Jófejségből jelesre vizsgázott a szentesi Lipóti pékség

Egy Facebook-bejegyzés szerint a szentesi Lipóti Pékségben nem dobják ki a nap végén a maradékokat, vagy nem próbálják meg másnap reggel eladni, hanem csomagokat készítenek a megmaradt áruból, a zacskóba pakolt termékek pedig szabadon elvihetőek az üzlet elől. 

A pakkokat egy arra bicikliző férfi vette észre, és mint kiderült, többen is követendő példának tartják a pékség kezdeményezését.  "Ritkán járok arra, de valaki szerint ez gyakori: a megmaradt kenyeret másnap nem adják el, záráskor zacskóba teszik, s ha lehet, tesznek mellé egy gyümölcsjoghurtot is. Apróság, tudom. De félkilónyi finom kenyér, a joghurt és a jó szándék együtt...tetszik" - írja a kép tulajdonosa és mi csak egyetérteni tudunk vele és azokkal is, akik szerint úgy lenne az egész tökéletes, ha még egy kartondobozba is beletennék a csomagokat. 

Szervezett keretek között Magyarországon egyébként az Élelmiszerbank gyűjti a nagyobb cégektől azokat a termékeket, amiket már nem tudnak eladni, de fogyasztásra teljesen alkalmasak. A Tescóban például a pékáru legfeljebb 8 órát maradhat a polcon, utána az Élelmiszerbanké. Az élelmiszerek természetesen csak addig kerülhetnek a rászorulókhoz, amíg nem jártak le, fogyasztásra alkalmasak.

Hogy melyek azok az üzletek, akik felajánlják a lejárat közeli termékeket és hogy hogyan működik az Élelmiszerbank, itt olvashat részletesebben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra