Mit szólnak a magyar vega pizzához Las Vegasban?

Szabadfi Szabolcs kézműves pék a legnagyobb amerikai pizzaexpón rendezett versenyen indult egészen extra vega pizzájával. Mit szóltak Las Vegasban a kovászos, naranccsal marinált tökszalagos, trikolor mángoldos pizzához?

Múlt héten rendezték meg az amerikaiak a világ legnagyobb iparági kiállítását, a 34. PizzaExpót összesen több mint 500 kiállítóval, 1400 standdal és több tízezer látogatóval. A kiállítás része egy nemzetközi pizzaverseny (az International Pizza Challenge) is, és idén a versenyzők között egy magyar induló is volt: Szabadfi Szabolcs, kézműves pék, pizzamester. Mutatjuk, mit szóltak az amerikaiak a magyar vega pizzához.

Szabadfi Szabolcs, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Szabi, a pék a nem klasszikus (non-traditional) kategóriában versenyzett kovászolt pizzájával. Összesen öt kategóriában (traditional, non-traditional, pan, pizza napoletana, gluten free) indultak a versenyzők, több mint 200-an a világ minden tájáról. Szabi különleges tésztájának az alapja a természetes kovász volt, és olyan összetevőket használt fel vega pizzájához, mint a zöldparadicsom, a fekete fokhagyma, a naranccsal marinált tökszalag, a burrata, a chiliszál, a trikolor mángold, a bébirépa, vagy a bazsalikomkaviár.

„Olyan pizzát készítettem, aminek küldetése volt! Csak organikus kerti zöldségeket használtam és sajtot. A tésztám hosszú, 3 napos eljárással készült kovásszal. Azt szerettem volna elérni, hogy felfújódjon, levegővel telített legyen, és sikerült. Egy könnyed, friss ízű pizzát szerettem volna létrehozni, és boldog voltam, amikor a versenyen a speaker ebben megerősített. Állítása szerint a nap legfrissebb ízű pizzája az enyém volt” – mesélte el Szabi, a pék.

A magyar pizza és megálmodója végül a 22. lett a világversenyen. Érdekesség, hogy előtte csak az amerikaiak, az olaszok és egy japán versenyző végzett több pontszámmal ebben a kategóriában, így a nemzetek versenyét tekintve Magyarország a negyedik helyet csípte meg.

Szabadfi Szabolcsnak egyébként nem ez az első pizzamegmérettetése, tavaly sikeresen szerepelt a Campionato Mondiale Della Pizza pármai világversenyen, valamint a Campionato Europeo Della Pizza elnevezésű milanói Európa-bajnokságon is. Április második hetében egyébként újra Olaszország felé veszi az irányt, ismét a legnívósabb pármai Campionato Mondiale Della Pizza pizzavilágversenyen mérkőzik meg, most ráadásul három kategóriában is indul egyszerre: a pizza classica, a pizza pala és a gluténmentes kategóriában.

Ki is ez a pék?

Szabadfi Szabolcs épp 26 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehérkenyér receptjét, alap életműködéséhez pedig három dolog szükséges: liszt, kovász és kávé. A folyamatosan pörgő pék Kőszegről származik, összesen 10 évet töltött külföldön  (Ausztriában, Máltán, Olaszországban és Svédországban), majd hazajött, és három éve megnyitotta a Panificio il Basilico-t, azaz a Bazsalikom Pékséget, amely egyben bisztró is. 

Mi is az a Panificio il Basilico?

A Panificio il Basilco, azaz a Bazsalikom Pékség története 2012-ben kezdődött, piccolo paninókkal, majd 2014 nyarán nyitott meg az első kis üzlet, a budapesti Városmajor utcában. Azóta már a Király utcában, a hold utcai Belvárosi Piacon és Szentendrén is megtalálható egy-egy üzlet.

Mustra