Egy süti reggelire, ebéd után, uzsonnára: így készíts banánkenyeret

Egy amerikai kutatóközpont megállapításai szerint a banán még úgy is képes csökkenteni az étvágyat, ha egy falatot sem ettünk belőle. Chicagói kutatók azt állítják, hogy pusztán az illatával képes becsapni az agyat. Azt az érzetet kelteni, mintha meg is ettük volna a gyümölcsöt.

A banánkenyér annyira egyszerűen összeáll, hogy nincs az a kezdő szakács, aki képes lenne elrontani. Tökéletes arra az esetre is, ha a gyerekekkel együtt sütnél valami finomat, mert néhány éves kortól a banán pürésítése, vagy a kimért hozzávalók adagolása már simán rájuk bízható. 

Az Egyesült Államokból indult, ahol nem a banán népszerűsége hívta életre valamikor 1930 körül, hanem a sütőporé. Onnantól kezdve gyorsan népszerű lett, talán amiatt, mert a túlérett banánok is elférnek benne. Sőt, azok leginkább.  1929-ben ugyanis New Yorkban érte el mélypontját minden idők legnagyobb tőzsdei válsága, amely később globális világgazdasági recesszióhoz vezetett. És hogy ennek mi köze a banánkenyérhez? Onnantól kezdve egy kicsit értékesebbé vált minden alapanyag, ez a sütemény viszont a kidobásra szánt banánokat is megmentette. Hát így.

Aztán már csak egy jó marketinges kellett, aki egy néhány évvel későbbb megjelent szakácskönyvben ezt, a sütinek talán túl egyszerű, ám kenyérnek nagyon izgalmas édességnek a nevét kiagyalja.

Enyhén sós vajjal az igazi.
Enyhén sós vajjal az igazi.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 20 deka liszt
  • 15 deka cukor
  • 2 tojás
  • 15 deka vaj vagy margarin
  • 2 darab banán
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A vajat keverd el a sóval és a cukorral, majd add hozzá az összetört banánokat is. Ha már az állaga egyenletes, akkor mehet a keverékhez a liszt és a sütőpor is. Ha túl sűrűnek találod, egy kis tejet is önthetsz bele. Az összes hozzávalót alaposan dolgozd el, töltsd át a tésztát egy hosszúkás sütőformába, végül süsd készre nagyjából 160 fokon, 35-40 perc alatt.

Ha szeretnél egy egyszerű cukormázat is a tetejére, akkor keverj el néhány kanál porcukrot pár csepp citromlével, fahéjjal és reszelt narancshéjjal. Amikor már krémes állagú, akkor öntsd a kihűlt banánkenyér tetejére. Enyhén sós vajjal tökéletes reggeli, de egy délutáni kávé mellé is jól áll.

Ha megunod ezt a változatot, csináld meg almával ugyanezt a sütit. Csak cseréld a receptben a banánokat 2-3 darab reszelt almára, a tálaláskor pedig szórj a cukormáz tetejére apróra vágott, pirított diót.

 

Miért görbe a banán?
Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább »

Még több recept

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Még egy klassz ötlet hétvégi brunchra: bundás kenyér casserole áfonyával

Elég vicces kifejezés a „bundás kenyér casserole”, de mennyivel elegánsabb, mint ha azt mondanánk, hogy rakott kenyérszeletek, esetleg csőben sült, tojásos szárazkenyér-falatkák.

március13., 06:00

Tejfölös banánkenyér gluténmentesen

Omlós, fenséges banánkenyér gluténmentesen. Az egyik legjobb a receptben, hogy a már barnulásnak, szottyadásnak indult banánt nem kell kidobni, a másik, hogy alig van vele munka, és még így is lenyűgöző reggelit vagy desszertet kapunk.

március23., 06:04

Készítsd a pogácsát túróval és sült hagymával, úgy még finomabb lesz!

A pogácsa örök dzsóker – nem kell ahhoz alkalom, hogy összedobjunk egy adagot, elég, ha van időnk rá. Egy kis májpástétommal, puha vajjal és zöldségekkel vacsorára is tökéletes, már ha marad belőle.

április3., 06:04

Desszert hedonistáknak: Mogyoróvajas-banános pite

Hogyan lehetne rossz bármi, aminek a nevében egyszerre szerepel a banán, a pite és a mogyoróvaj?

2019. október20., 09:44

Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

április2., 06:00

Mustra