Csak egyszerűen: sajtos-spenótos nokedli

Maradékhasznosításnak vagy egyszerű, hétköznapi fogásnak is nevezhetjük. A lényeg, hogy a maradék galuskának nem kell a kukában landolnia, hanem kap egy jó kis tejszínes, fokhagymás spenótot, jó sok sajtot, és már mehet is a sütőbe. 20 perc múlva kész is a finom vacsora. 

spenótos nokedli
Katuci

Hozzávalók:

maradék galuska, vagy egy új adag 2-3 tojásból 
45 dkg fagyasztott krémes parajpüré (a natúr változatot vegye)
2 gerezd fokhagyma
2 dl zsíros tejszín
15 dkg sajt (pl. cheddar)
só, bors,
olaj

  1. Ha nincs maradék galuska, így is készíthet: 2 tojást elhabarunk 2 evőkanál vízzel és egy nagy csipet sóval. Apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadunk annyi lisztet, hogy jó galuskatésztát kapjunk. (Már nem folyik, de nem is kell kőkeménynek lennie, szépen szakadjon, ha lefolyatjuk a kanálról, ehhez kb. 15 dkg.) Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és ha feljön a galuska a víz tetejére, leszűrjük.
  2. A felengedett spenótpürét fazékba tesszük, belepréseljük a fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, ismét felforraljuk.
  3. A tejszínes spenótot levesszük a lángról, beleforgatjuk a leszűrt nokedlit, olajozott tűzálló tálba szedjük, és megszórjuk a lereszelt sajttal. (Eddig a lépésig akár előző nap is elkészítheti, másnap pedig mehet a sütőbe.)
  4. 20 percre betesszük a 200 fokos sütőbe, forrón tálaljuk. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra