Kukorica- vagy búzalisztből készüljön a tortilla?

Hernando Cortez a búzában hitt, de nem biztos, hogy érvei kiállták az idő próbáját. A "tortilla" nevet mindenesetre neki köszönhetjük.

Az egészen biztos, hogy a kukorica tortilla jött előbb. Egy Mexikó étkezési szokásait vizsgáló ételtörténész azt mondja, a kukoricalisztből készült tortilla immár több ezer éve képezi szerves részét a mezoamerikai mindennapoknak. A kontinensre 1519-ben megérkező Hernando Corteznek is feltűnt az aztékok által kedvelt lapos kukorica kenyér, a „tlaxcalli”, aztán  jó hódítói szokás szerint rögtön át is nevezte tortillának, azaz pici sütinek. Innen tehát a név. 

shutterstock 374795350

Emberi fogyasztásra alkalmatlan

Egy másik ételtörténész, Melissa Guerra elmondása alapján úgy tűnik, ez idő tájt jelent meg a búzalisztből készült variáció, a spanyolok ugyanis nemes egyszerűséggel emberi fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a kukoricából készült kenyérféléket. Emellett a különféle keresztény tradíciók is a búza mellett szóltak. Később, a spanyol inkvizíció elől menekülő zsidók érkeztek a térségbe. Ők a mai Texas területén telepedtek le, és szintén a búzalisztből készült tortillák mellett tették le a voksukat.

Manapság a határvidék az, ahol egyértelműen a búzalisztes változat az elterjedtebb, délebbre haladva egyre inkább a kukorica tortilla dominál, míg az Egyesült Államokban, bár még a búzaliszt a népszerűbb, egyre nagyobb teret nyer az eredeti recept. A Food & Wine összegyűjtötte, melyek azok az ételek, amelyek esetében egyértelmű, milyen alapanyagból kell, hogy készüljenek.

Reggeli taco

Egy jól megrakott taco esetén mindig jobb választás a búzalisztből készült tészta. A reggeliként kínált változatok pláne tele vannak pakolva, egy paradicsommal, babbal, tojással, és rengeteg salsával roskadásig töltött taco darabokra hullana, vagy pillanatok alatt átázna, ha kukoricaliszttel próbálkoznánk.

Al Pastor taco

Az al pastor Mexikóváros meghatározó taco variációja. A libanoni gyökerekkel rendelkező taco sült disznóhússal, hagymával, korianderrel, limemal és ananásszal készül, és tradíció, hogy kukorica tortillán tálalják.

shutterstock 306978611

Baja hal taco

A Baja halas taco valamilyen fehér húsú halból, roppanós káposztából, limeból, és kukorica tortillából áll össze ínycsiklandozó egésszé. Egy brutálisabb tacohoz képest ezt könnyedebb ízvilág jellemzi, éppen ezért jobb választás az egyedibb ízű kukoricaliszt, ami kiválóan illik a halhoz és a limehoz, és a három darab hozzávaló nem is feszíti szét a tésztacsomagolást.

shutterstock 373852471

Burrítók

Az Egyesült Államokban elképesztő népszerűségnek örvendő, amerikai foci meccsek félidejében két pofára zabált burrítók hatalmas, búzalisztből készült tortillákkal készülnek. És ez esetben szükség is van az ütésálló csomagolásra, egy kukorica tortillának esélye sem lenne a rizs, bab sajt, valamilyen hús, salsa, guacamole, és saláta felhasználásával készült brutális töltelékkel szemben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra