Töltődj fel Magyarország legszebb kertjeiben!

Színpompás virágok, hatalmas fák, különleges növények és madárcsicsergés. Elképzelni sem tudnánk jobb hétvégi relax programot. Látogasd végig velünk Magyarország legszebb kertjeit!

Ugyan az időjáráson még nem érzékeljük, de ha a naptárunkra pillantunk, tudjuk, hogy közeledik az ősz. Jó hír ez azoknak, akik szívesen hagynák maguk mögött a kánikulát, hogy kiszabadulhassanak a természetbe. Elhoztunk neked öt gyönyörű kertet, ahová ellátogathatsz már augusztusban, de csodás látvánnyal fogadnak ősszel is.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

A 180 éves, vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert műemlék és természetvédelmi terület. A 27 hektár nem csak üvegházaknak, pálmaháznak és kaktuszháznak ad otthont, a séta útvonalak mellett felbukkanhat egy vízimalom, egy vízesés és néhány műrom. A kertben számos állatfaj is megtalálható, 63 féle madár rak fészket a fákon és 22 féle hal úszkál a vizekben. A kertben részt vehetsz biológusok és kertészmérnökök által tartott kerti szakvezetésen, ami csoportonként 4000 forintba kerül. Október 31-ig ezek a másfél órás séták főként gyűjteményekbe és az üvegházakba adnak betekintést, a téli időszak március 31-ig tartó, szintén másfél órás sétái pedig az örökzöldekre és az üvegházakra koncentrálnak.

#botanicalgarden #nature #zen #peace

Tünde Tóth (@t.tundi1) által megosztott bejegyzés,

Szeptember 15. és 23. között a Biblia növényei címmel önálló és vezetett séták is indulnak, amely a Biblia gyakori növényeit járja körül és mutatja be kulturális jelentőségüket. A programhoz kapcsolódva szeptember 22-én 11 órakor pedig Fráter Erzsébet, biológus tart előadást a bibliai ételekről és étkezésekről középpontban a növényekkel.

A kertbe az egyéni felnőtt belépő 1000, a diák (6-tól 18 éves korig) és a nyugdíjas 500 forint, 15 fő felett lehetőség van csoportos kedvezményre is.

Rétimajor lótuszkert, Sárbogárd közelében

Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, Sárbogárd közelében található Rétimajor különlegessége, hogy 800 hektárjából hétszázat vízfelület foglal el, amin halgazdálkodás folyik. Zichy gróf egykori uradalmi majorja ma már természetvédelmi terület, ami nem csak a horgászok, a kirándulók úti célja is lehet. Különlegessége az indiai lótusz, amit mostanában érdemes megcsodálni, hiszen egészen augusztus végéig nyílik. Az Aranyponty Halászati Múzeum 200 éves épületében a halászati tárlatot tekintheted meg, ha pedig megéheztél, megkóstolhatod a majorban nevelkedett halakat a halászcsárdában, a halászlevük és a halchipsük állítólag verhetetlen. 

A múzeumba is a csárdában válthatsz jegyet 250-350 forintért, előzetes kérésre 5000 forintért idegenvezető kalauzol végig a tárlaton.

#lotus #flower🌺 #rétimajor #dolgokamiketszeretek #thingsilove

Balogh Hajnalka (@hajni_balogh) által megosztott bejegyzés,

Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kert, Pécs

Az egykori jezsuita Pius gimnázium kertjét1952-ben kezdték botanikus kertté fejleszteni, mára a Pécsi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékéhez került. A 6,85 hektáros természetvédelmi területen több mint 8000 féle növény található a parkban, a Japán-kertben, a mediterrán gyűjteményben, a kőkertben, az üvegházakban vagy a gyógy- és fűszernövényeket tartalmazó tündérkertben.

növényelésekben . . . #nature #plants #flovers #naturephotography #plantsofinstagram #pécs #green #greenhouse

Liz (@tsukimajo) által megosztott bejegyzés,

A kert ugyan csak hétfőtől péntekig tart nyitva, előzetes egyeztetés alapján szombaton is látogatható. Szeptember 28-én a Kutatók éjszakáján is részt vesz, ezen a napon ingyenes programmal várnak.

A gyerek belépő 9 éves korig 200, a diák és a nyugdíjas 400, a felnőtt pedig 700 forint, amin felül csoportos kedvezményt is igénybe vehetsz.

Tuzson János Botanikus Kert, Nyíregyháza

A Tuzson János Botanikus Kert Nyíregyházán található, a Sóstói erdő szomszédságában. A Japánkert, a Látványpark, a kövirózsa gyűjtemény, a fűszernövénykert, a tó és az Óriások ligetében található mamutfenyő mellett a kert büszkesége az üvegházban fellelhető tüskés tündérrózsa. Ez a növény elbírja egy kisgyerek súlyát, és évente egyszer, mindössze két napig, augusztus elején virágzik. Az apróbb látogatók játszhatnak a sövény labirintusban vagy birtokukbó vehetik a játszóteret. A kert ősszel is gyönyörű látványt nyújt, perzsa varázsfái vörösbe, páfrányfenyői sárgába öltöznek.

 A belépő 6 éves kor alatt 60 forint, 18 éves korig és nyugdíjasoknak 300, felnőtteknek 500 forint.

Budapesti Füvészkert, Budapest

Nemecsek Ernő a Füvészkertben mártózott meg kétszer is a vízben, ami végül a Pál utcai fiúk tragikus végkimenetelét is okozta. Persze nem kell irodalomrajongónak lenned, hogy jól érezd magad az 1777 óta működő kertet, amit a fotósok és Instagram függők is előszeretettel vesznek célba. Sétáld körbe a parkot, csodáld meg a hatalmas orchidea- és kaktuszgyűjteményt, az üvegház banánpálmáit vagy az óriás tündérrózsát. Ha közel került a szívedhez egy növény, akár örökbe is fogadhatod.

Felnőtt jegyet 1000, diák vagy nyugdíjas belépőt 600 forintért válthatsz, de vehetsz családi jegyet 3000 forintért vagy havi bérletet 2500 forintért.

Welcome to the jungle.🌿 • • • #fuveszkert #budapest #plants #mik #jungle

👼🏼❤️ (@tkcs_nkltt) által megosztott bejegyzés,

Oszd meg másokkal is!
Mustra