A legjobb helyek egy erdei bográcspartihoz vagy sütögetéshez Budapesten

A nyári hőségben mindennél jobban várjuk a hűvös estéket, amikor végre kiszabadulhatunk a besötétített lakásból, találkozhatunk a barátainkkal, és egy jeges limonádéval a kezünkben letelepedhetünk a Duna-partra. Ilyenkor kerülnek elő a piknikkosarak, a nyársak és az ismerősök, akiknek földöntúli képességük van a tűzcsiholáshoz. Eláruljuk, hogy hol vetheted be őket Budapesten.

Szívesen szalonnáznál vízparton? A sütögetés számodra elképzelhetetlen panoráma nélkül? Esetleg egy erdő csöndjében bográcsoznál? Vagy nem szeretnél messze merészkedni a város éjszakai nyüzsgésétől? Mindegyik verzióra van egy tippünk!

A felkapott: Normafa

A nyári hétvégéken Normafa megtelik a belvárosban lakókkal. Az árnyékos helyeket pokrócok borítják, a magasban tollaslabdák és frizbik repülnek, a szél pedig tűzön sült finomságok illatát hozza. A Normafa Parkban befoglalhatod a tíz kijelölt kiépített tűzrakóhely egyikét az Anna-réten, a Szaniszló-réten, az Erzsébet-térdeplőn, a Béka-tónál és a Tündérhegyi kőfejtőnél. Érdemes minél korábban érkezni, mert a helyeket hamar elkapkodják.

A vonatozással egybekötött: Nagy-Hárs-hegy

Kösd össze a kellemeset... nos, a kellemessel. Pakold be a sütögetés hozzávalóit a hátizsákodba, és pattanj fel a gyermekvasútra Hűvösvölgynél vagy a Széchenyi-hegyen. Élvezd a természet közelségét és a szép kilátást. A Kaán-kilátót a Szépjuhászné állomásról közelítheted meg a sárga jelzésen haladva, és a közelében tűzrakóhellyel ellátott pihenőt is találsz. Ha pedig a sütögetés után kirándulnál, megkeresheted a Bátori-barlangot, a sárga háromszögön indulva pedig eljuthatsz a Makovecz-kilátóhoz, ahonnan az egész várost láthatod.

A kirándulós: Hármashatár-hegy, Virágos-nyereg

Tavaly novemberben három és fél kilométer hosszú interaktív tanösvényt avattak a Hármashatár-hegyen, ahol megismerheted a környező erdők élővilágát, két új kilátópontról nézhetsz körbe, de emellett még sütögethetsz is. A kirándulókat a Virágos-nyereg tűzrakóhellyel várja.

Az erdei: Kamaraerdő, Nagy-tisztás

Eltöltenél egy napot a fák árnyékában pihenve? Célozd meg a kamaraerdei Nagy-tisztást, ahol az öreg tölgyek árnyékában sütögethetsz, bográcsozhatsz a három kiépített tűzrakóhely egyike körül. Tuskókon ülve forgathatod a tűz felett a szalonnádat, később pedig asztal körül eheted meg az elkészült ételt. Az esőtől sem kell tartanod: behúzódhattok a húsz férőhelyes menedék alá. Ebéd után kirándulj a környék tanösvényén.

Mit kell tudni a tűzgyújtásról?

Mielőtt hozzálátnál a sütögetéshez, néhány óvintézkedést be kell tartanod. Tisztítsd meg a tűzrakóhely környékét a száraz falevelektől és ágaktól, nehogy gondot okozhasson egy kipattanó szikra vagy kósza parázs. A tüzet ne hagyd felügyelet nélkül, amíg ki nem hűl a hamu is. Gondoskodj arról, hogy mindig legyen készenlétben tűzoltásra alkalmas anyag vagy szerszám (víz, homok, esetleg lapát). Miután végeztél, gondosan oltsd el a tüzet, szórj homokot a hamura. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot itt olvashatod el.

A panorámás: Róka-hegyi kőbánya

Első hallásra talán különös ötletnek tűnhet egy kőbánya mellett piknikezni, pedig a Róka-hegyi tűzrakóhelyek mellől gyönyörű a kilátás. A kőfejtőt a HÉV csillaghegyi megállójából közelítheted meg az Ürömi úton. Mielőtt elkanyarodik balra a főút, térj le jobbra a Rókahegyi utcába, majd mássz fel a bal kéz felől nyíló Hegycsúcs utcán a Gyöngyvirág utcába. A P háromszög jelzésű ösvényre jobb kéz felől indul az út, ami a tűzrakóhelyhez vezet.

A közeli: Árpád-kilátó

Ha nem szeretnél megbirkózni Normafán a tömeggel és szívesen töltenél egy napot a természetben, válaszd a busszal is megközelíthető Árpád-kilátót. A Kolosy tértől a 65-ös vagy 65A jelzésű busszal tíz perc alatt a Fenyőgyöngye vendéglőnél lehetsz, ahonnan az Országos Kéktúra útvonalán kell elindulnod. A hangulatos Árpád-kilátóhoz érve két tűzrakóhelyet is találhatsz. A kilátás gyönyörű, a magas fák alatt pedig elbújhatsz a tűző nap elől is. 

A tóparti: Naplás-tó

Ugyan a Naplás-tóban nem mártózhatsz meg, a mellette található cinkotai Kis-erdőn átfutó tansövényt viszont tűzrakóhelyek szegélyezik. Vigyél magaddal bográcsot vagy nyársat, és töltsd a napot a tó partján, fák árnyékában.

A nyüzsgő: Római, Két Rombusz

Az is teljesen rendben van, ha szereted a főváros nyüzsgését, és eszed ágában sincs kirándulással összekötni a sütögetést. Te csak egy kellemes estét szeretnél eltölteni a barátaiddal, miközben iszogattok és bográcsoztok. A Két Rombusz tíz tűzrakóhellyel várja azokat, akik ilyen programot terveznek. Az alapanyagokról neked kell gondoskodnod, de a hely ad bográcsot, grillt vagy nyársat, persze cserébe a italokat illik náluk megvenni, és ne felejts el előre foglalni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra