Egy süti reggelire, ebéd után, uzsonnára: így készíts banánkenyeret

Egy amerikai kutatóközpont megállapításai szerint a banán még úgy is képes csökkenteni az étvágyat, ha egy falatot sem ettünk belőle. Chicagói kutatók azt állítják, hogy pusztán az illatával képes becsapni az agyat. Azt az érzetet kelteni, mintha meg is ettük volna a gyümölcsöt.

A banánkenyér annyira egyszerűen összeáll, hogy nincs az a kezdő szakács, aki képes lenne elrontani. Tökéletes arra az esetre is, ha a gyerekekkel együtt sütnél valami finomat, mert néhány éves kortól a banán pürésítése, vagy a kimért hozzávalók adagolása már simán rájuk bízható. 

Az Egyesült Államokból indult, ahol nem a banán népszerűsége hívta életre valamikor 1930 körül, hanem a sütőporé. Onnantól kezdve gyorsan népszerű lett, talán amiatt, mert a túlérett banánok is elférnek benne. Sőt, azok leginkább.  1929-ben ugyanis New Yorkban érte el mélypontját minden idők legnagyobb tőzsdei válsága, amely később globális világgazdasági recesszióhoz vezetett. És hogy ennek mi köze a banánkenyérhez? Onnantól kezdve egy kicsit értékesebbé vált minden alapanyag, ez a sütemény viszont a kidobásra szánt banánokat is megmentette. Hát így.

Aztán már csak egy jó marketinges kellett, aki egy néhány évvel későbbb megjelent szakácskönyvben ezt, a sütinek talán túl egyszerű, ám kenyérnek nagyon izgalmas édességnek a nevét kiagyalja.

Enyhén sós vajjal az igazi.
Enyhén sós vajjal az igazi.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 20 deka liszt
  • 15 deka cukor
  • 2 tojás
  • 15 deka vaj vagy margarin
  • 2 darab banán
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A vajat keverd el a sóval és a cukorral, majd add hozzá az összetört banánokat is. Ha már az állaga egyenletes, akkor mehet a keverékhez a liszt és a sütőpor is. Ha túl sűrűnek találod, egy kis tejet is önthetsz bele. Az összes hozzávalót alaposan dolgozd el, töltsd át a tésztát egy hosszúkás sütőformába, végül süsd készre nagyjából 160 fokon, 35-40 perc alatt.

Ha szeretnél egy egyszerű cukormázat is a tetejére, akkor keverj el néhány kanál porcukrot pár csepp citromlével, fahéjjal és reszelt narancshéjjal. Amikor már krémes állagú, akkor öntsd a kihűlt banánkenyér tetejére. Enyhén sós vajjal tökéletes reggeli, de egy délutáni kávé mellé is jól áll.

Ha megunod ezt a változatot, csináld meg almával ugyanezt a sütit. Csak cseréld a receptben a banánokat 2-3 darab reszelt almára, a tálaláskor pedig szórj a cukormáz tetejére apróra vágott, pirított diót.

 

Miért görbe a banán?
Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább »

Még több recept

Banánpalacsinta – gluténmentes, tejmentes finomság

Létezik palacsinta liszt nélkül! Egészséges és egyszerű recept, az elkészült palacsinta pedig glutén- és tejmentes lesz.

március30., 06:00

Ezzel indítsd a reggelt: mangó-menta smoothie mézzel és lime-mal

Ha csak néhány perced van reggel, mégis szeretnéd valami nagyon egészségessel bebikázni a nehezen induló napokat, állítsd össze ezt a klassz turmixot, aminek az ízében a mangó és a méz dominál majd.

március11., 06:00

Turmixos banános-bébispenótos palacsinta glutén-, tej- és cukormentesen

Finom, könnyű, egészséges reggeli percek alatt glutén-, tej- és cukormentesen.

május12., 06:00

Ehhez a levendulás gofrihoz már szinte kötelező a fehér csokis sajtkrém

A fehér csokis krémsajtot ki ne hagyd, és ha hedonista napot tartasz, fekete ribizliből készíts forró gyümölcsragut a tetejére.

július12., 06:04

Az erdélyi édes málét próbáltátok már?

Ha valami izgalmasat készítenél úgy, hogy nem vered magad nagy költségekbe, ez az autentikus fogás lesz a te recepted!

június17., 06:04

Tejfölös banánkenyér gluténmentesen

Omlós, fenséges banánkenyér gluténmentesen. Az egyik legjobb a receptben, hogy a már barnulásnak, szottyadásnak indult banánt nem kell kidobni, a másik, hogy alig van vele munka, és még így is lenyűgöző reggelit vagy desszertet kapunk.

március23., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.