A Costes lett az év étterme, itt a lista!

Ma este ismét kiosztották a Dining Guide év étterme díjakat, ezzel együtt pedig megjelent az idei top 100-as kiadványuk, amelyben a szerintük legjobb éttermeket ajánlják. 

 • Az év étterme: Costes, séf: Palágyi Eszter
 • Az év szakácsteljesítménye: a Bocuse magyar csapata : Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes

A fine dining éttermek díjazása előtt idén is a street food kategória nyertesét szólították először színpadra.

 • Az Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki.
 • Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át.
 • Az Év Innovatív Konyhája Díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem konyhája.
 • Az Év Séfje Díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt.
 • Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Babel Budapest kapta, mely éttermet két séf, Langer Gábor és Veres István közösen vezetnek.

Titokban tesztelt a külföldi sokcsillagos zsüri

A Dining Guide folytatta a tavalyi évben megkezdett hagyományt. Az idei kalauz szakmai hitelességét továbbra is egy nemzetközileg elismert, összesen három Michelin-csillagos séfnek, Giancarlo Perbellininek és társainak köszönhetjük. Giancarlo Perbellini, mint a zsűri elnöke, társaival titokban tesztelte a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb 10 étterem sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, a két Michelin csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója.

Az Év Étterme díj birtokosa 2017-ben a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal.

31690632863 1dc0001d48 o
Fotó: Noguchi Porter Novelli

Ez Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amely kívül, sőt felette állt a 2016-os évben a Michelin-csillagos magyar éttermekben történt mozgolódásoknak. Magyarország első Michelin-csillagos éttermében most már Palágyi Eszter vezeti a konyhát, a korábban executive chefként közreműködő Miguel Vieira már a távolból sem szól bele az étterem működésébe. Ennek következménye, hogy a magyar séf nagyobb hangsúlyt tud fektetni a hazai sajátosságokra, ez pedig még egyedibbé teszi a Costest.

92 pontot kapott a Babel és az Onyx

Őket követi a sorban egy tavaly már a tízbe került, azonban idén különösen figyelemreméltó étterem, a Babel Budapest 92 ponttal. A Babel Budapestben a zsűri szerint valós értelmet kap a a regionális konyhaművészet kifejezés, amelyben Erdély különös szerepet játszik. Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos Veres István és Langer Gábor séfpárosnak szavazott bizalmat, a tavaly újjászületett és gyökerihez visszatérő étteremben a jó dolgok, mint a modernség, az innováció és a nyitottság megmaradt, viszont kiegészült valami olyan egyedi újszerűséggel, ami egészen ígéretessé teszi jövőjét is.

A Babelhez hasonlóan szintén 92 pontos a Michelin-csillagos Onyx. Magyarország második Michelin csillagos éttermében az eddigi jelek szerint a séfváltás zökkenőmentesen zajlott, Széll Tamás és Szulló Szabina helyét Mészáros Ádám vette át. Étlapváltás is történt, a továbbra is nagyon magas színvonalú és csúcsminőségű alapanyagokra épülő, magyar konyhát vivő étteremben a színvonal nem esett.

91 és 87 pont közé hét étterem is jutott

A Borkonyha 91 pontot érdemelt, csak úgy, mint a Costes Downtown. 89 ponttal szerepel a kalauzban az Olimpia, mint a tízes lista új belépője. A Salon 88 pontos, csak úgy, mint a St. Andrea Borbár, a lista másik új belépője. Magyarország tíz legjobb étterme között még két éttermet kell kiemelni. A 87 pontos Arany Kaviár, illetve a szintén 87 pontos MÁK évek óta a lista állandó szereplői.

A minőség magas, az egyediség még hiányzik

Hagyomány már, hogy a gála estéjére elkészül a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, melyet március 1-jétől lehet kapni az újságárusoknál. A kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

„A magyar vezető éttermek egyértelműen nagyon magas minőséget képviselnek, a megismert éttermek konyhatechnológiai felkészültsége a mai európai színvonallal megegyező, az éttermek kialakításáról annak minőségéről is elmondható ugyanez.” – kezdte értékelését Giancarlo Perbellini

„Amit hiányoltam, az az úgynevezett egyediség, a régióra jellemző jegyek erősítése. A legjobb magyar éttermek kínálatában nem csak a régióra jellemző alapanyagoknak, hanem a helyi gasztronómiai kultúrának, a jellemző ételeiknek is meg kell jelenniük, természetesen a mai elképzeléseknek megfelelő minőségben vagy akár csak egy modern adaptációban. Elengedhetetlen lesz a mezőgazdaság fejlődése, hiszen ma az éttermek (a saját elmondásuk szerint) még nem tudnak megfelelő mennyiségű, magas minőségű hazai alapanyagot beszerezni.”

Ajánlanak, nem kritizálnak

Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője kiemelte: „Kritikát nem írunk. Nem arról kell írni, hogy hová ne menjenek a vendégek, éppen ellenkezőleg, ezek a kiadványok éttermeket ajánlanak. Amikor tavaly újra fogalmaztuk a Dining Guide értékelő rendszerét, akkor csak a függetlenséget és a kalauzok szakmai szempontjait tartottuk szem előtt. Az idei évtől nagy segítségünkre volt a Michelin Guide egyik volt igazgatója, Fausto Arrighi, aki 36 évet töltött el a nagynevű étteremkalauznál. Az ő szakmai tapasztalata, tanácsadói munkája sokat adott a Volkswagen-Dining Guide TOP 100 idei, 2017-es kiadványához.”

A 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Fődíj: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak:

 • Staropramen-Év Street Food Díj: Kemencés Pizzéria
 • Gyulai Pálinka-Év Ifjú Séftehetsége Díj: Olimpia – Garai Ádám, séf
 • K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díj: a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
 • Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: MÁK – Mizsei János, séf
 • Unicum Riserva-Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Babel Budapest – Langer Gábor, Veres István, séfek
 • Nespresso-Év Séfje Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Top 10 étterem:

 1. Costes – Palágyi Eszter, séf
 2. Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
 3. Onyx – Mészáros Ádám, séf
 4. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
 5. Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
 6. Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
 7. Salon – Wolf András, séf
 8. St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
 9. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
 10. MÁK – Mizsei János, séf

Ez volt a díjátadó menüje

Az este menüjét a Babel Budapest séfjei alkották meg. A vacsora mellett több további topséf is készül kreatív finger foodokkal külön erre az alkalomra.

 • Ádám Csaba (Olimpia) például ananászos véres hurka falatokat kínált,
 • Barna Ádám a Szent Andrea Wine & Gourmet Bar séfje egy igazán különleges, körözöttel töltött „kavicsot”, és egy hurkával töltött buktát birsalmával.
 • Langer Gábor és Veres István többek között a disznósajthoz izgalmas alma gélt, torma „snow”-t valamint rizs csipszet párosított, második finger foodjuk pedig egy hátszín volt, amit a kávés vattacukor tett különlegessé.
 • A székesfehérvári 67 étterem séfje, Volenter István kreációjának alapanyagai bergamot, karfiol és zöldborsó.
 • Az Onxy séfje, Mészáros Ádám a Magyar Evolúciós Menüjük egyik fogását hozta: feketegyökér, cékla, petrezselyem.

A Babel Budapest menüje:

Welcome Flying

 • Disznósajt, alma, torma

Előételek

 • Bélszín, szója, jégcsap retek
 • Polip, feketgyökér, quinoa
 • Füstölt sertés májkrém, savanyított uborka, lavash
 • Zeller „rizottó”, zeller vinaigrette, angol zeller

Főételek

 • Fogas, citrom, cékla
 • Vaddisznó tarja, burgonya, hagyma
 • Csicsóka, kovászolt csiperke
 • Tanyasi csirkemell, paprika, házi tészta

Desszertek

 • Rigó Jancsi
 • Mákos guba
 • Narancsos sajttorta
 • Magyar sajtválogatás 
Blogmustra