy a termés íze is remek. Tisztelegjünk most az évtizedek óta fogyasztott finomságunk előtt egy kis zelleres felütéssel.

Hihetnénk, hogy a paradicsomleves valamelyik magyar menzán született, annak érdekében, hogy a jó sok cukorral készült szirupos lé segítségével valahogy leimádkozzák a gyerekek torkán ezt a termést, de nem lenne igazunk. Az olasz nemzeti konyha alapanyagául szolgáló paradicsomból levest először Maria Parloa készített 1872-ben, a menzás nénik csak utána következtek.

Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.
Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.Fotó: mixetto

Szerintem nagyon érdekes, hogy a kiskertek tanácsadó szakanyagai szerint éppen olyan zöldségeket érdemes mellette termeszteni, amivel a gasztronómiában is tök jól összeillenek. Paradicsom mellé érdemes káposztát, zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot, sárgarépát vetni – ezekkel finom is a paradicsom.

A zelleres leves egy kicsit feldobja a hagyományos ízt, és még menőn is néz ki, ha tálaláskor friss zellerszárral díszítjük.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy doboz natúr paradicsompüré
  • 1 kisebb darab zellergumó
  • 6 darab friss koktélparadicsom
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 0.5 liter húsalaplé
  • 3 deci tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint színesbors-keverék
Recept idők

Elkészítés:

A zellert gondosan megtisztítjuk, majd lereszeljük. Fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a reszelt zellert, és egy-két percig pirítjuk. Ezután mehet rá a tejszín, az alaplé, a fűszerek, majd fedő nélkül főzzük egy pár percig. Közben a paradicsompürét simára keverjük a liszttel és egy merőkanálnyi meleg levessel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Ezek után alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd néhány percig, amíg besűrűsödik.

Tehetsz a levesbe végül egy-két friss, kockára vágott paradicsomot levesbetétnek, de sült hagymával, egy nagy adag spenóttal vagy mozzarellával is kiváló. Vagy mindegyikkel.:)

Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!
Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!

Ha ön is szereti a sült krumplit, de aggasztják a kalóriák, akkor ezt mindenképp ki kell próbálnia!

Tovább »

Még több recept

Ez a kínai hangulatú marhahúsos fogás a kedvencünk idén ősszel

Szeretjük, mert nincs vele sok gond, és mert a legválogatósabb családtag is megeszi ezt a narancsos marhahúst, amit tojásos rizzsel tálaltunk és friss zöldfűszerekkel dobtunk fel.

október23., 06:04

A kókuszos céklaleves – egyszerűen elkészíthető, finom és nagyon különleges

A kókusz és a cékla nem megszokott páros, mégis érdemes néha találkozniuk, mert abból lesznek az ilyen klassz levesek. Kókusz- és céklacsipsszel tálalva és egy kis olívaolajjal meglocsolva a legfinomabb.

október17., 06:08

Változatok könnyű vacsorára level zsillió: sült rizs tojással és garnélával

Ha van otthon egy is adag garnéla, ezt a fogást érdemes feldobnod vele. Hóvégi változatban a legjobb, ha egy kevés füstölt vagy olajos hallal készíted el.

október22., 06:04

Marhahúsleves tökkel, cipóban tálalva – friss zöldfűszerekkel a tetején a legfinomabb

Cipóban, de természetesen hagyományos módon is tálalhatod ezt a levest, amelyben az ízletes húsfalatokat az édeskés sütőtök dobja fel, így lesz tökéletesen harmonikus a végeredmény.

október2., 06:04

Sültpaprika-leves paradicsommal és ricottával

Ez a klassz, egészséges leves nemcsak finom, de a vércukorszintedet sem emeli meg túlságosan. Ha friss bazsalikomot és oregánót is szórsz a tetejére, olasz hangulatú fogást kapsz, ami tökéletes akkor, ha a pizza ízeit idéznéd fel egy kicsit egészségesebb formában.

szeptember30., 06:04

Próbáld ki a tormaszószt narancsosan, halak, csirke és vörös húsok mellett is finom!

De még egy adag gyors virslit is feldob ez a különlegesség, ami azon túl, hogy egészséges, még nagyon-nagyon finom is. Néhány napig a hűtőben is jól elvan, így többféle fogással kipróbálhatod.

október24., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.