Van élet a cukros paradicsomleveseken túl – itt egy zelleres változat!

A paradicsomot hosszú ideig csak dísznövényként használták, a 19. században azonban felismerték, hogy a termés íze is remek. Tisztelegjünk most az évtizedek óta fogyasztott finomságunk előtt egy kis zelleres felütéssel.

Hihetnénk, hogy a paradicsomleves valamelyik magyar menzán született, annak érdekében, hogy a jó sok cukorral készült szirupos lé segítségével valahogy leimádkozzák a gyerekek torkán ezt a termést, de nem lenne igazunk. Az olasz nemzeti konyha alapanyagául szolgáló paradicsomból levest először Maria Parloa készített 1872-ben, a menzás nénik csak utána következtek.

Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.
Van élet a cukros paradicsomleveseken túl.Fotó: mixetto

Szerintem nagyon érdekes, hogy a kiskertek tanácsadó szakanyagai szerint éppen olyan zöldségeket érdemes mellette termeszteni, amivel a gasztronómiában is tök jól összeillenek. Paradicsom mellé érdemes káposztát, zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot, sárgarépát vetni – ezekkel finom is a paradicsom.

A zelleres leves egy kicsit feldobja a hagyományos ízt, és még menőn is néz ki, ha tálaláskor friss zellerszárral díszítjük.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy doboz natúr paradicsompüré
  • 1 kisebb darab zellergumó
  • 6 darab friss koktélparadicsom
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 0.5 liter húsalaplé
  • 3 deci tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint színesbors-keverék
Recept idők

Elkészítés:

A zellert gondosan megtisztítjuk, majd lereszeljük. Fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a reszelt zellert, és egy-két percig pirítjuk. Ezután mehet rá a tejszín, az alaplé, a fűszerek, majd fedő nélkül főzzük egy pár percig. Közben a paradicsompürét simára keverjük a liszttel és egy merőkanálnyi meleg levessel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Ezek után alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd néhány percig, amíg besűrűsödik.

Tehetsz a levesbe végül egy-két friss, kockára vágott paradicsomot levesbetétnek, de sült hagymával, egy nagy adag spenóttal vagy mozzarellával is kiváló. Vagy mindegyikkel.:)

Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!
Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!

Ha ön is szereti a sült krumplit, de aggasztják a kalóriák, akkor ezt mindenképp ki kell próbálnia!

Tovább »

Még több recept

Szezonja van: medvehagyma-krémleves füstöltsajt-csipsszel

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:52

Ha ismered a házi, gyúrt tészta receptjét, sosem veszed majd a boltban

Készítheted olaszosan, de mákkal, grízzel és egy tejszínes, húsos ragu alatt is tökéletes a házi tészta. Egyszerűen, csíkokra vágva tökéletes tagliatelle (széles metélt) lesz a végeredmény.

április9., 09:33

Nem kell ennél különlegesebb ebéd: spenótos-füstölt sajtos tészta baconnel és fenyőmaggal

A spenót és a füstölt sajt klasszul összeillenek, ennek bizonyítéka ez a gyors, tésztás étel is, amit tálaláskor bébispenót-levelekkel, rukkolával és friss koktélparadicsommal is összefogathatsz, így langyos tésztasaláta készülhet belőle.

április8., 06:04

Könnyű és ünnepi: aszúleves parmezánnal

Imádjuk, mert úgy ünnepi, hogy percek alatt kész van, ráadásul nem leszünk tőle teljesen tele a dupla adag töltött káposzta előtt.

2019. november25., 09:24

Egy rakás ételhez jól illik a besamel – mutatjuk az alapreceptet!

A bezártságban több idő marad új dolgokat tanulni, így ezen a héten az öt alapmártás receptjét hoztuk el. Mindegyiket többféle ételhez felhasználhatod, legtöbbjükből pedig egy-két extra alapanyaggal más, ismert szószokat is összedobhatsz.

április8., 06:04

Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

április9., 06:00

Mustra