Titkos tipp egy tökéletes belföldi nyaraláshoz

Eszedbe jutott már, hogy Somlón nyaralj? Eddig nekem sem, aztán nyár elején két napot itt töltöttem, és teljesen elvarázsolt. Tömegturizmus és vurstli nincs, nyugi, kaja, pia van. És még a Balaton sincs messze.

Még nem találtad ki hol nyaralj idén? Nyugalomra, finom falatokra vágysz, és egy olyan helyre, amit még nem kapott fel – és tett teljesen tönkre – a tömegturizmus? Viszont azért legyenek programlehetőségek, és elérhető közelségben valami vízpart is? Van egy jó tippem, és még csak nem is kell érte messzire utaznod. Ismerd meg az elbűvölő Somlót!

Hol van?

Somló egy barátságos kis tanúhegy, Budapesttől 170, a Balaton partjától kb. 50 kilométerre. A tájat ódon présházak, kis kápolnák, bazaltorgonák, árnyas erdő és idilli szőlőskertek uralják, séta közben simán szembejöhet néhány vadnyúl vagy őz. Minél feljebb kapaszkodsz a hegyen, annál szebb a látvány: egészen a Káli-medencéig ellátni. Ha a többi hegyet nem is, a Badacsonyt jellegzetes alakjáról biztosan felismered majd.

Miért lesz itt jó nekem?

Mert háborítatlan nyugalom van, a tömegturizmus szerencsére nagy ívben elkerüli. Nincs bódésor, nincs dodzsem, nincs ricsaj. Van viszont minőségi vendéglátás, mesebeli présházikók és kortárs dizájn pezsgőpincészet, jól jelölt túraútvonalak. A csend és a nyugalom viszont nem jelent teljes elszigeteltséget: csomó látnivalót és programlehetőséget tartogat a környék. 

Hogyan jutok ide?

Ha meg tudod oldani, a legjobb autóval jönni (Budapestről a menetidő forgalomtól függően két-két és fél óra) mert így könnyebb programot szervezni. De busszal sem lehetetlen lejutni, viszont elég hosszú az út, és helyben max. bringát bérelve tudsz nagyobb távolságot bejárni. Bár így legalább tényleg lassú, nyugis lesz a nyaralás – és több bort tudsz kóstolni.

Mit lehet csinálni?

Kirándulni: Amikor itt jártam, egy kb. három órás, öt kilométeres körtúrával Somló legjavát bejártam, és neked is jó szívvel ajánlom. Szintkülönbség szépen van benne, de nem rohanva, hanem ráérősen sétálva bárki le tudja küzdeni. Somlóvásárhely felől indulva mássz fel egészen a Kőkonyha-dűlő bazaltorgonáiig, majd nézd meg a pár éve felújított Szent Ilona kápolnát – hófehér faláról, és messziről csillogó, ezüstös tetejéről nem lesz nehéz felismerni.

Aztán sétálj tovább a szőlőben, majd kanyarodj fel az erdőbe, kisvártatva eléred a somlói vár romjait. Több fala is áll, a legérdekesebb a gúla alakú torony, amiről azt írják, vagy a vár konyhájának kéménye, vagy a kápolnájának teteje lehetett. A vártól már nincs messze a Szent István-kilátó. Ha viszel magaddal némi elemózsiát és egy üveg jó somlói bort, klassz, panorámás pikniket tarthatsz a tetőn. Végül ereszkedj vissza a kiindulási pontra. Online nem találtam tökéletes térképet (még ez az elég réginek tűnő volt a leginkább elfogadható), de helyben sétálgatva azt tapasztaltam, hogy az egyes túraútvonalak, a főbb látnivalók felé vezető irányok jól ki vannak táblázva, nem fogsz eltévedni.

Pezsgőt és bort kóstolni: Nyilván nem csak itt lehet a hegyen – sőt, arra biztatlak, hogy ha több időd van mint nekem volt, akkor deríts fel minél többet a szimpatikus kis pincészetek közül –, de én csak a Kreinbacher Birtokon jártam, úgyhogy őket tudom ajánlani. A pincészet néhány éve tört be a piacra francia pincemester felügyelete alatt, hagyományos, champagne-i eljárással készülő pezsgőivel, sikerük azóta is töretlen. És nem csak itthon egyre népszerűbbek: idén például a legnagyobb nemzetközi borverseny – a Decanter World Wine Awards – zsűrije a Kreinbacher Brut Classic pezsgőt 95 pontra értékelte (100 pont a maximum, a verseny pedig tényleg menő, tehát ez nagy dolog).

Amellett, hogy a birtoklátogatás során megtudhatod, hogyan készül, és milyen a jó magyar pezsgő, szerintem azért is érdemes ide (is) benézni, mert az Ekler Dezső tervezte modern borászat, pincészet, és a hozzá tartozó bisztró és szálláshely dizájnos megoldásaival önmagában is érdekes látnivaló.

Várost nézni és közben jókat enni: Somlóvásárhelyről a 8-as utat követve bő fél óra alatt Veszprémben lehetsz, itt a mediterrán hangulatú várat, a Séd-patak menti romantikus sétautat, az állatkertet nézd meg. Mivel nagy kedvencem, a Chianti Étterem a nyáron felújítás miatt zárva tart, egy laza patakparti borozást-hamburgerezést (és egy szupercuki, Piri névre hallgató vizsla dögönyözését) ajánlom a Fricskában. Jó kávét a Tizen1-ben adnak.

Kocsival Somlóról szintén fél óra alatt Tapolcára is átugorhatsz, a néhány éve felújított tavasbarlangot érdemes megnézned. Ha megéheznél, a Pura Vidáról csupa szép és jót hallottam. Akárcsak a panorámás sümegi Terazza Bisztróról – és ha már itt jársz, a várat is nézd meg.

Strandolni: Ha nagy a meleg, és nem elég a falusi idillben egy nagy fa árnyékában fetrengeni, ülj autóba, háromnegyed óra múlva a szigligeti strandon falhatod a halat és csobbanhatsz a Balatonba. Ha rossz az idő, de mégis vízbe vágysz, kocsival Sárvár csak fél óra.

Hol aludjak?

Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely: 15 szobájuk van, mindegyiket régi mértékegységekről nevezték el, és olyan – hotelszobától viszonylag szokatlan – megoldásokkal rendezték be őket, mint a látszóbeton plafon, az üvegkalitkába zárt fürdőszoba vagy a klassz régi tárcsázós telefon. A szállás mellé a hazai mezőnyből jócskán kiemelkedő minőségű reggeli jár, de felár ellenében félpanziót is lehet választani. További infó itt.

5 ház Borbirtok, Somlószőlős: Itt nem voltam még, de azt hallottam, jó hely. Az birtok öt házból áll (innen a neve) a hegy északi oldalán, Somlószőlős települése felett, a somlói vár alatt helyezkedik el. 7 darab, natúr színekkel, hangulatosan berendezett apartmanjuk van, néhányhoz saját pince is tartozik. Míg a Kreinbacher nagyon dizájnos és trendi, ez a hely (képek alapján legalábbis) inkább a családias, otthonos hangulatra vágyóknak lehet jó választás. További infó itt.

A fent emlegetett két napot a Kreinbacher Birtok jóvoltából töltöttem Somlón, de ez nem befolyásolja a véleményemet se a környékről, se magáról a birtokról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek