Mi a francia baguette titka?

Az, hogy nagyon komolyan veszik. Az éves baguette-versenyen például nem csak 10-15 baguettet kóstolnak meg: 138 résztvevő péksüteményén is átrágják magukat!

A versenyek győztese látja el az elnöki palotát friss péksüteménnyel, a győztesnek kijáró közel két millió forintos pénzjutalmat pedig Párizs polgármestere, Anne Hidalgo adja majd át egy májusi kenyérfesztiválon.

Nem lehet elsietni

A BBC-nek nyilatkozó pék, a francia-tunéziai Mahmoud M'seddi szerint az idő az egyik legfontosabb hozzávaló, ha az Év Baguettje díj elnyerése a cél. Az észak-afrikaiak által dominált megmérettetés (hat év alatt négyen nyertek) legfrissebb nyertese szerint sokan vannak ugyanis, akik elsietik a dolgot, és nem hagynak elég időt a dagasztás során arra, hogy megfelelően megkeljenek a cipók.

shutterstock 767950150
Shutterstock

Szerinte nem az észak-afrikaiak titkos hozzávalói miatt nyernek ilyen gyakran a tunéziaiak: egyszerűen csak sok közöttük a tradicionális pékséget üzemeltető pék.

Korán kel, de nem a pék

Tervei szerint saját kezűleg szállítja egyébként majd ki a baguetteket, és reméli, hogy néha összefut azért az elnökkel a palota folyosóin. ”Sosem fogom elfelejteni ezt az évet” – lelkendezett Mahmoud. A 15 tagú zsűri négy óra alatt rágta egyébként át magát a 138 kenyéren, ami bizony elég szép teljesítmény.

Na jó, a pék is.

Az erjedéshez szükséges időt ugyanis - nem túl meglepő módon - úgy biztosítja a nyertes, hogy nagyon korán kel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek