Egy süti reggelire, ebéd után, uzsonnára: így készíts banánkenyeret

Egy amerikai kutatóközpont megállapításai szerint a banán még úgy is képes csökkenteni az étvágyat, ha egy falatot sem ettünk belőle. Chicagói kutatók azt állítják, hogy pusztán az illatával képes becsapni az agyat. Azt az érzetet kelteni, mintha meg is ettük volna a gyümölcsöt.

A banánkenyér annyira egyszerűen összeáll, hogy nincs az a kezdő szakács, aki képes lenne elrontani. Tökéletes arra az esetre is, ha a gyerekekkel együtt sütnél valami finomat, mert néhány éves kortól a banán pürésítése, vagy a kimért hozzávalók adagolása már simán rájuk bízható. 

Az Egyesült Államokból indult, ahol nem a banán népszerűsége hívta életre valamikor 1930 körül, hanem a sütőporé. Onnantól kezdve gyorsan népszerű lett, talán amiatt, mert a túlérett banánok is elférnek benne. Sőt, azok leginkább.  1929-ben ugyanis New Yorkban érte el mélypontját minden idők legnagyobb tőzsdei válsága, amely később globális világgazdasági recesszióhoz vezetett. És hogy ennek mi köze a banánkenyérhez? Onnantól kezdve egy kicsit értékesebbé vált minden alapanyag, ez a sütemény viszont a kidobásra szánt banánokat is megmentette. Hát így.

Aztán már csak egy jó marketinges kellett, aki egy néhány évvel későbbb megjelent szakácskönyvben ezt, a sütinek talán túl egyszerű, ám kenyérnek nagyon izgalmas édességnek a nevét kiagyalja.

 

 

Enyhén sós vajjal az igazi.
Enyhén sós vajjal az igazi.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 20 deka liszt
  • 15 deka cukor
  • 2 tojás
  • 15 deka vaj vagy margarin
  • 2 darab banán
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A vajat keverd el a sóval és a cukorral, majd add hozzá az összetört banánokat is. Ha már az állaga egyenletes, akkor mehet a keverékhez a liszt és a sütőpor is. Ha túl sűrűnek találod, egy kis tejet is önthetsz bele. Az összes hozzávalót alaposan dolgozd el, töltsd át a tésztát egy hosszúkás sütőformába, végül süsd készre nagyjából 160 fokon, 35-40 perc alatt.

Ha szeretnél egy egyszerű cukormázat is a tetejére, akkor keverj el néhány kanál porcukrot pár csepp citromlével, fahéjjal és reszelt narancshéjjal. Amikor már krémes állagú, akkor öntsd a kihűlt banánkenyér tetejére. Enyhén sós vajjal tökéletes reggeli, de egy délutáni kávé mellé is jól áll.

Ha megunod ezt a változatot, csináld meg almával ugyanezt a sütit. Csak cseréld a receptben a banánokat 2-3 darab reszelt almára, a tálaláskor pedig szórj a cukormáz tetejére apróra vágott, pirított diót.

 

Miért görbe a banán?
Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább »

Még több recept

Az igazi chocolate chip cookie titka nem a csoki, hanem a só

Az amerikai katonák jó szívének köszönhetjük az édesség elterjedését.

október11., 09:50

Bűn az élet: az abbahagyhatatlan almás sajttorta

Hamar elkészül, és a hideg, krémes sütin a langyos, fűszeres almaragu sajnos abbahagyhatatlan kombó.

október15., 09:24

Már az egyiptomiak is ették, de ma is csodás: a sütőtökös pite

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges süteményt.

október16., 09:24

Isteni saláta, egyszerű köret, de akár főétel is készülhet belőle: kelbimbó gesztenyével

Aromás sajttal tökéletes főétel, zöldségekkel és fehérborecettel meleg, őszi saláta lehet belőle.

október14., 10:52

A francia bundás kenyér tulajdonképpen egy édesség, amihez csak ürügy a reggel

Elegáns változatban tejszínnel is készülhet, kalácsból.

október15., 12:04

Na jó, így könnyű vegának lenni: Tejszínes karalábéfőzelék

Petrezselymes fasírtgolyókkal, vajon sült, fokhagymás garnélafalatokkal is nagyon finom. Vega változatban egy kanál vajban megpirított paprikás-köményes diót szórj a tetejére.

október15., 10:44

Mustra