Tudod, melyik volt Marilyn Monroe kedvenc pezsgője?

Ugyanaz, mint a legendásan fényűző életet élő Marie Antoinette-é. És azt gondoltad volna, hogy a világ legdrágább pezsgőjének egyetlen palackjának árából kijönne akár egy kisebb használt autó is? Érdekességek a világ legelőkelőbb italáról – mert ugyan bármikor jól esik belőle egy (két...) pohárral, azért mégiscsak most van a szezonja.

Nemrég egy kóstolón életem legdrágább – és egyúttal legfinomabb – pezsgőjéhez volt szerencsém: a több mint két évszázados múltra visszatekintő Piper-Heidsieck Rare nevű cuvée-jéhez 1998-ból. Egy másfél literes üveg annyiba kerül belőle, mint egyhavi lakbérem (és ezzel messze nem ez a legdrágább champagne, de erről kicsit később), cserébe az illata és az íze olyan, mintha egy francia pékséget zártak volna a palackba. És ez jót jelent. Nagyon, de nagyon jót. Ennek apropóján utánanéztem a pincészetnek, és ha már amúgy is szezonja van, akkor magának a pezsgőzésnek is, és persze hogy találtam egy csomó érdekességet.

Hogyan lett a pezsgő a világ legelegánsabb itala?

"Az egyik oka az, hogy a pezsgőkészítés metódusát hosszú időn át szigorú titokként őrizték, ami különleges misztikummal ruházta fel az italt, és drágává is tette. Emellett Franciaországban a reims-i katedrális (Reims a champagne-i borvidék egyik központja) volt a királyok koronázásának helyszíne. Egy király megkoronázása mindig valami újat jelentett egy ország életében, ettől remélt mindenki jobb életet, több lehetőséget – mint manapság az Újesztendőtől. Az első pezsgőket még ezeken a koronázásokon fogyasztották (akkoriban még koronázási bornak nevezték) valószínűleg ezért lett az ünnepek itala a pezsgő" – írtuk korábban

Champagne régió egyik legrégebbi pincészetében, a Piper-Heidsiecknél, az 1700-as évek végén határozták el, hogy "királynéhoz méltó cuvée-t" készítenek, hogy meghódítsák vele a versailles-i udvart. Jó ötlet volt: Marie Antoinette kedvence lett, neki hála a pincészet italainak híre gyorsan terjedt. Hamarosan 14 királyi udvar hivatalos pezsgőbeszállítója lett világszerte – még Kínában és Thaiföldön is ez került az uralkodói poharakba.

Melyik pezsgő volt Marilyn Monroe kedvence?

Az 1950-es években már nem a királyok és királynék, sokkal inkább a filmcsillagok kedvence lett ugyanez a champagne ház. Biztosan te is hallottad már, mit felelt Marilyn Monroe, amikor 1953-ban megkérdezték, mit visel alváshoz: "semmi mást, csak Chanel No.5 parfümöt". Azt viszont kevesen tudják, hogy az idézetnek van egy második fele is, miszerint minden napot egy pohár Piper-Heidsieck-kel indít, hogy átmelegítse vele a testét – a Bonjourparis.com és a pezsgőpincészet kommunikációja szerint legalábbis ez a teljes sztori.

És ha már a filmvilágnál tartunk: 1933-ban az első pezsgő amit a szélesvásznon látni lehetett, ugyanennek a pincészetnek egy palackja volt, a legendás Stan és Pan sorozat 'Sons of the Desert' epizódjában. Ma is gyakran szerepelnek a Piper palackjai a filmvásznon, legutóbb például a Café Society, az Elle, a Jackie, és a Sötét Ötven Árnyalata filmekben tűnt fel. Így aztán gondolom már senkit nem lep meg az az információ, hogy az Oscar-gálák és a Cannes-i filmfesztivál hivatalos pezsgőjét is a Piper-Heidsieck készíti.

Nagyon nem az a világ legdrágább pezsgője, amire gondolnál

A fentiek ellenére, ha valaki olyat, aki nem nagyon iszik pezsgőt, megkérnek arra, hogy nevezzen meg híres pezsgőfajtákat, az szinte biztosan a Dom Perignont, vagy a Veuve Clicquot-t fogja mondani. Ebben valószínűleg közrejátszhat a tény, hogy ezek a világ legdrágább pezsgői közt vannak. Bár a jelenlegi legdrágábbnak – melynek magnumpalackja (1,5 literje) több mint egymillió forintba kerül –, nem túl valószínű, hogy hallottad már a nevét: ez ugyanis a Boërl & Kroff Brut. (Én legalábbis a büdös életben nem hallottam még róla, pedig amúgy szeretem a pezsgőt.)

Van egy olyan pezsgődivat, ami hozzánk még nem érkezett meg 

"Van egy divathullám, ami Magyarországra még nem ért el. Ha valakinek 20 évvel ezelőtt azt mondom, hogy öntsön jégre pezsgőt, akkor a minimum az, hogy kinevetnek, de lehet, hogy meg is köveztek volna, ma pedig már a sparkling on the rock a világ egyik legtermészetesebb dolga" – oszlatta el Kovács György (a Törley Kft. ügyvezető igazgatója) azoknak a félelmeit, akik nem merik kipróbálni a tényleg jéghideg pezsgőt.

Pukkantani bunkóság

Jégre tölteni tehát nem ciki, a dugót kilőni az üvegből egy hangos pukkanás kíséretében viszont igencsak az. (Vihogva a többiekre locsolni az üveg tartalmát pláne.) A pezsgőetikett azt diktálja, hogy miután jeges vödörben (kb. 20 perc alatt) vagy hűtőszekrényben (2-3 óra alatt) a megfelelő hőmérsékletűre hűtöttük a palackot, tépjük le a fóliát, lazítsuk meg a drótkosarat.

Majd döntsük meg kb. 60 fokban a palackot, egyik kezünkkel a dugót tartva a talpánál fogva kezdjük forgatni. Lassan óvatosan nyissuk – maximum szisszenjen, semmiképp ne pukkanjon – és ügyeljünk rá, hogy a dugó nehogy elszabaduljon. Csin-csin!

További buborékos olvasnivalók

Így válassz pezsgőt! Ha jól választasz, a pezsgőzés nem csak egy kötelező programpont lesz szilveszterkor, hanem igazi élményt fog nyújtani. 

Ilyen a Törley-gyár a kulisszák mögött: Egy szép nyári napon ellátogattunk a Törley Háros utcai telepére, illetve az Anna utcában található látogatóközpontba, hogy megnézzük, hogyan is készülnek a termékeik, és elbeszélgessünk egy kicsit a pezsgőzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Nyaralj és pezsgőzz Somlón: Háborítatlan nyugalom van, a tömegturizmus nagy ívben elkerüli. Nincs bódésor, nincs dodzsem, nincs ricsaj. Van viszont minőségi vendéglátás, mesebeli présházikók és kortárs dizájn pezsgőpincészet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek