Az első, tavaszi csipetkés borsólevesnek nincs párja, és nem is érdemes vele ősz elején kísérletezni. Helyette mutatunk egy olyat, amit mindenki szeretni fog, aki elviseli a menta hűsítő ízét. Könnyű, gyors, nem drága, és azonnal szerez vele egy csomó rajongót!
Az eredeti receptben vermutot írnak, ez kihagyható belőle, valamint ha nincs otthon a fagyasztóban néhány liter alaplé, akkor használjon helyette (bio) leveskockát, ebből hármat érdemes használni. Ha pedig eddig azért kerülte a friss fűszernövényeket, mert mindig meghaltak a drágán vett cserepes növényei, olvassa el cikkünket melyből kiderül, hogy fognak örökké zöldellni!
Mentás borsóleves
Hozzávalók 8 főre
1 evőkanál olívaolaj
1,5 csésze aprított póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részek)
2 csésze hámozott és kockára vágott burgonya kevés száraz vermut
8 csésze csirke- vagy zöldség-alaplé
vermut (kihagyható)
3 csésze friss vagy fagyasztott zöldborsó
só és bors
kevés bazsalikom
1 teáskanálnyi mentalevél felaprítva
magas zsírtartalmú tejföl (20%-os)
Recept: Anna Olson
Elkészítés
1. Egy nagy edényben melegítsük fel az olajat közepes lángon!
2. Adjuk hozzá a póréhagymát, és gyakori kevergetés mellett főzzük 6 percig, míg puha nem lesz!
3. Adjuk hozzá a burgonyát, (a vermutot), és a csirke- vagy zöldség-alaplevet, és főzzük lassú lángon!
4. Kb 15 perc főzés után a burgonya puha lesz. Adjuk hozzá a zöldborsót és a bazsalikomot és a mentát!
5. Főzzük lassú lángon, amíg forrni kezd, majd botmixerrel pürésítsük a levest!
6. Ha simább levest szeretnénk, szűrjük át!
7. Tálaláskor adjunk hozzá egy tejfölt, ízlés szerint!
Előkészületek: 10 perc
Elkészítés teljes ideje: 40 perc