Ingyen kóstolhatod a világ legbüdösebb gyümölcsét

Thai fesztivál mellett a bor, a sörök és a természet kedvelői is találnak jó programokat a következő hetekben, például a világ legbüdösebb gyümölcsét, a friss duriánt is meg lehet majd kóstolni.

Thaiföld nincs közel, nem is olcsó eljutni oda, éppen ezért döntött úgy a Thaiföldi Királyság magyarországi nagykövetsége, a Thai Kereskedelmi Központ, a Thaiföldi Turisztikai Hivatal és a Thaiturizmus utazás, hogy akkor majd ők csinálnak egy kis Thaiföldet Budapesten egy napra, szeptember 2-án egy ingyenes fesztivállal. 

"Földrajzilag távol vagyunk egymástól, nem igazán tudnak sokat a magyarok a thaiokról, ahogyan ők sem tudnak sokat a magyarokról, pedig a személyes tapasztalatom szerint nagyon sokban hasonlít a két ország. Szeretünk jókat enni, táncolni, szeretjük mi is a jó kis kényeztető spa kezeléseket, a masszázst és a sportokat is"- mondta Jakkrit Sivali, a Thai Királyság magyarországi nagykövete, aki pontosan olyan izgatottan mesélt a vasárnapi fesztiválról, mintha csak a saját születésnapi buliját szervezné, és tényleg úgy tűnik a programok alapján, hogy gyakorlatilag minden turistacsalogató trükköt bevetettek.

Thai ételeket is lehet kóstolni.
Thai ételeket is lehet kóstolni.Shutterstock

Mi lesz a Vajdahunyad várában?

Mert mi jut az emberek eszébe ha azt kérdezik, mit tudnak Thaiföldről? A furcsa ételek, a díszes ruhába öltözött táncosok, a thai masszázs vagy a thai box. Na, ezek mind lesznek a fesztiválon. Külön erre az alkalomra érkezik egy thai tánccsoport, akik különleges autentikus táncokat mutatnak be, állítólag olyat, ami még Thaiföldön is ritka, de lesz thai bábelőadás is, ami egészen más mint az Európában megszokott. Lesz természetesen főzés, ahol meg lehet nézni, hogyan készülnek a thai fogások, például a lazacos curry. Ki lehet próbálni a tradicionális thai masszázst, meg lehet nézni milyen is a thai box.

És amiért megéri nagyon hamar érkezni, az a friss thai gyümölcsök kóstolója, amit a Kereskedelmi Központ intézett, és olyanokat lehet kóstolni, amiket gyakorlatilag lehetetlen egyébként  itthon beszerezni. Lesz friss durián, baby ananász, mangosztán és rambután is, meg persze bazársor, ahol fűszereket, szépségápolási cikkeket vagy akár ékszereket is lehet venni, illetve thai sört, thai kávét, thai jeges teát és kókusz juice-t is, na meg rengeteg thai ételt is lehet majd kóstolni két színpadi program között vagy helyett. 

Borfesztivál, sörfesztivál, természetjáró fesztivál

A következő napok egyébként is kedveznek azoknak, akiket érdekel a gasztronómia, ugyanis szeptember elsején, szombaton sörgyárba lehet menni fesztiválozni, megnyitja a kapuit a Dreher, be lehet nézni a gyárba, lesznek koncertek és erre az alkalomra sörkülönlegességek, mint a Black Plum japán szilva aromájával és karamellás ízvilággal, a Tropical Lager, Red Ale vagy frissítő fűszeres Bombay IPA. 

Aki nem igazán szereti a sört, annak csak egy hetet kell várni, hogy a 27. Budapest Borfesztiválon, ahol több ezer hazai és külföldi bort lehet kóstolni szeptember 6-tól. Idén a balatoni régió borai, gasztronómiája és kultúrája lesz a központban. Aki pedig nem tud ennyi bor között választani és kitalálni, melyik standra is menjen és milyen bort is kóstoljon, annak segíthet a Vinometer alkalmazás, ami a fesztiválra külön tematikus bortúrákkal készült. 

Nem csak a borok, a helyszín sem mindennapi.
Nem csak a borok, a helyszín sem mindennapi.Szigetváry Zsolt

Aki inkább enne, annak nem csak Budapesten, de vidéken is érdemes szétnézni, ugyanis lesznek lecsófesztiválok Vácott és Szentesen, Chili fesztivál Solymáron, de már több helyen is elkezdődnek a szüreti napok, természetesen főzőversenyekkel. 

De szeptember 7-től a Dunakanyarban Természetjáró Fesztivált is tartanak, itt nappal a környék felfedezése, tematikus túrák, teljesítménytúrák, biciklitúrák vagy akár vízitúrák között lehet válogatni, este pedig koncerteken lehet táncolni, ha marad még energia. 

Túrázni fesztivál keretein belül is lehet.
Túrázni fesztivál keretein belül is lehet.Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra