A kevesebb több: ez a finom vajas piskóta pár hozzávalóból áll csak, de átjárja a narancs aromája, lágyan, de sűrűn morzsás a vajtól, a tetején pedig ropogós réteget alkot a pirult mandula. Már csak egy csésze finom tea szükséges a tökéletes pénteki uzsonnához!
Narancsos mandulás vajaspiskótaPiszke
Ha pedig valaki inkább narancsos kekszre vágyik, itt egy, amiben a mandula marcipán formájában képviselteti magát.
Hozzávalók: (20 cm-es kerek formához)
3 tojás
14 dkg cukor
6 dkg vaj
6 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítő
6 gr sütőpor
1 narancs lereszelt héja
2 ek. lapka mandula
1 dl narancslé
1 ek. citromlé
1 tk. cukor
- A vajból 4 dkg-ot a mikró közepes fokozatán megolvasztjuk, félrerakjuk hűlni, a sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- Az egész tojásokat a cukorral a kézimixer legnagyobb fokozatán habos, világos krémmé keverjük, a végén belekeverjük a kihűlt olvasztott vajat.
- Rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és étkezési keményítőt, ráreszeljük a narancs lereszelt héját és óvatosan, átforgatva homogénné keverjük.
- A forma alját és oldalát sütőpapírral béleljük, az alját a maradék 2 dkg vajjal egyenletesen megkenjük, rászórjuk a mandulát majd beleöntjük a formába a tésztát, elegyengetjük.
- Az előmelegített sütőben kb. 30 percet – tűpróbázva – sütjük. Ezután a sütőt lekapcsoljuk, a sütőajtót teljesen kinyitjuk, és így hagyjuk 10-15 percet hűlni a tésztát, majd a formából kifordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, hogy a mandulával megszórt alja kerüljön felülre.
- A narancslevet a cukorral és a citromlével összeforraljuk, egy hurkapálcával a sütibe lyukakat szúrunk és a narancsos szirupot odalocsolgatjuk, hogy átjárja jól a tésztát. Tálalás előtt kevés porcukorral megszórjuk.
Narancsos-mandulás vajaspiskótaPiszke