Bajban a kakaótermesztés: kifogyunk a csokiból?

A globális felmelegedéshez köthető időjárás változások a kakaótermelést is jelentősen visszafoghatják.

A kakaótermelést a globális felmelegedés következményei lehetetleníthetik el, vagy nehezíthetik meg annyira, hogy akár évi 100.000 tonnás hiány is kialakulhat a közeljövőben – írja a Metro. A következő évtizedekre vonatkozó időjárási előrejelzések szerint elsősorban a csökkenő páratartalom miatt aggódhatnak az amúgy is meglehetősen elavult technológiákat használó kakaótermesztők. 

shutterstock 115037254

A kakaóültetvényeknek elsősorban magas páratartalomra és bőséges csapadékra van szüksége, a kakaótermelő afrikai országok, például Ghána termelőinek magasabban fekvő területekre kéne tehát költöztetnie az ültetvényeiket, ha ellensúlyozni szeretnék a páratartalom csökkenését. Ez azonban a fentebb fekvő élőhelyek ökoszisztémájának jelentős felforgatása árán lenne csak lehetséges. Jelenleg ráadásul meglehetősen idejétmúlt eszközökkel és kisebb farmokon zajlik a kakaótermesztés zöme, ami a mértéktelen csokifogyasztásunkkal együtt könnyen azt eredményezheti, hogy néhány éven belül évi 100.000 tonnás hiány alakulhat ki a piacokon.

1-2 évnek el kell telnie persze ahhoz, hogy mindez az árakon is érzékelhető legyen, de az időjárási viszonyok változásainak, a csökkenő tartalékoknak és az elavult módszereknek köszönhetően néhány évtizeden belül komoly nehézségekkel találhatjuk szemben magunkat csokifronton. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek