A meggyszezonban kevés finomabb süti létezik a mindenféle meggyes pitéknél és lepényeknél. Ha az enyhén savanykás meggyet megdobjuk egy nem túl édes tésztával, vaníliával - de használhatunk zöld kardamomot, pici fahéjat és szegfűborsot - mellé adunk egy kis fagyit, legyen az csoki vagy vanília, esetleg kevés madártejet: az egyszerű pitéből máris világbajnok desszertet faragunk.
A helyes kis batyuk pont olyan gyorsan összeállíthatók, mint egy tepsinyi tészta, és nagy előnye, hogy sütés után azonnal kézbe is kaphatók...
Hozzávalók: (12 sütihez)
20 dkg liszt
1 kk. sütőpor
8 dkg cukor
csipet só
10 dkg vaj
egy ek. tejföl
1 tojás sárgája
a töltelékhez:
20 dkg kifejtett meggy
2 dkg étkezési keményítő
3 dkg vaníliás (por)cukor
1 tojás fehérje
1 ek tejföl
- Az első négy hozzávalót (liszt, sütőpor, cukor, só) elkeverjük, vékonyra felszeleteljük a vajat, és gyorsan elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
- Hozzáadjuk a tejfölt és a tojás sárgáját, egynemű tésztát gyúrunk, amit fél óráig a hűtőben pihentetünk.
- Addig a meggyet kimagozzuk a tojásfehérjét pedig enyhén felverjük.
- A hűtőből kivett tésztát jól lisztezett munkalapon késfok vastagságúra (kb. 2 mm) nyújtjuk.
- 6 cm átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk – a maradék tésztából is. A korongok felét picit még nagyobbra lapogatjuk és a közepüket egy kicsike formával – vagy egy gyűszűvel – kiszúrjuk, ezekből lesznek majd a felső lapok.
- A kiszúratlan tésztakorongok közepére fél kávéskanál étkezési keményítőt (de használhatunk összetört háztartási kekszet vagy babapiskótát is) teszünk, 3 szem meggyet pakolunk rá és megszórjuk a vaníliás porcukorral.
- A széleiket megkenjük a felvert tojásfehérjével, a kiszúrt korongokat rájuk illesztjük, a széleket két ujjunk közé fogva összenyomjuk, esetleg villával is körbenyomkodhatjuk.
- A maradék tojásfehérjét és a tejfölt simára keverjük és megkenjük vele a batyukat.
- 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, a hőt rögtön levesszük 180 fokra, és így sütjük 15-18 percet.
- Porcukorral szórjuk, langyosan, vaníliafagyival tálaljuk. (Mikróban jól melegíthető, ha valaki lemaradna.