A világ legboldogabb országa, ahol 1999-ig nem volt tévé

Ismerd meg az országot, ahol a közelmúltig nem volt televízió, GDP helyett pedig nemzeti boldogság mutatóban mérik az ország sikerességét. Most egy magyar filmes közreműködésével dokumentumfilm készült róla.

Európai szemmel nézve Bhután egy varázslatos, világtól elzárt országnak tűnik. Ez részben igaz is, hiszen miközben az elmúlt évtizedekben a lakosság a modernizáció útjára lépett, mégis féltve őrzi hagyományait. Most mi is betekintést nyerhetünk ebbe a titokzatos helybe Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya A monostor gyermekei című dokumentumfilmje segítségével – a film augusztus 23-ai premierjéig íme öt érdekesség erről a csodálatos országról.

1. Az utolsó első tévéadás

Egészen 1999-ig Bhutánban nem volt televízió. Amikor az ezredforduló előtt nem sokkal a király engedélyezte a tévé bevezetését – egy nagyszabású és sok lépésből álló modernizációs folyamat részeként –, Bhután lett a Föld utolsó olyan országa, ahol az otthonukból is tudtak tévézni a lakosok.

Függőhíd az egzotikus Bhutánban
Függőhíd az egzotikus BhutánbanFotó: Shutterstock

2. Mindenki látni szeretné, de csak keveseknek sikerül

Bhutánt nem könnyű meglátogatni. Bár 1974-ben a kormány megnyitotta az országot a külföldiek előtt, szinte kizárólag szervezett utazások keretein belül lehet belépni a királyság területére. Egyéb esetekben szigorú engedélyekhez kötik, így valóban csak kevesen juthatnak el ebbe a gyönyörű országba.

3. Ahol az eredményeket boldogságban mérik

Bhutánban a GDP nem annyira számít, viszont van nekik egy bizonyos Bruttó Nemzeti Boldogság, azaz GNH-mutatójuk. Ezt azért vezették be, hogy mérhetővé tegyék a lakosság kollektív boldogságát és jólétét, és valóban úgy tűnik, hogy ez az ottaniaknak sokkal inkább számít, mint a pénz – nem véletlen, hogy ők a világelsők ezen a téren. 

Vidám gyerekek egy bhutáni faluban
Vidám gyerekek egy bhutáni falubanFotó: Shutterstock

4. A foci meghódítja Bhutánt

Mint oly sok más „nyugati” jelenség, a futball is viszonylag későn érkezett el Bhutánba. A nemzeti válogatottat mindössze 1982-től állítják össze, ám azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 2010 óta már női válogatottal is büszkélkedhetnek, és egyre több fiatal látja ebben a sportágban élete nagy lehetőségét. Sokáig az ország focicsapata számított a leggyengébb válogatottnak – órási öröm volt hát, amikor 2015-ben vb-selejtező meccset nyertek Srí Lanka ellen.

5. A monostorok országa

Kevesebb mint 800 ezer lakosra több mint 1300 buddhista kolostor jut még ma is. Ezek többségében többszáz vagy akár -ezer évesek, és kiemelten nagy figyelmet fordítanak a gondozásukra. Egyik leghíresebb a Paro Taktsang, melyet minden turista látni szeretne, de érdemes a kisebb családi monostorokat is meglátogatni.

Paro Taktsan monostor
Paro Taktsan monostorFotó: Shutterstock

Az augusztus 23-án mozikba kerülő A monostor gyermekei című bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm egyik központi helyszíne egy ilyen kis családi monostor, ahol két kamasz testvér történetén keresztül nyerhetnek bepillantást a nézők a modernizáció és a hagyománytisztelet találkozásába, generációk közötti feszültségekbe, a buddhizmus ma is megigéző kultúrájába, de az LMBTQ keleti szemléletű megközelítésébe is. A film magyar nyelvű előzetesét itt tudod megnézni.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.