Teszt: nem könnyű jó gluténmentes kenyeret venni

A legjobb fehér kenyér felkutatása után most a gluténmentes változatokat vettük célba. Mivel nincs két egyforma, mindent megvettünk, ami belefért a gluténmentes kenyér halmazba. A zsömléket és a kifliket hanyagoltuk, csak kenyereket (vagy legalábbis kenyérnek látszó pékárukat) válogattunk össze.

Ami biztos: óriási szívás ételallergiásnak lenni, elképesztő drágák ezek a termékek, és semmilyen támogatást nem kapnak rá azok, akik rá vannak szorulva, hogy ilyeneket egyenek.

Összesen nyolc terméket kóstoltunk, és hiába tűnt a nagyon drága nagyon finomnak, a legtöbb kóstoló egy rágás után ki is köpte. Kevés olyan volt, amelyiket bírtuk, de legalább most már tudjuk, hogy melyiket ne vegyük meg méregdrágán. 

IMG 1095

A kenyereket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a vakteszt során. Illatra, állagra és ízre adtuk a pontokat, a kiértékelésnél viszont az összetevőket is kiveséztük. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, rossz, közepes és jó termék is akadt a teszten.

Utolsó helyezett: Aglutén pancarré, 6,5 pont

Összetevők: Ivóvíz, Rizsliszt, Rizskeményítő, Kukoricakeményítő, Nem hidrogénezett növényi margarin (pálmaolaj, ivóvíz), Élesztő, Cukor, Sűrítőanyagok: guarmag liszt, hidroxipropil-metilcellulóz,  Csillagfürt fehérje , Emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei, stabilizálószer: szorbitol, Jódozott só (étkezési só, kálium-jodid), Útifű maghéj rost, Aromák, Savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, Gluténtartalom: kevesebb mint 20 ppm.

Elképesztően élesztős szaga van, borzasztó száraz, kemény és morzsálódik. Íze nem sok van, de sajnos az is rossz.

IMG 1081
„Nagyon kemény, és darabokra hullik törésnél. De amúgy nem rossz.” „Furán morzsálódik, azonnal olyan lett a számban, mint egy marék homok. Nem baj, rágtam tovább, édes, finom. Aztán jött a mellékíz, amitől mégsem finom. Lehet, hogy szendvicsnek elmegy.” „Fúj! Borzalom! Olyan, mintha darált keksszel és vízzel összegyurmázták volna, hogy egyben maradjon.”

Hetedik helyezett: Schnitzer landbrot, 7,5 pont

Összetevők: természetes hajdina kovász, teljes kiőrlésű hajdina, víz, teljes kiőrlésű kukorica, víz, teljes kiőrlésű rizs, tengeri só, alma korpa, méz.

Irtó rossz mellékíze van, de szuper benne, hogy leheletvékony a kenyér. Ha hajdinarajongó, ez az ön kenyere! Az összetevőlista viszont megérdemel egy kis méltatást, ebben aztán nincsenek műdolgok.

IMG 1079
„Ez mint a beton. Nem finom, száraz, fojtós. Bocsánat, de kiköptem.” „Nem vagyok finnyás, tényleg, sosem köpök ki ételt, pláne nem mások előtt, na de most. Mi ez? Acetonnal átitatott penészes kenyér? Hipóval fröccsentett fűrészpor? Mi a jó istennek gyárt valaki ilyen büdös vackot? Etetném azzal, aki sütötte.” „Nagyon karakteres ízű, aki szereti a kölest, szeretni fogja ezt is.”

Hatodik helyezett: Gluténix fehérvári kenyér, 10 pont

Összetevők: lisztkeverék(kukorica, burgonya), lisztek(rizs, kukorica), dextróz, rostok (burgonya, alma), burgonyapehely, stabilizátor: guargumi, térfogatnövelőszer E464, víz, élesztő, só. 

Nincs túl sok baj ezzel a kenyérrel, csak elég száraz. Íze viszont nem sok van, szendvicsalapnak elmegy.

IMG 1086
„Semmi különös.” „Száraz fűrészpor, nagyon nem kéne. Szerintem megkenni sem lehet, esik szét azonnal.” „Kicsit tojáskrém íze van, borzasztó állaggal.”

Ötödik helyezett: Schnitzer granello, 12,5 pont

Összetevők: víz, kukoricakeményítő, teljes kiőrlésű rizsliszt, napraforgómag, rizsliszt, teljes kiőrlésű kukoricaliszt, napraforgó olaj, psyllium mag héj, borsó protein, szőlőcukor, almarost, élesztő, tengeri só, guargumi, xantángumi, fűszerek.

Kár, hogy ilyen kevés pontot kapott ez a kenyér, mert annyira nem is rossz. Sokaknak feltűnt, hogy van benne dió is, ami azért is vicces, mert az összetevőlista alapján az napraforgómag.

IMG 1088
„Van valami fura mellékíze, mintha diós (?) lenne? Remélem, nem az, mert allergiás vagyok rá.” „Keserű, száraz, valamire emlékeztet, avas szotyira talán? Igen, arra!” „Van valami fura íze és száraz.”

Negyedik helyezett: Schär pane casereccio, 16,5 pont

Összetevők: Víz, Kukoricakeményítő, Kovász (rizsliszt, víz), Hajdinaliszt 8,5%, Rizsliszt, Almarost, Rizs szirup, Rizskeményítő, Napraforgó olaj, Szójafehérje, Sűrítő anyag: hidroximetil cellulóz, Só, Élesztő, Cukor.

Nagyon gusztusos ez a kenyér, ha kinézetre adnánk pontot, tuti, hogy ez nyert volna. Mivel viszont az íz volt a mérvadó a teszten, csak a negyedik helyet tudta megszerezni. Nincsen mellékíze, kicsit száraz, szendvicsnek kiváló.

IMG 1075
„Ennek tök jó íze van. Mintha fehér lenne, amúgy a rusztikus szó jutott róla eszembe.” „Na ez a legkenyerebb kenyérszerű dolog, nem túl tartósítószeres, ha nem önmagában enném, fel sem tűnne talán, hogy szeletelt. Szendvicsnek jöhet.” „Nincs sok íze, viszont édeskés.”

Harmadik helyezett: Schär classico, 17,5 pont

Összetevők: Kukorica és rizskeményítő, Víz, Kovász 18% (rizsliszt, víz), Rizsszirup, Almarost, Kölesliszt 2,6%, Napraforgó olaj, Szójafehérje, Quinoa liszt 1,7%, Sűrítőanyag: hidroxipropil-metilcellulóz, Élesztő, Só, Méz.

Egy az egyben úgy néz ki, mintha „rendes” kenyér lenne, az íze ellenben elég édeskés  ami egyébként nem baj. Ez is kicsit száraz, de nincs utóíze.

IMG 1074
„Finom, jó íze van, szimpatikus.” „Átlag szeletelt kenyér, a megboldogult Pesti kenyérre emlékeztet, amiből melegszendvicset kellett csinálni, úgy még ehető is volt, máshogy nagyon nem. Ezt sem enném élvezetből, de ha muszáj, akkor elmegy.” „Kalácsos, édeskés, de finom.”

Második helyezett: Ceres gluténmentes toast kenyér, 19 pont

Összetevők: Gluténmentes keverék [keményítő, TOJÁSFEHÉRJEPOR, rizsliszt, cukor, sűrítőanyagok (hidroxipropil-metil-cellulóz, xantángumi), növényi rost, étkezési só, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei)], Ivóvíz, Finomított napraforgóolaj, Élesztő, TEJSZÁRMAZÉKOT, CSILLAGFÜRTÖT is felhasználó üzemben készült.

Na jó, az hogyan lehetséges, hogy ez a toast kenyér semmiben sem tér el egy átlagos szeletelt kenyértől?! Imádjuk, komolyan! A gluténmentes toast kenyerek királynője ez.

IMG 1078
„Ez biztos gluténmentes? Mintha fehér kuglóf lenne. Nagyon finom!” „Kalácsos, sőt: piskótaszerű íz, az állaga meg mintha már vajazva lenne, kenhető, puha. Nekem kicsit túl édeskés, de legalább nem rossz ízű.” „Meg nem mondanám erről ha ránézek, hogy gluténmentes. Nem hiszem el az állagát, konkrétan tök puha, tök levegős, tényleg olyan, mint egy sima toast kenyér, még íze sincs.”

Tesztnyertes: SPAR free from brotmix, 20 pont

Összetevők(napraforgómagos kenyér): rizs 38%, víz, köles, hajdina, kukoricaliszt, édes csillagfürtliszt, napraforgómag 4%, sűrítőanyag: guargumi, élesztő, étkezési só, karamellcukor-szirup. Összetevők(lenmagos kenyér): rizs 38%, víz, köles, hajdina, rizsliszt, kukoricaliszt, édes csillagfürtliszt, lenmag 3%, étkezési só, sűrítőanyag: guargumi, élesztő, napraforgómag, karamellcukor-szirup.

Amiért ugyan nem kapott plusz pontot a SPAR, de muszáj megemlíteni, minden egyes kenyérszelet külön csomagolásban van, így nem szárad ki/penészedik meg bontás után. Ez tényleg nagyon fontos, ugyanis a gluténmentes kenyerek könnyen elvesztik rugalmasságukat (már alapból kicsit szárazabbak), és a csomagolás kibontása után hamar oda az egész, ha csak egy ember eszi a csomagot. Szóval ez bónusz, és még hozzájön az, hogy kicsit savanykás az ízvilága, hasonlít egy rozskenyérhez, és magvak is vannak benne. És a második legolcsóbb volt a mezőnyben. Nagyon kedveltük!

IMG 1071
„Ettől a formátumtól kicsit ódzkodom. Amúgy száraz és kicsit fojtó.” „Klasszikus, magokból összepréselt kenyérpótlék, az ilyenetek szeretem. Jó ízű, jó állagú, de mondjuk kenyérnek nevezni kicsit túlzás.” „Jók a magok benne, nagyon laktató. Kicsit száraz.”
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 25) Itt vettük
SPAR free from brotmix 999 1998 20 SPAR
Ceres gluténmentes toast kenyér 579 3860 19 Tesco
Schär  classico 1199 3996 17,5 Tesco
Schär pane casereccio 1049 4371 16,5 Auchan
Schnitzer granello 1695 3390 12,5 Mammut
Gluténix fehérvári kenyér 859 859 10 Auchan
Schnitzer landbrot 1190 4760 7,5 Mammut
Aglutén pancarré 1499 2998 6,5 Tesco
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra