Határtalan hülyeség: a történelem legpusztítóbb turistái

Nudizás a romvárosban, szelfizés közben összetört szobor, csomagtartóba rakott kisbölény, összefirkált műalkotás – ritka nagy baromságokat tudnak az emberek elkövetni turistáskodás közben.

Van, aki azért indul útnak a világban, hogy természeti csodákat lásson, különleges kulturális élményekben legyen része, vagy hogy új, izgalmas ízeket kóstoljon. Más meg azért, hogy hülyébbnél hülyébb helyeken szelfizzen, mindent összefogdosson, firkáljon, romboljon. Ezúttal róluk, a pusztító turistákról lesz szó, a Thisisinsider.com gyűjteménye alapján. Bármerre is utazol, légyszi ne legyél olyan, mint ők!

A Machu Picchu nudistái

A perui hatóságoknak fogalma sincs, hogyan került a Machu Picchu a pucérkodó turisták kedvenc helyei közé, de tény, hogy ott van. Annyira szeretnek az emberek ruha nélkül pózolni itt, hogy már a belépőjegy hátuljára is kénytelenek ráírni a figyelmeztetést, hogy a romvárost csak ruhában szabad látogatni. Az őrök annyi meztelenül pózoló turistát láttak már erre, hogy azt fontolgatják, hogy miattuk megtiltják az egyéni látogatást, és csak hivatalos idegenvezetővel lehet majd körbejárni a területet, aki figyel majd arra, hogy mindenkin fent maradjon a nadrág. 

Ezen a videón éppen két rajtakapott nudista turista menekül:

A szobortörő szelfiző

Lisszabon gyönyörű Rossio pályaudvarára érkezve a bejáratnál egy üres fülkére lehetsz figyelmes a boltívek metszéspontjában. Korábban egy 16. századi szobor volt itt, Dom Sebastiao királyt ábrázolta. Egészen addig, amíg egy turista úgy nem gondolta, hogy csinál egy szelfit a királlyal – úgy, hogy felmászik rá. A rossz döntés súlya alatt a szobor a földre zuhant és darabokra tört, úgyhogy most már senki nem csinálhat róla képet.

Ilyen volt, ilyen lett
Ilyen volt, ilyen lett

Aki letörte egy 600 éves szobor ujját

Egy 55 éves amerikai orvos Firenzében, a Museo dell'Opera del Duomóban került testközelbe egy 600 éves szoborral. A férfi arra volt kíváncsi, neki nagyobb a keze, vagy a szoboré. A nagy méregetés közben a kezében a szobor egyik ujját sikerült letörni – azonnal le is tartóztatták felesége és gyerekei szeme láttára. 

Akik egy bölényborjút tettek a csomagtartójukba

Ha egy nemzeti parkban kirándulva észreveszel egy cuki kisállatot, mit csinálsz? Tisztes távolságból elolvadsz tőle milyen aranyos, lefotózod és tovább túrázol, vagy megfogod és berakod az autódba? A Yellowstone-ban egy család az utóbbi megoldást választotta: amikor megláttak egy kisbölényt, betették a terepjárójuk hátuljába. Hogy miért? Azt hitték, fázik szegény, ezért a fűtött kocsijukban elvitték egy parkőrhöz. Az eset után a csorda nem fogadta vissza a borjút, így a parkőröknek el kellett altatniuk az állatot. A turistákat letartóztatták és pénzbüntetést kellett fizetniük.

Cuki, de azért nem kell betenni a csomagtartóba
Cuki, de azért nem kell betenni a csomagtartóba

A Colosseumban graffitizők

A graffitizés évszázadok óta bevett szokás a Colosseum látogatóinak körében: találtak már a falakon az időszámításunk szerinti 9. századból származó, sziklával falba karcolt monogramokat. Ezt a szép hagyományt követte egy orosz turista 2014-ben – 20 ezer eurós bírságot kellett fizetnie. 

Szerencsére ez nem a Colosseum fala, de réginek ez is régi és graffitis is
Szerencsére ez nem a Colosseum fala, de réginek ez is régi és graffitis is

Aki hazavitte az egyik szobor fülét a Húsvét-szigetekről

A Húsvét-szigetek híres óriásszobrai közül az egyiknek hiányzik a fülcimpája. Egy finn turista tehet róla, aki úgy gondolta, ez a létező legjobb szuvenír amit innen magával vihet. A rendőrség persze azonnal letartóztatta a rongálót és 18 ezer dollár megfizetésére kötelezték. Az összeg miatt talán sikerült elgondolkodnia azon, hogy tárgyak helyett jobb dolog emlékeket gyűjteni.

Most komolyan miért jó hazavinni egy ilyen szobor fülét?
Most komolyan miért jó hazavinni egy ilyen szobor fülét?

Múzeumból a börtönbe

2012-ben a londoni Tate Modernben pedig egy többmillió dolláros festmény, Mark Rothko  "Black on Maroon" című festménye esett áldozatul egy pusztító turistának. Emberünk úgy gondolta, személyes művészeti filozófiáját akkor tudja a legjobban kifejezésre juttatni, ha összefirkálja a képet. (Konkrétan azt fújta rá, hogy "A Potential Piece of Yellowism", aminek kb. semmi értelme.) Tettéért két évet ült börtönben – nagyjából ennyi ideig tartott a kép restaurálása is.

Az áldozatul esett kép
Az áldozatul esett képRob Stothard / Getty Images Hungary

Auschwitz barbárjai

Milyen ember az, akinek az auschwitzi haláltáborban az jut eszébe, hogy az egykori fogylok ágyára graffitizzen, vagy kisebb tárgyakat lopjon el onnan hogy hazavigye emlékbe? Pedig vannak ilyenek, többen is. Antoni Dudek, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatósági tagja ezt nyilatkozta róluk: "Ez nem is puszta vandalizmus, az ilyesmi buszmegállókkal történik. Ez egyenesen barbarizmus." Bogdan Bartnikowski, egykori auschwitzi fogoly hozzátette: "ha itt lettek volna a haláltól rettegve, biztosan nem akarnák olyan buzgón a nevüket az ágyakba karcolni".

Itt hogy lehet valakinek az az első gondolata, hogy de jó lenne ideírni a nevem?
Itt hogy lehet valakinek az az első gondolata, hogy de jó lenne ideírni a nevem?
Oszd meg másokkal is!
Mustra