8 tévhit, ami alapján semmiképp ne válassz bort az ünnepi asztalra

Azt hiszed, a finom bor mindig drága, ha kupak van az üvegen abban csak gagyi ital lehet, és minél kevesebb a kén a borban, annál kevésbé fáj majd tőle a másnap? Rosszul hiszed.

Az ünnepek közeledtével egyre többen kezdenek kétségbeesett borválogatásba a szupermarketek és szaküzletek polcai között. Hozzáértés híján sokan az innen-onnan elkapott félinformációkra, tévhitekre alapozva válogatnak a kínálatból ajándékba, ünnepi vacsi mellé. Megveszik a drágábbat, a csavarzáras helyett a parafadugósat, a frissebb helyett a régebbit, hátha az lesz a tuti.

shutterstock 361707218

Pedig ez egyáltalán nem olyan biztos. Az ünnepi asztalnál aztán tovább folytatódik a bénázás – vajon tényleg csak a fehér bor passzol a halételekhez? És tényleg benne maradnak a buborékok a pezsgőben ha beleteszek egy kiskanalat?  Az Independent szakértőket kérdezett meg a leggyakoribb tévhitekről és korábban már én is kifaggattam egyet.

A jó borért nagyon sokat kell fizetni?

A borokért kiadott pénzmennyiség nem egyenesen arányos a minőségükkel. Jó bort is lehet viszonylag olcsón venni, ahogyan egy drága palack is lehet pocsék. Persze nem azt állítják, hogy egyetlen drágább bor sem éri meg az árát, csupán azt, hogy önmagában a magas árból még ne következtessünk jó minőségre. Jó ár/érték arányú borokat simán találhatsz már kétezer forint környékén is.

Ha csavarzár van a palackon, tuti gagyi ami benne van?

Makacs tévhit, hogy a kupakkal (hivatalos nevén csavarzárral) lezárt borok rosszabb minőségűek lennének dugóval lezárt társaiknál. Pedig abszolút nem igaz, hogy ez csak gagyi borokra kerülne rá, vagy hogy így kevésbé őrizné meg a minőségét az ital. Az újvilági borvidékeken (pl. Ausztráliában, Új-Zélandon) csúcsborokat is simán árulnak csavarzárral lezárva. Ráadásul fogyasztóként is sokkal kényelmesebb ez a megoldás – hisz nem kell dugóhúzóval bohóckodni.

shutterstock 261096338

Minél öregebb a bor, annál jobb?

Sokan hiszik azt, hogy minél régebbi évjárat látható a címkén, annál jobb borra számíthatnak. Pedig a kereskedelmi forgalomban kapható palackozott tételek közül csak a drágábbak azok, amiket valószínűleg évekig el lehet tartani. De még ezek közül se mindent. Az egy-kétezer forintos borokat semmiképp ne akarjunk sokáig tartogatni, inkább igyuk meg amíg még jók.

"Manapság a legtöbb bort akkor dobják piacra, amikor a legjobb fogyasztani" – magyarázza Peter Mitchell borszakértő. A boltban kapható borok többsége – ha megfelelően tároljuk – pár évig ugyan eltartható, de nem valószínű, hogy jobbak lesznek a kiindulási állapotuknál az évek múltával.

A korábban nekem nyilatkozó szakértő pedig azt mondta, rozé és könnyű fehérborok közül az egy-két éveseket érdemes megvenni (tehát idén 2015-öt és 2016-ot keresd a címkén), komolyabb boroknál a kettő-négy évesek lesznek a legnagyobb eséllyel a legjobbak. Négy-öt éves kor felett már elég rizikós a dolog, ha látványosan olcsó, ne vedd meg, szinte biztos hogy nem lesz őszinte a mosolyod miután beleittál.

Minél látványosabban kikenődik a pohár oldalára az ital, annál jobb a minősége?

Sokan azzal a célzattal pörgetik lelkesen a bort a poharukban, hogy megnézzék, mennyire tapad meg az üvegen a folyadék, mert azt hiszik, minél látványosabb ez a jelenség, annál jobb a bor minősége. (Magyarul templomablaknak vagy koronának, angolszász nyelvterületen a bor lábainak hívják ezt.) Adrian Smith, a Vivino boros app márkaképviselője azt mondja, minél magasabb a bor alkoholtartalma, annál lassabban csorog le a pohár falán. De ez csak ennyit mond el az italról, nem többet.

shutterstock 636393065

Egy ezüst kiskanál bent tartja a pezsgőben a buborékokat?

A trükk mögött az az elgondolás húzódik, hogy a kiskanál majd bent tartja a hideg levegőt a palackban – kár, hogy egyáltalán nem működik. Az egyetlen dolog ami egy pezsgőnek vagy proseccónak segít, ha vákumpumpával és dugóval zárod le (a kütyü ajándéknak sem rossz ötlet amúgy) és hűtőben tartod. Így egy-két napig eláll, és bubik is maradnak benne.

Korábban a mi szakértőink pedig azt tanácsolták, hogy a jó minőségű, palackos érlelésű pezsgőket (a címkén a méthode traditionelle  feliratot keresd) simán el lehet rakni két-három napra egy egyszerű dugóval lezárva is, és még a burokékok sem mennek ki belőle ennyi idő alatt.

Csak fehér bor passzol a halételek mellé?

Néhány fehér bor tényleg pompásan passzol néhány halfajtához, de általános szabályként gondolni erre felesleges. Minden a hal fajtájától és a mellé kínált szósztól függ. Egy grillezett lazac mellé például pinot noir-t ajánlanak a szakértők, egy harcsapaprikás mellé pedig szerintem simán jó egy kadarka is.

shutterstock 307723376

Csak vörös bor megy a húsokhoz és sajtokhoz?

Ahogyan a kötelező hal-fehér, úgy a hús-vörös borpárosítást is érdemes elfelejteni a brit szakértők szerint. Egy steak mellé is lehet chardonnay-t kínálni, annyi a lényeg, hogy ilyenkor a tartalmasabb, hordós érlelésű verziókat keressük.

A sajtok mellé is egyből testes vörös bort választanának a legtöbben, pedig egy összetett ízű sajtnak semmi szüksége a konkurenciára. "Egy száraz fehér sokszor sokkal jobb választás, az édes borok pedig gyönyörűen működnek együtt a kéksajtokkal. Ha nem tudsz dönteni, a legegyszerűbb ugyanarról a területről származó sajtot és bort választani, egy ilyen párossal nem lőhetsz mellé" – tanácsolja Alexis Jamin sommelier.

shutterstock 478065736

Ha kevesebb a borban a kén, kevésbé fáj a másnap?

Tartja magát egy olyan elgondolás is, hogy minél alacsonyabb a szulfitok (vagyis a kén) mennyisége a borban, annál kevésbé fáj majd a fejed tőle másnap. "Bocs, de a másnaposságot az alkohol okozza, nem a szulfitok" – lomboz le Clement Robert sommelier. Hiába vadászod tehát az alacsonyabb kéntartalmú borokat, nem fog tőlük kevésbé fájni a fejed másnap.

Minek van egyáltalán kén a borban?

Megvédi a bort, és megőrzi annak integritását. Megállítja az erjedést, és megöli a bor aromáira káros mikrobákat és baktériumokat. Szinte minden borban megtalálható, nélküle hamar 'megromlana' az ital – írja a Dropshop.hu.

Érdekesség, hogy bár korábban a szulfitokat vélték az ún. 'vörösboros fejfájás' okozójának, igazából a mai napig fogalma nincs senkinek mitől alakul ez ki egyes embereknél. "Ezt a tünetegyüttest a nemzetközi sztenderdben, angol rövidítése nyomán RWH-nak nevezik (Red Wine Headache), ami nagyon megtévesztő, mert valójában senki sem tudja pontosan, mi okozza. Az RWH-ban szenvedőknek egyetlen pohár vörösbortól is megfájdulhat a feje, a legtöbb esetben már negyedórán belül, miközben az illető, másodlagos tünetként látványosan kipirul" – írja a Borravalo.hu. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.