Ezek lesznek 2019 lakberendezési trendjei

2019 lakberendezési trendjei a kreativitásra és a fenntarthatóságra fókuszálnak. Keverd bátran a színeket és a textúrákat, válassz természetes anyagból készült tárgyakat.

Idén számtalan trendet el kell engednünk, amik 2018-ban hódítottak. Búcsút intünk a rosé aranynak, a minimalizmusnak, a bézsőrületnek, ahogy a pozsgások is csak a növénybolondoknak maradnak meg. 2019 az élénk színek, a rétegek, az izgalmas minták és textúrák éve, ráadásul a környezetvédelemről sem feledkezünk meg. 

Visszatér a bohém stílus

Az elmúlt években a bohém stílus mind a lakásunkban, mind a ruhatárunkban megjelent, majd egy időre megváltunk tőle, hogy helyet kapjon egy letisztultabb irányzat. A vidám színek és minták kedvelőinek jó hírünk van – idén újra hódít ez a játékos stílus. A Décor Aid szerint a bohém darabok karakteressé teszik a lakást. Dolores Suarez, a Dekar Design dizájnere elmondta az Elle Decornak, hogy a nagy visszatérő ezúttal egy kis vintage csavarral robbant a trendek közé, a rétegek és a mintás textilek pedig valamivel letisztultabb formában jelennek meg.

2019-ben visszatér a bohém stílus az otthonokba
2019-ben visszatér a bohém stílus az otthonokba

Hódítanak a bársony bútorok

A 90-es évek nagy kedvence, a bársony nagyjából két évvel ezelőtt tért vissza a szekrényekbe, és ugyan a divatmagazinokból már kikopott, a lakásokban többé nem számít régimódinak vagy dohosnak. A dizájnerek úgy gondolják, hogy a bársony 2019 legfelkapottabb trendje lehet.

Egy bársonykanapé az egész lakást feldobhatja
Egy bársonykanapé az egész lakást feldobhatja

Jöhetnek az élénk színek és az izgalmas minták

Az elmúlt években egyre többen intettek búcsút a bézs árnyalatainak és a minimalizmusnak. Az emberek ráuntak a sterilitásra és a szabályokra. A dizájn már merészebb irányvonalat követ, a maximalista belső terekben merész színekkel és mintákkal, izgalmas textúrákkal játszik, keveri a különböző irányzatokat és korstílusokat – mondta Caitlin Murray, a Black Lacquer Design belsőépítésze az Apartment Therapynak.

Idén ne félj a színektől és a mintáktól
Idén ne félj a színektől és a mintáktól

Azt javasolja, hogy bátran párosítsd a kortárs darabokat vintage elemekkel. Alison Pickart belsőépítész szerint ne féljünk keverni a mintákat – legyen szó textilekről, csempékről vagy szőnyegekről –, rétegezzük őket merészen.

Kivirágoznak a textilek és a tapéták

Az idei év mintája a virág. Teljesen mindegy, hogy absztrakt módon jelenik meg, vagy a romantika burjánzó növényeit idézi. Erin Gates belsőépítész az Elle Decornak elmondta, hogy a virágminta klasszikus szépsége idén megjelenhet a textileken vagy a tapétán is. A House Beautiful azt javasolja, hogy borítsd virágba a hálószobád falait. Ha viszont óvatosabban vezetnéd be a trendet a lakásodba, kísérletezz a függönyökkel vagy a bútorokkal.

A virágmintás tapéta reneszánszát éli
A virágmintás tapéta reneszánszát éli

Fontos a fenntarthatóság

Egyre többen eszmélnek rá, hogy a 21. századi ember életvitele nem fenntartható. A felgyorsult hétköznapokban mi is mindent azonnal és kényelmesen akarunk. Műanyagpalackból isszuk a vizet, és néhány méternyi távolságot is autóval teszünk meg, közben pedig egyre halmozódik a Földünkön a nehezen lebomló hulladék, és az Északi-sarkvidéken élő jegesmedvék számára a globális felmelegedés már nem csak távoli fenyegetést jelent. A környezetet érintő katasztrófák miatt lassan ráeszmélünk, hogy tennünk kéne valamit. Idén a trendek abszolút ennek a törekvésnek kedveznek.

A fenntarthatóság szexi
A fenntarthatóság szexi

A Décor Aid szerint 2019-ben előtérbe kerülnek az újrahasznosított anyagok, az energiatakarékos készülékek és az élő növényfalak. Angie Lee, az FXCollaborative tervezési igazgatója úgy látja, hogy egyre fontosabbá válik az ember és a természet közötti viszony, ami az otthonokban is megjelenik organikus anyagok és szobanövények formájában. Kristen Peña, a K Interiors alapítója szerint kézműves darabokkal is tehetünk a környezetünkért. Ezek általában nemcsak természetes anyagokból készülnek, de a megvásárlásukkal a helyi alkotókat is támogathatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek